Pregled dneva: Nizozemski že 17 kolajn na ledenih stezah

Nizozemske hitrostne drsalke so vse tri kolajne pobrale tudi na preizkušnji na 1500 metrov.

Objavljeno
16. februar 2014 20.57
Posodobljeno
16. februar 2014 20.57
OLY-2014-SSKATE-WOMEN-PODIUM
Delo.si, STA
Delo.si, STA
Rusinje in Finke za peto mesto na OI

Na ženskem hokejskem turnirju v Sočiju se razpleta drugi del tekmovanja s tekmami za razvrstitev od petega do osmega mesta. Finska je danes premagala Nemčijo z 2:1, Rusija pa Japonsko s 6:3. Zmagovalni ekipi se bosta v torek merili za končno peto mesto, poraženi pa za sedmo na OI v Sočiju.

V polfinalu se bodo v ponedeljek merile ZDA in Švedska ter Kanada in Švica.

V bobu dvosedu najbolje kaže domačinom

Po prvem dnevu preizkušnje v bobu dvosedu na olimpijskih igrah v Sočiju vodita domačina Aleksander Zubkov in Aleksej Vojevoda (1:52,82). Na drugem mestu sta Švicarja Beat Hefti in Alex Baumann (+0,32), na tretjem pa Američana Steven Holcomb in Steven Langton (+0,36). Odločilni dve vožnji bosta na sporedu v ponedeljek.

Devetintridesetletni Zubkov in šest let mlajši Vojevoda, ki prihaja iz Sočija, sta v karieri osvojila že dve olimpijski medalji. V Torinu leta 2006 sta z bobom štirisedom osvojila srebro, v Vancouvru leta 2010 pa z dvosedom bron. V Torinu sta bila z dvosedom četrta. Leta 2011 sta z dvosedom osvojila tudi naslov svetovnega prvaka.

Ameriški plesni par na vrhu po kratkem programu

Ameriška umetnostna drsalca Meryl Davis in Charlie White vodita po kratkem programu plesnih parov na olimpijskih igrah v Sočiju. Američana, tudi svetovna prvaka, sta za svoj nastop dobila 78,89 točke in sta na dobri poti, da osvojita prvo olimpijsko zlato za ZDA v tej disciplini.

Druga najboljša v kratkem programu sta bila olimpijska prvaka iz Vancouvra 2010, Kanadčana Tessa Virtue in Scott Moir s 76,33 točke, tretja pa sta Rusa Jelena Ilinih in Nikita Kazalapov s 73,04 točke.

Prosti program, kamor se je uvrstilo 20 parov, bo na sporedu v ponedeljek ob 16. uri po slovenskem času.

Švedska in Kanada že v polfinalu kerlinga

Švedi in Kanadčani so si na moškem olimpijskem turnirju v kerlingu že zagotovili nastop v polfinalu. V 9. kolu predtekmovanja so Švedi s 6:4 ugnali ZDA in z 8:4 Rusijo, Kanadčani pa so bili z 8:6 boljši od ZDA in po podaljšku z 9:8 od Kitajcev.

Za preostali dve polfinalni mesti najbolje kaže Kitajcem, Britancem in Norvežanom. Na prejšnjih OI v Vancouvru 2010 so zlato osvojili Kanadčani, srebro Norvežani in bron Švicarji.

V ženskem delu turnirja sta si prav tako polfinale že priigrali Švedska in Kanada. Švedinje so danes s 5:4 odpravile Rusijo, Kanadčanke pa s 7:6 ZDA. V boju za polfinale najbolje kaže še Kitajkam in Britankam. V Vancouvru so na zmagovalni oder stopile Švedinje, Kanadčanke in Kitajke.

Jorien ter Mors v zgodovino

Olimpijska preizkušnja v hitrostnem drsanju na 1500 metrov na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju se je končala z absolutnim zmagoslavjem Nizozemk. Zlato kolajno je osvojila Jorien ter Mors, srebrno Ireen Wüst, bronasto pa Lotte van Beek. Četrto mesto je zasedla njihova rojakinja Marrit Leenstra.

V Adler Areni se nadaljuje nizozemska prevlada na ledenih stezah. Tekmovalke in tekmovalci iz dežele tulipanov so osvojili že peto zlato kolajno na osmih končnih preizkušnjah, na današnji preizkušnji pa je v polnem sijaju zablestela Jorien ter Mors.

Štiriindvajsetletna hitrostna drsalka iz Enschedeja je postavila nov olimpijski rekord in drugouvrščeno Wüstovo, sicer nosilko treh zlatih olimpijskih odličij, prehitela za 58 stotink sekunde, hkrati pa se v zgodovino zimskih olimpijskih iger zapisala kot prva ženska, ki je nastopila v hitrostnem drsanju na dolge in kratke proge. Na 1500 metrov dolgi preizkušnji v shorttracku je na letošnjih igrah v Sočiju zasedla nehvaležno četrto mesto, na 500 metrov pa je bila šesta.

Nizozemska je v Sočiju osvojila že 17 odličij, prav vse pa je prispevala njihova sekcija v hitrostnem drsanju. V tekmovanju na dolgih progah je osvojila pet zlatih, pet srebrnih in šest bronastega leska, še dodatno eno pa je osvojila na kratkih stezah.