Po ogrevanju Isakovićeva že zares

Sara Isaković bo danes nastopila na 200 m prosto, v kateri je pred štirimi leti osvojila srebrno kolajno.

Objavljeno
30. julij 2012 07.58
Posodobljeno
30. julij 2012 08.03
OI London
Eduardo Brozovič, Delov poročevalec iz Londona
Eduardo Brozovič, Delov poročevalec iz Londona
London – Uvodna tekmovalna dneva na OI nista prinesla slovenskim plavalcem tako želene in v primeru Damirja Dugonjića že kar načrtovane uvrstitve v polfinale. Danes pa prihaja na vrsto nov vrhunec: nastop Sare Isaković v disciplini 200 m prosto, v kateri je pred štirimi leti osvojila srebrno kolajno.

Tudi tokrat bo vendarle potrebno brzdati ambicije, saj so okoliščine povsem drugačne kot v Pekingu 2008. Tedaj je Isakovićeva zablestela s časom 1:54,97, pot na letošnje OI pa si je zagotovila s tri sekunde slabšim dosežkom na lanskem SP v Šanghaju, na katerem je zasedla 15. mesto. Kot 19. na seznamu prijavljenih se lahko seveda prebije v polfinale, saj vztraja, da se je v zadnjih mesecih pred prihodom v London vrnila v »kitajski« ritem.

»S sobotnim ogrevalnim nastopom v delfinovem slogu sem pognala telo in okusila olimpijsko tekmovanje. Bazen je super. Pametno je bilo, da sem vse skupaj prej preizkusila, saj sem bila presenečena, kako hitro se odvija protokol. Zdaj vem, koliko časa prej moram biti na štartu. Na podlagi prvega rezultata pa vendarle ne morem izvleči kakšnih ugotovitev pred mojo paradno disciplino, saj gre za dve povsem različni tehniki plavanja. Na treningih in pri razplavanju pa sem se zelo dobro počutila. Ostajam optimist, seveda pa ostaja prvi cilj uvrstitev v polfinale,« poudarja Sara Isaković.

Danes bo štartal tudi Robert Žbogar, ki ima 24. prijavljeni rezultat na 200 m delfin. »Verjetno bi bilo bolje, če bi tudi jaz imel na voljo kakšno ogrevalno preizkušnjo, da bi se otresel treme. Toda na voljo imam le en nastop, od katerega bom poskusil iztržiti čimveč. Zadovoljen bom, če bom izboljšal svoj državni rekord, 1:57,71, ki sem ga dosegel na lanskem SP, še bolj pa, če se bom z njim uvrstil v polfinale,« napoveduje 23-letni član radovljiškega plavalnega kluba. Nad njegovim razvojem bedi trener Miha Potočnik, ki se je ozrl na uvodna dosežka svojih varovank, Sare Isaković in Anje Klinar. Slednja je bila doslej najbližje uresničitve velike želje, saj je na 400 m mešano osvojila deseto mesto in zaostala za večernim finalom za dve sekundi in enajst stotink.

»Anja ni imela tehničnih težav pri plavanju, malce več sem mogoče pričakoval v zadnjih stotih metrih. Po 300 metrih je celo kazalo na zelo dober rezultat in njen osebni rekord. Za pričakovanji je torej zaostala le v prostem slogu. Nisem razočaran, deseto mesto je njena najboljša uvrstitev na OI. V London je pripotovala z 19. rezultatom med nastopajočimi, osvojila je deseto mesto in se povsem približala uvrstitvi v finale. Pretiranega zadovoljstva ni, je pa več kot korektno opravila svoj glavni nastop,« je Potočnik naprej ocenil predstavo Klinarjeve in spregovoril še o Isakovićevi: »Sara je na 100 m delfin dobro začela in v prvih 50 metrih plavala zelo sproščeno. V drugi polovici nastopa so se začele težave, njena frekvenca zavesljajev je bila nižja, kar se je poznalo pri končnem rezultatu, ki pa je še vedno njen najboljši letos. Vse skupaj je bilo le ogrevanje, ki ga lahko pozitivno ocenim. Ne moremo pa povleči nikakršnih primerjav, kaj lahko to pomeni pred nadaljevanjem OI. Osebno menim, da lahko pričakujemo njen najboljši letošnji dosežek tudi na 200 m prosto.«