Savšek že v tretjih vratih končal sanje o kolajni

Kolajna se je danes nasmihala tudi kanuistu Benjaminu Savšku, a je v finalu po seriji napak končal na 8. mestu.

Objavljeno
31. julij 2012 14.32
Posodobljeno
31. julij 2012 15.10
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Slovenski kanuist Benjamin Savšek je v finalu slalomistov na divjih vodah ostal brez kolajne. Potem ko je v kvalifikacijah in v polfinalu dosegel drugi najboljši čas, je veliko obetal tudi njegov finalni nastop, a se mu je vožnja povsem ponesrečila. Prvo kazen si je prislužil že v tretjih vratih, nato pa je sledila še serija napak, ki mu je na koncu s 108 kazenskimi sekundami in osmimi dotiki lahko prinesla le zadnje, 8. mesto.

Zmagal je Francoz Tony Estanguet, olimpijski prvak iz let 2000 in 2004, pred evropskim prvakom, Nemcem Siderisom Tasiadisom, in Slovakom Michalom Martikanom, zlatim z OI 1996 in 2008.

Vrsta napak vodila v polom

»Sem razočaran, saj sem že v kvalifikacijah in v polfinalu dokazal, da sem sposoben boljšega nastopa. Vožnja se mi je žal povsem ponesrečila. Osnovni cilj sem izpolnil, seveda pa se mi je po polfinalu prikradla tudi misel na kolajno. Upam, da bom zanjo še dobil priložnost,« je za RTV Slovenija povedal po finalnem nastopu.

Čeprav se je zdelo, da Savšku tudi današnja postavitev na progi v Lee Valleyju izjemno ustreza, saj je v polfinalu po novi odlični vožnji zaostal le za Tasiadisom, se mu je nato finalni nastop povsem ponesrečil. »Mislim, da sem v polfinalu pokazal tako super vožnjo, da sem potem v finalu meril zelo visoko. Videl sem, da sem s svojimi vožnjami sposoben priti na najvišja mesta, a seveda bi moral to pokazati še v finalu. Mislim, da sem pričakoval preveč in se mi je napaka zgodila že v tretjih vratih, potem še v naslednjih protitočnih vratih. Štiri kazenske sekunde pa je težko nadoknaditi za najvišja mesta, tako da sem mogoče popustil na sredi proge in so se napake le še vrstile vse do konca,« je za STA opisal svoj finalni nastop.

London kot šola z Rio

Ljubljančan bo olimpijski nastop vzel kot šolo za naprej. »Sem pa zelo zadovoljen s tem, da sem prišel do finala in da sem že v kvalifikacijah in polfinalu kazal dobre vožnje. Vidim, da sposoben sem, ampak treba bo še malo delati na psihični stabilnosti,« je dejal Savše, ki je v kvalifikacijah dosegel drugi najboljši čas. Tudi v polfinalu je odlično veslal, storil ni nobene večje napake in bil najhitrejši na obeh merjenjih vmesnega časa. Na koncu je za slabo sekundo predse spustil le Nemca Tasiadisa. Tretji je bil olimpijski prvak Estanguet.

»Sem na prvih olimpijskih igrah in to je res velik dogodek, ko na igrah nastopaš v finalu, to pa prinese seboj tudi velik pritisk. Sam bom skušal te izkušnje, ki sem jih pridobil tu, peljati naprej in upam, da me čaka kje še kakšen rezultat na svetovnih prvenstvih in čez štiri leta spet na olimpijskih igrah. Tam bom skušal popraviti današnji nastop,« je zatrdil Savšek.

Z njegovim nastopom je bil zadovoljen tudi trener Jože Vidmar: »Benjamin je danes, predvsem s polfinalno vožnjo, res dokazal, da zna in zmore. Škoda pa je za finalno vožnjo, v kateri se mu je na začetku malenkost zalomilo oziroma je v želji po uspehu zavzel preveč ravno linijo in je prišlo do prvega dotika. Od tam naprej pa so se v želji, da bi nadoknadil dotik, zadeve začele lomiti. Ampak ne glede na to mu kot trener lahko le čestitam.«

Jutri bo na sporedu polfinale kajakašev, kjer bo v boju za kolajne tudi Peter Kauzer, v četrtek pa bo v polfinalu nastopil tudi kanuistični dvojec Luka Božič in Sašo Taljat, Eva Terčelj pa med med kajakašicami.

Finale, C-1, moški:
1. Tony Estanguet (Fra) 97,06 (0)
2. Sideris Tasiadis (Nem) + 1,03 (0)
3. Michal Martikan (Slk) 1,25 (0)
4. Ander Elosegi (Špa) 5,55 (0)
5. Stanislav Ježek (Češ) 8,67 (2)
6. Kynana Maley (Avs) 10,02 (0)
7. Takuja Haneda (Jap) 13,56 (2)
8. Benjamin Savšek (Slo) 122,89 (108)