Pregled dneva: petstota olimpijska kolajna Rusov

Prvo japonsko zlato na olimpijskih igrah v Sočiju je vknjižil japonski umetnostni drsalec, 19-letni Juzuru Hanju.

Objavljeno
14. februar 2014 23.50
Sochi Olympics Skeleton Women
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Soči - Skeletonistka Jelena Nikitina je pisala zgodovino ruskega športa, saj je zabeležila že jubilejno petstoto olimpijsko odličje svoje domovine (bodisi na poletnih bodisi na zimskih igrah). Prvi kolajni najžlahtnejšega leska po razpadu Sovjetske zveze sta pred natanko dvajsetimi leti in enim dnevom vpisali smučarski tekačici Ljubov Jegorova in Nina Gavriljuk na 15-kilometrski preizkušnji. Zmage med skeletonistkami se je sicer danes veselila Lizzy Yarnold, ki je Veliki Britaniji zagotovila prvo zlato odličje v Sočiju. Po prvem dnevu pri moških vodi domači adut Aleksandr Tretjakov.

Brez Cologne

Dvakratni olimpijski zmagovalec v smučarskem teku Dario Cologna ne bo pomagal švicarski štafeti v nedeljski štafetni preizkušnji. Sedemindvajsetletni zvezdnik se je namreč odločil, da se bo raje posvetil pripravam na ekipni šprint z bratom Gianluco in na 50-kilometrsko kraljevsko posamično preizkušnjo.

Prva japonska zlata

Juzuru Hanju je prvi Japonec z zlatim olimpijskim odličjem v posamični preizkušnji v umetnostnem drsanju, istočasno je svoji državi priboril prvo kolajno najžlahtnejšega leska na teh igrah. To se je 19-letnemu golobrademu mladeniču posrečilo navkljub dvema padcema. Japonski najstnik je vodil že po četrtkovem kratkem programu, ki ga je zapečatil s svetovnim rekordom (101,45 točke). »Zgodovinsko! To je darilo moji domovini. Bil sem nadvse živčen, še nikdar tako, pred tekmo nisem mogel spati, tudi telesno se nisem dobro počutil. S predstavo nisem zadovoljen, sem pa na ledu pustil vse, kar sem lahko,« je strnil vtise po zgodovinskem dosežku.

Pet poskusov, prvič na vrhu

V petem poskusu se je beloruska smučarka prostega sloga Ala Cuper vendarle veselila krstnega olimpijskega zlata v skokih. Štiriintridesetletna veteranka, že tudi mamica, kar ni mogla verjeti, da se ji je naposled - tudi po dveletnem tekmovalnem premoru - posrečilo: »Vsako leto je bilo vse težje. V šport sem se vrnila, da bi dobila novo priložnost za kolajno. To so bile moje sanje!«