Rajherjeva po četrtfinalnem porazu sedma, Trajkovič na enajstem mestu

Slovenska tekvondoistka Urška Rajher je po četrtfinalnem porazu z Rusinjo Anastazijo Barišnikovo (9:11) končala kot sedma.

Objavljeno
11. avgust 2012 10.23
Posodobljeno
11. avgust 2012 10.23
M. Ž., Mi. Š., Delo.si
M. Ž., Mi. Š., Delo.si

London - Po Franki Anić, ki je v tekvondoju včeraj osvojila četrto mesto, sta danes nastopila še Ivan Trajkovič (nad 80 kg) in Nuša Rajher (nad 67 kg). Oba sta dan sklenila brez kolajne, saj je Trajkovič izgubil prvi dvoboj z Južnokorejcem Dongminom Čajem, Rajherjeva pa je v četrtfinalu izgubila proti Rusinji Anastaziji Barišnikovi. Rajherjeva je na koncu zasedla sedmo, Trajkovič pa enajsto mesto.

Nuša Rajher se je najprej pomerila s Kazahstanko Feruzo Jergešovo in jo premagala po podaljšku (17:16). Jergešova je bolje začela borbo in povedla s 3:1, nato pa je slovenski olimpijki uspel udarec v glavo. Tega sodniki niso opazili, zato je trener Dušan Pantar zahteval ogled počasnega posnetka. Po tem si je Rajherjeva prislužila tri točke in prvo rundo zaključila z vodstvom 5:3.

Slovenska tekvondoistka je v drugi rundi še povečala svojo prednost, tudi zavoljo dveh kazni svoje nasprotnice. Pred odločilno rundo je vodila z 9:5. V slednji sta bili obe borki izjemno napadalni in si skupaj prislužili kar osemnajst točk. Čeprav je Rajherjeva dvakrat vodila z dvema točkama razlike (10:8, 16:14), pa je Kazahstanka izničila prednost in izsilila podaljšek.

V tem je z zlatim udarcem zmagala Nuša Rajher, ki se bo v naslednjem kolu pomerila z Rusinjo Anastazijo Barišnikovo. »Vse je šlo super na ogrevanju, a ko sem stopila na tatami, se mi je ustavilo. Težko je bilo, ko sem napadala. Borba ni bila dobra, nisem dovolj napadala, ne vem, kaj se je zgodilo. No, v bistvu vem. Nervozna sem bila. Zdaj se moram umiriti, se pogovoriti sama s seboj in bo v nadaljevanju boljše,« je dejala Rajherjeva, ki je napredovala po podaljšku.

»To je prva zlata točka v moji karieri. S trenerjem sva se dogovorila, če bom napadala in izgubila, nič zato. Če bi se umikala in izgubila, potem pa ni dobro, tako da sem napadla, »bam bam« in je bila točka. Pogledala sem na semafor in odleglo mi je. Naslednja nasprotnica je premagljiva, če ne bom delala napak. Če jih bom, bo slabo. Zdaj se moram zbrati in gremo naprej,« je povedala slovenska olimpijka.

Barišnikova v polfinale, Rajherjeva brez boja za bron

Nuša Rajher se je za vstop v polfinale pomerila z Rusinjo Anastazijo Barišnikovo. Prvo rundo je z 2:0 dobila Rusinja. Slovenska tekvondoistka tudi v drugi rundi ni uspela vknjižiti točke, za nameček je Barišnikova z novim udarcem v oklep povečala prednost na 3:0.

Odločilna runda je bila zelo razgibana. Rusinja je povedla s 6:4 in 7:5, nato je sledil udarec Nuše Rajher v glavo, s katerim je prevzela vodstvo (8:7). Konec dvoboja je pripadel Barišnikovi, ki je zmagala z 11:9.

Slednja je v polfinalu visoko klonila proti Srbkinji Milici Mandić (3:11), tako da je Rajherjeva ostala brez dvoboja za bronasto medaljo.

Ča premočan za Trajkoviča

Prvi je moral priznati premoč aktualnemu olimpijskemu prvaku, Južnokorejcu Dongminu Čaju. Slovenski olimpijec je dvoboj začel odlično in z udarcema v oklep in glavo povedel s 4:0, nato pa je sledila sporna sodniška odločitev.

Trajkovič je z udarcem iz obrata svojega nasprotnika zadel v glavo, vendar sodniki tudi po ogledu počasnega posnetka njegove poteze niso »nagradili« z novimi točkami, saj so bili mnenja, da Južnokorejec ni bil zadet.

Slednji je izkoristil ponujeno priložnost in v zadnji rundi zaostanek 1:4 spremenil v prepričljivo zmago z 9:4, pri čemer je bil odločilen udarec v glavo iz obrata, za katerega je prejel štiri točke in sploh prvič povedel (6:4). Njegovega udarca sodniki sprva niso opazili, nato pa so ga po pritožbi trenerja in ogledu posnetka vendarle priznali. Južnokorejec je potem prevzel pobudo in zasluženo napredoval v naslednje kolo.

»Dobro sem se počutil, treme ni bilo, pogumno sem šel v borbo. Posnetka žal nisem videl, a mislim, da sem nasprotnika zadel, zato sem tudi pokazal trenerju naj vloži protest. Žal je tako, da imajo sodniki zadnjo besedo in zdaj moram upati, da se Korejec prebije do finala,« je dejal slovenski olimpijec.

Konec olimpijskih sanj za Trajkoviča

V četrtfinalu kategorije nad 80 kilogramov je moral nato Južnokorejec Dong-Min Cha z 1:4 priznati premoč Turku Bahriju Tanrikuluju, s čimer so Trajkovičevi upi, da bi se uvrstil v repešaž in prek njega prebil do bronaste kolajne, splavali po vodi. Slovenec je na koncu zasedel enajsto mesto.

Pantar: Viden je napredek

Slovenski selektor Dušan Pantar je po končanih dvobojih komentiral borbe slovenskih tekvondoistov. »Lahko smo zadovoljni, čeprav vemo, da bi z malo sreče lahko šli še dlje. Ne morem kriviti dela sodnikov, takšno pač je njihovo delo, ampak danes nam je nekajkrat zmanjkal kanček sreče. Predvsem Ivana in Franka je višjih uvrstitev stala njuna mladost, neizkušenost, tudi Nuša je prvič na igrah. Ampak napredek je, to je lep obet za naprej. Vsekakor so to naši upi za Rio de Janiero,« je povedal selektor Pantar.