Pregled dneva: Kanadi zlato v kerlingu in ženskem hokeju

Kanadska ženska reprezentanca v kerlingu je v finalu premagala Švedsko s 6:3, bron so osvojile Britanke.

Objavljeno
20. februar 2014 15.42
Posodobljeno
20. februar 2014 16.25
OLYMPICS-ICEHOCKEY/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si
Soči - Kanadska ženska reprezentanca v kerlingu je v današnjem finalu premagala Švedsko s 6:3 in se ji maščevala za poraz v finalu zadnjih olimpijskih iger v domačem Vancouvru.

Ključni dogodek se je zgodil v deveti menjavi. Švedinje so zaostajale s 3:4 in bile tik pred osvojitvijo točke, ko je Maria Prytz zadela svoj kamen, s čimer je Kanada dobila dve točki in povedla s 6:3, prednost pa je zadržala tudi po zadnji menjavi.

Bron so osvojile Britanke, ki so na tekmi za tretje mesto premagale Švico s 6:5. Velika Britanija si je s tem priborila tretjo kolajno na teh igrah, pred tem je Elizabeth Yarnold osvojila zlato v skeletonu, deskarka Jenny Jones pa bron v snežnem parku.

Kanadi zlato v ženskem hokeju

Kanada je danes osvojila še eno zlato, in sicer v ženskem hokeju. Kanadčanke so v finalu po podaljšku premagale Združene države Amerike s 3:2 in ubranile naslov iz Vancouvra.

Kanadske hokejistke so še do 56. minute zaostajale z 0:2, nato pa je Brianne Jenner je v 57. minuti znižala na 1:2, Marie-Philip Poulin pa je v igri brez vratarke zadela 55 sekund pred koncem rednega dela. Kanada je preobrat dokončala v 69. minuti, ko je bila znova natančna Marie-Philip Poulin.

Bron si je izborila Švica, ki je po preobratu premagala Švedsko s 4:3. Hokejistke Švedske so bile po dveh tretjinah na dobri poti do brona, saj so z goloma Michelle Lowenhielm in Erice Uden Johannson vodile z 2:0, a so Švicarke v zadnjih dvajsetih minutah pripravile preobrat, za katerega so poskrbele Sara Benz (42.), Phoebe Stanz (47.), Jessia Lutz (54.) in 15-letna Alina Müller (59.), Švedinje pa so v zadnji minuti ublažile poraz z golom Pernille Winberg.

Bowmanovi naslov v snežnem žlebu

Ameriška smučarka prostega sloga Maddie Bowman je postala olimpijska prvakinja v snežnem žlebu. Bowmanova je za zmago prejela 89 točk, srebro je osvojila Francozina Marie Martinod z oceno 85,40, bron pa Japonka Ayana Onozuka (83,20).

Sotnikova zlata v umetnostnem drsanju

Rusinja Adelina Sotnikova je zmagala v posamični konkurenci v umetnostnem drsanju. Domačinka je zlato osvojila z rezultatom 224,59 točke, srebro si je priborila Južnokorejka Yuna Kim (219,11), sicer vodilna po kratkem programu, bron pa Italijanka Carolina Kostner (216,73).

Rusi nezadovoljni z uspehom svojih športnikov

Ruska olimpijska reprezentanca je na domačih olimpijskih igrah doslej osvojila 22 kolajn (6 zlatih, 9 srebrnih in 7 bronastih), kar jo na lestvici najboljših držav uvršča tik za Norveško (23), vendar pa ruski športni minister Vitalij Mutko ni zadovoljen z uspehom domačih športnikov:

»Hokej in biatlon sta najbolj priljubljena zimska športa v naši državi. V obeh nismo bili uspešni,« je dejal Mutko. Za Rusijo je bil še posebej boleč poraz hokejistov na torkovi četrtfinalni tekmi proti Finski (1:3), kar je pomenilo, da je ruska reprezentanca ostala brez kolajne.