Robert Kranjec brez nastopa: Težko je, saj celo leto čakaš ta trenutek (VIDEO)

Tveganje po včerajšnjem padcu, že drugem v treh dneh, bi bilo za slovenskega skakalnega orla preveliko.

Objavljeno
09. februar 2014 07.26
Posodobljeno
09. februar 2014 07.26
OLY-2014-SKIJUMP-MEN
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Rdeča poljana - Po podrobnejših pregledih je danes zgodaj popoldne vendarle postalo jasno, da eden od slovenskih adutov za olimpijsko odličje, izkušeni smučarski skakalec Robert Kranjec, nocoj (s štartom ob 18.30) ne bo mogel nastopiti na preizkušnji na manjši napravi na Rdeči poljani. Njegova poškodba namreč ni tako nedolžna, kot je morda izgledalo, ko se je po padcu v včerajšnjih kvalifikacijah, v katerih je pristal pri 100,5 metra, takoj pobral in odšepal s prizorišča. Večerna magnetna resonanca je namreč pokazala nategnjeno in rahlo natrgano notranjo stransko kolensko vez, dokončna odločitev o njegovem današnjem nastopu pa je po pregledu pri ortopedu Klemnu Stražarju, sicer zdravniku slovenske hokejske reprezentance, padla šele tik pred tekmo, saj je zdravniška služba počakala na učinek fizioterapije.

Kranjec je svojo odločitev pojasnil tudi v pogovoru za TV Slovenija. »Do 4. ure sem si dal čas, da bom premislil. Prehudo je, da bi skakal. Čaka me še ena terapija, šel bom v fitnes, da stabiliziram koleno in probam v četrtek na uradnem treningu skočiti, potem pa na kvalifikacije,« je povedal Kranjčan.

Razočaran se je še enkrat spomnil nesrečnega skoka. »Ko sem pri poskusnem skoku delal doskok, me je zarobilo. Doskočišče je slabo, zrnat sneg se ne sprime, po 40 skakalcih nastane moka. Drugi skok sem zapeljal v kup. Že sem pristal, se peljal na smučeh, pa me je raztegnilo, padel sem. Ko sem se s kolenom dotaknil tal, sem vedel, da je nekaj narobe s kolenom,« je opisal in dodal: »Težko je, ker vse leto delaš za ta trenutek.«

Reprezentančni zdravnik dr. Matjaž Turel je že zjutraj, še preden je padla dokončna odločitev, pojasnil: »Včeraj smo ves dan delali, najprej z Rokom Perkom, nato še z Robijem Kranjcem. K sreči imamo s seboj ortopeda, ki skrbi za hokejsko reprezentanco. Še nekaj ur bomo počakali in videli, kako bo učinkovala fizioterapija, potem se bomo odločili, ali ga bomo skušali pripraviti za prihodnje tekme ali že za današnjo. Vez ni povsem strgana, sicer bi olimpijske nastope že končal. Odločitev bo predvsem strokovna, na prvem mestu bo zdravje. Robi sledi nasvetom zdravnikov, če bomo odločili, da je njegov nastop še mogoč, pa bomo odločitev prepustili njemu in glavnemu trenerju Goranu Janusu, podobno kot Avstrijci Thomasu Morgensternu. Robi meri na vrh, če ne bo stoodstoten, ne bo nastopil.«

Zdravniška služba slovenske olimpijske reprezentance in fizioterapevti bodo v prihodnjih dneh storili vse, da bo Kranjec nared za nastop na veliki skakalnici (petek kvalifikacije, sobota posamična tekma), so še sporočili iz slovenskega tabora.