Slovenci so skupaj zgrešili kar petnajst strelov

Jakov Fak je sicer odlično tekel, a zelo slabo streljal. Martin Fourcade z drugim zlatom kot Jean-Claude Killy.

Objavljeno
14. februar 2014 07.29
during the men's biathlon 20k individual race, at the 2014 Winter Olympics, Thursday, Feb. 13, 2014, in Krasnaya Polyana, Russia. (AP Photo/Lee Jin-man)
Vito Divac, poročevačec
Vito Divac, poročevačec
Rdeča Poljana – Veliki upi Jakova Faka, da bi se na 20-kilometrski preizkušnji vključil v boj za kolajne, so se razblinili že pri prvem zgrešenem strelu. Pravi, da bi lahko minuto zaostanka nadoknadil, a kaj, ko je zgrešil še tri. Tudi dober tek – dosegel je peti čas – mu ni pomagal.

Štiri minute pribitka so bile odločno preveč. »Poskušal sem biti hiter, vendar so štiri napake preveč. Vedel sem, da bodo redki zadeli vseh 20 tarč, a svoje priložnosti nisem izkoristil,« je komentiral 32. mesto Fak in dodal, da sicer ni v optimalni formi, kot si je želel, a je vseeno pričakoval boljšo uvrstitev. Slabo streljanje je obrazložil s preveliko željo, da bi na olimpijskih igrah dosegel tisto, kar je v sezoni zamudil. Glede na vse, kar se je dogajalo to sezono, pa je bila njegova tekma za vrhunski rezultat vendarle na krajši razdalji.

Preostali trije Slovenci so bili slabi. Medtem ko sta Janez Marič in Peter Dokl »trenirala« za ekipno preizkušnjo (na OI sta nastopila zaradi štafete), pa je Bauer zaostal daleč za pričakovanji strokovnega štaba. Zgrešil je kar pet strelov. Na strelišču sta bila tako s po tremi zgrešenimi streli najboljša med našimi Marič in Dokl.

Martin Fourcade je prvi Francoz z dvema zlatima olimpijskima kolajnama po Jean-Claudu Killyju iz Grenobla 1968. V tesnem obračunu s 100-odstotno natančnim strelcem Erikom Lesserjem je prišel do veljave njegov vrhunski tek. Nadoknadil je minuto zaostanka za Nemcem po zgrešenem strelu na prvem streljanju. Norvežan je končal na 34. mestu.

»Vsaka napaka je bila po svoje usodna. Jaz sem svojo izničil z dobrim tekom,« je povedal 25-letni Fourcade, ki je postal francoski nacionalni junak. Prvak na 10 km Ole Einar Bjørndalen, s katerim ga najraje primerjajo, pa je tekel kot naš Fak. Zelo slabo je streljal. Slab dan je imel spet tudi Emil Hegle Svendsen, ki je veljal za najhujšega tekmeca Francozu. Še tretjič je ostal brez kolajne in bo, kot kaže, eden največjih poražencev iger. Najsrečnejši pa je bil zagotovo Rus Jevgenij Garaničev, ki si je za 26. rojstni dan podaril bronasto kolajno.

Naslednji cilj Fourcada je nedeljski skupinski štart. Glede na formo je favorit. Veliko več kot od prvih nastopov pa si obeta tudi Fak. »Vsaka tekma je nova priložnost. Če imam odstotek možnosti, grem na kolajno,« je napovedal nov poskus preboja v vrh. Fak se je kot 25. uvrstil na tekmo s skupinskim štartom.