Polet: Olimpijski zgledi plemenitosti, volje in vztrajnosti

Ste vedeli, da je imel Jesse Owens na hitlerskih OI nemškega pomagača, ki ga je Hitler kasneje za kazen poslal na prvo bojno linijo?

Objavljeno
01. avgust 2012 13.20
Gregor Šket, Polet
Gregor Šket, Polet
V stari Grčiji je vladalo pravilo, da se med olimpijskimi igrami prekinejo vse vojne. V sodobnem času nam tega nikoli ni uspelo doseči. Pravzaprav je ravno nasprotno. Ko sta divjali prva in druga svetovna vojna, ni bilo iger. In tudi danes, se marsikje tolčejo in tepejo, pa igre vseeno bodo.

Z največjih športnih shodov se ponavadi spominjamo zmagoslavnih trenutkov, porazi pa prej ali slej zbledijo v pozabo. A ob vsem tem so z olimpijskimi krogi povezane neverjetne človeške zgodbe in usode. Nenazadnje so nekateri sistemi namreč športnike izkoriščali za svojo propagando. Vseeno pa so olimpijske igre v svoji zgodovini spisale nešteto fascinantnih zgodb, ob katerih tečejo solze in se ježi koža. Mnoge med njimi so najboljši primerki človeške plemenitosti, volje, vztrajnosti in neustavljive povezanosti telesa in duha.

Kdo je bil pomagač Owensa, kakšna je bila zgodba Zatopeka in kdo je Steve Prefontaine si preberite na Polet.si ali kliknite TUKAJ!