Pred olimpijskimi igrami v Sočiju je treba podvojiti napore

Zimska olimpijada leta 2014 je Putinov projekt, nad katerim bdi kot nad lastnim otrokom.

Objavljeno
08. februar 2013 18.23
OLYMPICS-RUSSIA-PUTIN/
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva - Z razkošnim ognjemetom, ki je trajal kar deset minut, so v ruskem črnomorskem letovišču Soči včeraj obeležili natanko leto dni do Olimpijskih iger 2014. Slavnostni govornik je bil ruski predsednik Vladimir Putin, ki je leta 2007 z osebnim angažmajem dosegel, da je Rusija dobila prestižni športni dogodek.

Zimska olimpijada leta 2014 je Putinov projekt, nad katerim bdi kot nad lastnim otrokom. 356 dni pred slavnostnim dogodkom si je ogledal Olimpijsko vas in Olimpijski park – ni bil stoodstotno zadovoljen.

Center za curling in Olimpijski stadion Fisht, kjer bosta otvoritvena in zaključna slovesnost, še ni dokončan, zaostaja tudi gradnja prizorišča za smučarske skoke RusSki Gorki. Zaradi zaostanka je bil že odpuščen visoki uslužbenec ruskega olimpijskega komiteja. »Podvojiti moramo svoje napore,« je bil odločen Putin. V svojem govoru je poudaril, da je leta 2007 Mednarodni olimpijski odbor podprl sanje na milijone Rusov, vse tiste, ki ljubijo šport in brezkompromisne bitke, pa je povabil, naj čez leto dni pridejo v Soči.

Predsednik Ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov, je bil nad videnim več kot zadovoljen: »Ko smo vložili svojo kandidaturo, smo se zavezali, da bodo igre v Sočiju ene od tehnološko najbolj naprednih. Mislim, da bodo najboljše kar se tiče informacijskih tehnologij in televizijske opreme.« Poleg tega bodo tudi ene od najdražjih v zgodovini. Do konca lanskega leta je Rusija za priprave porabila že 36,7 milijard dolarjev.