Rusi olimpijsko baklo ponesli v vesolje

Ruska astronavtaOleg Kotov in Sergej Rjazanskij sta se z olimpijsko baklo »sprehodila« po vesolju.

Objavljeno
09. november 2013 17.47
RUSSIA-SPACE-OLYMPICS
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA
Moskva - Ruska astronavta na Mednarodni vesoljski postaji Oleg Kotov in Sergej Rjazanskij sta se z olimpijsko baklo tri mesece pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju odpravila na vesoljski sprehod, kar se je zgodilo prvič v zgodovini olimpijskih iger. Bakla je bila sicer opremljena s posebnim povodcem, da je astronavta ne bi izgubila v vesolje in ni bila prižgana.

Astronavta Kotov in Rjazanskij sta pozirala za fotografije in videoposnetke med sprehodom izven ISS, ki je trajal šest ur: »Potrudila se bova, da posnameva čim lepšo fotografijo, da bo lahko ves svet videl baklo v vesolju s pogledom na Zemljo,« je pred sprehodom dejal Kotov.

Olimpijska bakla je na ISS prispela v četrtek po šesturnem letu, prižgali pa je niso iz varnostnih razlogov, saj bi na ISS odžirala kisik in s tem predstavljala grožnjo za posadko. Nazaj na Zemljo bo prispela 11. novembra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Olimpijsko baklo so sicer doslej že dvakrat poslali v vesolje, prvič leta 1996, drugič pa leta 2000, vendar bakla do danes še nikoli ni zapustila notranjosti vesoljskega plovila.