Sachenbacher-Stehlejeva priznala pozitiven dopinški test

Če bo pozitiven tudi Nemkin vzorec B, bo slovenska biatlonka Teja Gregorin pridobila mesto na tekmi s skupinskim startom.

Objavljeno
21. februar 2014 11.59
Posodobljeno
21. februar 2014 11.59
OLY-2014-BIATHLON-WOMEN
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

Soči − Dva dni pred koncem 22. zimskih olimpijskih iger so v Sočiju odkrili prvi dopinški primer. Padla je 33-letna nemška veteranka Evi Sachenbacher-Stehle, ki je na ponedeljkovi biatlonski preizkušnji s skupinskim startom na 12,5 kilometra zasedla četrto mesto, ciljno črto pa prečkala tik pred Ihančanko Tejo Gregorin, ki bo na ta račun očitno pridobila eno mesto. Nemko še danes čaka zaslišanje pred disciplinsko komisijo Mednarodnega olimpijskega komiteja in pregled vzorca B. V nemški olimpijski odpravi informacije še niso komentirali.

Sachenbacher-Stehlejeva je bila v karieri najuspešnejša še kot smučarska tekačica, saj je v tej panogi osvojila kar pet olimpijskih kolajn, od tega dve zlati (pred štirimi leti v Vancouvru v ekipnem sprintu, leta 2002 v Salt Lake Ciryju pa v štafetni preizkušnji), trikrat pa je bila srebrna. V biatlon se je preusmerila v prejšnji sezoni, krstno preizkušnjo opravila na Pokljuki, na zmagovalni oder pa v tej panogi še ni stopila.

Čeprav v nemški olimpijski reprezentanci sprva niso potrdili, za katero tekmovalko gre, je pozneje nemška tiskovna agencija Dpa poročala, je Sachenbacher-Stehlejeva sama potrdila pozitiven dopinški test. V izjavi je zapisala, da gre za »najhujšo nočno moro, ki si jo lahko človek predstavlja«.

Nemški predstavniki sicer že iščejo načine, kako zavarovati Sachenbacher-Stehlejevo. Kot sta dejala tiskovni predstavnik nemške smučarske zveze Stefan Schwarzbach in glavni trener biatloncev Uwe Müssiggang, je za pozitiven dopinški test krivo prehransko dopolnilo, v katerem naj bi se nahajala prepovedana snov.

Tudi Italijan Frullani pozitiven

Na dopinškem testu je padel tudi italijanski tekmovalec v bobu William Frullani. Italijanski olimpijski komite ga je že poslal domov in tako ne bo nastopil v tekmi bobov štirisedov. Frullanijev vzorec je bil pozitiven na prepovedano substanco dimetilpentilamin.

Prvi vzorec je bil pozitiven že v torek, njegove izsledke pa je danes potrdil še test B, so potrdilo pri italijanskem olimpijskem komiteju.

Frullanijevo mesto v bobu štirisedu bo zasedel Samuele Romanini. Prvi vožnji bosta v soboto, drugi dve pa zadnji dan olimpijskih iger v Sočiju, v nedeljo.