Pregled dneva: ruski zastavonoša zlat v bobu dvosedu

Slovaški hokejist Tomaš Kopecky je po naletu Sabahudina Kovačevića s komolcem v glavo predčasno zapustil Soči.

Objavljeno
18. februar 2014 01.11
OLYMPICS-FIGURESKATING/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Nosilec ruske zastave na slovesnem odprtju iger, 39-letni Aleksandr Zubkov, in šest let mlajši domačin iz Sočija Aleksej Vojevoda sta svoji domovini zagotovila prvo zlato olimpijsko kolajno doslej v bobu. Oba sta bila pred štirimi leti v Vancouvru v dvosedu že bronasta, pred osmimi leti v Torinu pa v štirisedu srebrna. »Boj z lastnimi pomanjkljivostmi vselej da najboljši rezultat,« je poudaril Vojevoda. Zmagovalcema je čestital tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Rekordna Američana

Tudi ameriška umetnostna drsalca Meryl Davis in Charlie White sta svoji državi zagotovila prvo zlato kolajno v zgodovini zimskih olimpijskih iger v plesnih parih. Dvakratna svetovna prvaka sta v prostem programu le še potrdila uspešen uvod iz kratkega programa, ki sta ga kronala z rekordnim številom točk. Danes sta le še dokončala začeto delo in se naposled veselila rekordnih 195,52 točk. »Čeprav sva bila pod pritiskom, sva šla na led pokazat največ, kar znava. Posrečilo se nama je,« se je smejalo Whitu.

Po Belorusu Belorus

Če se je olimpijska preizkušnja smučarjev prostega sloga v skokih začela senzacionalno, z izpadom branilca naslova iz Vancouvra Alekseja Grišina, pa je belorusko čast z zmago rešil 29-letni Anton Kušnir, ki je pometel s tekmeci, prvega zasledovalca je za seboj pustil za več kot 24 točk. Zanimivo: tudi bronast izpred štirih let, Kitajec Zhonging Liu, se je moral predčasno posloviti že v kvalifikacijah.

Kanada ne pozna poraza

Najprepričljivejša ženska zasedba v prvem delu olimpijskega turnirja v kerlingu je bila Kanada, ki v devetih dvobojih ni poznala poraza, medtem ko so morale branilke naslova Švedinje dvakrat na kolena. Prve se bodo v polfinalu pomerile z Veliko Britanijo, druge pa s Švico. V moškem delu so pot v polfinale že našli Švedi, Kanadčani in Kitajci, repešaž med Norvežani in Britanci pa bo ponudil še zadnjega polfinalista.

Sabahudin poslal Kopeckyja predčasno domov

Slovaška hokejska reprezentanca v nadaljevanju olimpijskega turnirja ne bo mogla več računati na napadalca Tomaša Kopeckyja, člana Floride v ligi NHL, ki se je poškodoval v obračunu s Slovenijo po naletu Sabahudina Kovačevića s komolcem v glavo. Naš branilec je moral zato izpustiti nedeljski dvoboj z ZDA.

Predčasen konec iger tudi za Jacobsenovo

Olimpijsko prizorišče v Sočiju je predčasno (toda prostovoljno) zapustila tudi norveška smučarska tekačica Astrid Jacobsen, ki ji je na dan odprtja iger umrl brat. Norvežanka bo tako izpustila preizkušnjo na 30 kilometrov, za ekipno tekmo pa tako ali tako ni bila predvidena.