Še tretja kolajna, bron osvojil tudi zanesljivi Rajmond Debevec

V streljanju z malokalibrsko puško na 50 m leže je bronasto kolajno osvojil Rajmond Debevec. Srebro je izgubil le za 0,2 kroga.

Objavljeno
03. avgust 2012 10.49
Posodobljeno
03. avgust 2012 10.49
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Slovenija se na OI v Londonu veseli tretje kolajne. V streljanju z malokalibrsko puško na 50 m leže je bronasto kolajno osvojil Rajmond Debevec.l

Sovenski strelec si je bron zagotovil s 701,0 kroga. Z novim olimpijskim in svetovnim rekordom je zmagal Belorus Sergej Martinov (705,5), drugi pa je bil Belgijec Lionel Cox (701,2).

V tej disciplini je 49-letni strelec zmagal na lanskem evropskem prvenstvu v Beogradu, z zlatim odličjem pa si je tudi priboril nastop na letošnjih olimpijskih igrah. Na OI doslej v tej disciplini še ni nastopil niti v finalu. Debevec bo v ponedeljek nastopil še v trojnem položaju.

To je tudi za izkušenega slovenskega olimpijca, ki nastopa že na svojih sedmih OI, tretja olimpijska kolajna. Zlato je z malokalibrsko puško v trojnem položaju osvojil leta 2000 v Sydneyju, bron pa v strelskem maratonu pred štirimi leti v Pekingu.

Martinov razred zase

Najuspešnejši slovenski strelec vseh časov je z odliko opravil svoj premierni nastop v Londonu, na tukajšnjem strelišču je demonstriral novo strelsko mojstrovino. Debevec se je izognil nastopu z zračno puško, vso pozornost v pripravljalnem obdobju pa namenil olimpijskemu nastopu z malokalibrsko puško leže.

Debevec je med zadnjimi začel današnjo kvalifikacijsko tekmo, dolgo časa je porabil za pravo nastavitev puške, kar se mu je v nadaljevanju obrestovalo. Na izjemno živčni tekmi so bili razred zase izkušena Martinov in Debevec, presenetil je doslej neznani Belgijec Cox.

Belorus je bil v kvalifikacijah neverjetno hladnokrven, zadel je vseh možnih 600 krogov, izjemno preudarno, čeravno ne popoln nastop, je prikazal tudi Debevec, ki je v šestih serijah dvakrat zadel po 100 krogov ter štirikrat po 99 krogov, a najbolj pomembno je, da se je s 596 krogi izognil dodatnem stresu v razstreljevanju.

Pravo mojstrovino je Debevec prikazal v velikem finalu, njegove serije strelov 10,2, 10,5, 10,7, 10,3, 10,6, 10,8, 10,2, 10,6, 10,5 in 10,6 zgovorno pričajo o tem. Bronasto kolajno je zanesljivo branil pred letošnjimi finalisti (Italijan Niccolo Campriani, Korejec Jinseop Han, Nemec Daniel Brodmeier, Indijec Joydeep Karmakar in Hrvat Bojan Đurković), v zadnjih strelih pa tudi povsem zadihal za ovratnik senzaciji današnje tekme - 31-letnemu strelskemu neznancu Coxu, ki je našega strelskega junaka na koncu ugnal za vsega 0,2 kroga.

Mikolič potočil nekaj solz

»Na koncu je izgledalo lažje, kot je bilo. V meni je vrelo, imel sem obilo težav, preden sem se uspel zbrati. Zaskrbljen sem bil zaradi vremenskih razmer v finalu, vendar je bila svetloba izvrstna. Tehnično sem bil dobro pripravljen, treba je bilo le še dobro izpeljati nastop. Imel sem precej pulza, puška ni bila pri miru, toda od prvega do zadnjega strela sem imel vse pod nazdorom,« je povedal po uspehu.

Ob kolajni je trener Lojze Mikolič potočil nekaj solz, Debevec pa dejal, da teh vse od Sydneyja ne toči več, temveč se uspehov le neizmerno veseli. »Enostavno me njegov uspeh vedno gane, tako dolgo že sodelujeva in ne morem se zadržati. Bali smo se sončnega vremena. Ko se je pooblačilo, je v prvi seriji suverenemo prišel do vrhunskega rezultata, ko ap je posijalo sonce, so se znova začele težave. Ampak jih je vrhunsko reševal, in kolajna je tu, ni pomembno ali je srebrna ali bronasta,« je povedal trener.

Na sedmih igrah do tretje kolajne

Debevec je tudi slovenski rekorder po številu nastopov na olimpijskih igrah. Londonske igre so že njegove osme, pred tem je nastopil v Los Angelesu leta 1984, Seulu leta 1988, Barceloni leta 1992, Atlanti leta 1996, Sydneyju leta 2000, Atenah leta 2004 in Pekingu leta 2008.

Slovenski športniki so na OI osvojili 40 medalj v posamičnih športnih panogah ter dvanajst v ekipnih. Na 30. poletnih OI moderne dobe v Londonu je Slovenija osvojila že tri odličja; ob Debevcu sta se odličij že veselila Iztok Čop in Luka Špik z bronom v dvojnem dvojcu, judoistka Urška Žolnir pa je bila zlata v torek v kategoriji do 63 kg.

Debevec je priznal, da sta mu prav slovenski kolajni dali dodatnega zagona. Podobno kot v Londonu je Debevec kolajno takoj za Čopom in Špikom osvojil že v Sydneyju.

Kolajna je hkrati dobra tolažba za najboljšega slovenkega strelca v zgodovini, po vseh težavah, ki so ga pestile v tej sezoni. Ob težavah z vidom, ga je močno prizadela tudi kraja puške, s katero je dosegel vse dosedanje uspehe. Debevec je imel kar nekaj težav, da je nazaj pridobil vse pomembne dele njegovega orožja, ki pa ga tudi tokrat ni pustilo na cedilu.

Finale, malokalibrska puška leže:
1. Sergej Martinov (Blr) 705,5 (600) - sv. in ol. rekord
2. Lionel Cox (Bel) 701,2 (599)
3. Rajmond Debevec (Slo) 701,0 (596)
4. Joydeep Karmakar (Ind) 699,1 (595)
5. Daniel Brodmeier (Nem) 698,2 (595)
6. Jinseop Han (JuK) 698,2 (595)
7. Bojan Đurković (Hrv) 698,0 (595)
8. Niccolo Campriani (Ita) 697,6 (595)