Slovesno odprtje zimskih olimpijskih iger (FOTO)

Vladislav Tretjak in Irina Rodnina sta prižgala olimpijski ogenj na štadionu Fišt, ZOI 2014 so se tudi uradno začele.

Objavljeno
07. februar 2014 13.00
Posodobljeno
07. februar 2014 15.30
OLY-2014-OLYMPIC-RINGS
Siniša Uroševič, poročevalec, Špela Robnik, Delo.si
Siniša Uroševič, poročevalec, Špela Robnik, Delo.si

Soči − Po sedmih letih priprav, gradnje nove infrastrukture, vredne 50 milijard dolarjev, ter takšnih in drugačnih polemik, se je v Sočiju začelo zares. Na štadionu Fišt sta na današnji slovesnosti legendarna ruska šampiona, nekdanji hokejski vratar Vladislav Tretjak in umetnostna drsalka Irina Rodnina prižgala olimpijski ogenj, 22. zimske olimpijske igre pa so se z besedami ruskega predsednika Vladimirja Putina tudi uradno začele.

Velika predstava z 9223 udeleženci

Sleherna uvodna slovesnost ponuja presenečenja in tudi ta v Sočiju je marsikatere veličastne prizore, pa vendarle prav posebne senzacije ni bilo. Pričakovati je bilo prikaz bogate ruske preteklosti na dvorih, v revolucijah, s poleti v vesolje, z izjemnimi glasbenimi vložki, baletno predstavo, s cirkuškimi akrobati in kajpak ob navzočnosti športnikov, na katere je največja država na svetu še kako ponosna: teniško igralko Marijo Šarapovo, atletinjo Jeleno Isinbajevo, medveda med rokoborci Aleksandra Karelina, prikupno ritmičarko in bojda intimno Putinovo prijateljico Alino Kabajevo ter za konec s prižiganjem ognja legendi ledenih ploskev, hokejskega vratarja Vladislava Tretjaka in umetnostno drsalko Irino Rodnino.

Na prizorišču pa smo izvedeli za nekaj izjemnih številk - prek 3000 izbranih umetnikov je po ostri selekciji nastopalo v sporedu, 9223 je skupna vsota prav vseh nastopajočih na uvodni slovesnosti, ki jo je pospremilo 140 TV kamer in 132 projektorjev. Prireditelji pa so ponosni tudi na 2700 prostovoljcev ob tem spektaklu na novem štadionu v Sočiju, tudi enem od prizorišč svetovnega nogometnega prvenstva 2018.

Skratka, v siju pričakovanega spektakla se je slovesno velika zgodba ob Črnem morju, v kateri pričakujemo tudi vidne slovenske dosežke. Na povorki reprezentanc je našo zastavo vihtel Tomaž Razingar, ob Slovaku Zdenu Chari in Latvijcu Sandisu Ozolinšu eden treh hokejistov, ki jim je na ta petkov večer pripadla nevsakdanja čast.

Čas je za šport

V letoviškem mestecu ob Črnem morju je sicer pestro že ves teden, športniki se zgrinjajo v olimpijsko vas, za nekaterimi so tudi že prvi nastopi v predtekmovanjih in uradnih treningih. Že jutri so na sporedu tudi prve tekme s končnimi odločitvami, med drugim na nastope čakajo slovenski biatlonci Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič in Peter Dokl v šprintu (10 km) ter tekačica Barbara Jezeršek v skiatlonu. Na sporedu so tudi kvalifikacije smučarskih skakalcev na srednji napravi.

Slovesno odprtje V ŽIVO:

17:14 (20:14 po lokalnem času) - na štadionu Fišt je vse pripravljeno za začetek slovesnosti, nestrpno že čaka tudi slovenska olimpijska odprava: @TeamSlovenia. Za ogrevanje ruska abeceda s kančkom ruske zgodovine, začenja se spektakularna predstava in sprehod skozi raznoliko rusko pokrajino.

17:24 - na štadion, ki sprejme 40.000 ljudi, sta prišla ruski predsednik Vladimir Putin in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach. V soju žarometov in barv ruske zastave je zadonela himna v izvedbi samostanskega moškega pevskega zbora, zaplapolala je ruska zastava.

Po mnenju mnogih »najbolj kontroverzne« igre doslej bodo pod pokroviteljstvom ruskega predsednika Vladimirja Putina kajpak poskušale navdušiti z glamurozno slovesnostjo. Na njej sicer ni ameriškega političnega vrha s predsednikom Barackom Obamo, je pa Putin v družbi vsaj 40 državnih voditeljev. Med drugim je v Sočiju generalni sekretar Ban Ki Mun, kitajski predsednik Xi Jinping, turški premier Recep Tayyip Erdogan in tudi ukrajinski voditelj Viktor Janukovič.

17:32 - začenja se mimohod držav, po tradiciji ga je začela Grčija, kjer so se olimpijske igre tudi rodile. Na štadionu so se odprla tla, od koder so športniki zaokrožili po štadionu. Sledila je Avstralija in že nato naši severni sosednje Avstrijci z zelo številčno delegacijo. Zastave ni nosil smučar Benjamin Raich, ki je ostal brez nastopa v superkombinaciji in bo zato v Soči prišel pozneje, nadomestil ga je nordijski kombinatorec Mario Stecher.

17:36 - Albanija, Andora, Argentina, Armenija z le majhnimi delegacijami, z najmanjšo le enim predstavnikom pa Britanski deviški otoki. Nekoliko več predstavnikov je zbrala Belorusija, ki si je prislužila pristen aplavz, za simpatično opravo (rdeče kratke hlače) pa tudi Bermuda.

17:41 - smučarka Žana Novaković je na štadion prinesla zastavo BiH, ki letos praznuje 30. obletnico zimskih iger v Sarajevu. Od tam je še vedno živ spomin na legendarni nastop umetnostnih drsalcev Jayne Torvill in Christopherja Dea iz Velike Britanije, ki je prav tako ponosno zakorakala po štadionu.

17:45 - pisano obarvano nemško delegacijo je z zastavo vodila vodilna smučarka v svetovnem pokalu Maria Höfl-Riesch, prišla je tudi Gruzija, ki je pred igrami grozila z bojkotom.

17:50 - dvakratni olimpijski prvak Armin Zöggeler v sankanju je prinesel zastavo Italije, v modro-rumeno-beli kombinaciji je zablestel Kazahstan, tudi Kajmanski otoki so v letoviško mestece prišli povsem poletno opremljeni. Bolj zimsko je bila napravljena dolga falanga Kanadčanov, gostiteljev prejšnjih zimskih OI, katerih prvi cilj bo ubranitev zlate kolajne hokejske reprezentance.

17:57 - med številni alpskimi smučarji, ki so nosili zastave je bila tudi mlada Tina Weirather, ki bo nastopala za Liechtenstein. Že na petih OI bo nastopil 55-letni mehiški smučar, princ Hubertus von Hohenlohe. Pod olimpijsko zastavo bodo nastopili trije Indijci, saj je njihov olimpijski komite suspendiran.

18:01 - »tulipani« z največjo delegacijo doslej, kajpak v oranžnih barvah. Nevarni bodo zlasti v hitrostnem drsanju. Smučar Aksel Lund Svindal je na oder pripeljal belo-modro ekipo, najuspešnejšo državo na zimskih OI doslej, Norveško.

18:05 - Južna Koreja bo OI gostila čez štiri leta v Pjongčangu in bodo ob koncu iger od Rusov tudi prejeli štafetno palico. Sloviti hokejist Zdeno Chara je na oder pripeljal številčno slovaško delegacijo.

18:08 - in prišla je tudi Slovenija! Zastavo je ponosno nosil Tomaž Razingar, z manjšimi so v ozadju mahali ostali slovenski športniki, med katerimi so bili večinoma vsi slovenski aduti za kolajne s Tino Maze, smučarskimi skakalci, biatlonci ... Mimohod je bil za Slovenijo zgodovinski, prvič so ga doživeli tudi hokejisti. Glede na velikost naše državice, je skupina slovenskih športnikov med številčnejšimi na igrah.

18:09 - sledila je kajpak še bolj številčna ameriška reprezentanca, ki šteje največ predstavnikov doslej. Zastavo je nosil nordijski kombinatorec Todd Lowick.

18:11 - tudi Tajska bo nastopala na zimskih OI, njen del pa bo tudi svetovno znana violinistka Vanessa Mae, ki je normo za nastop v alpskem smučanju izpolnila na tekmah FIS na Krvavcu.

18:14 - Ukrajina s svojo opravo bržkone ni navdušila modnih kritikov, bolj v stilu, četudi v dolgočasnih bravah, so bili napravljeni Francozi. 

18:17 - s širokim nasmehom je hrvaško zastavo vrtel odlični smučar Ivica Kostelić. Štirikratni olimpijski prvak v smučarskih skokih Simon Ammann je na oder pripeljal številčno švicarsko delegacijo, smučarski tekač Anders Södergren pa modro-rumeno švedsko ekipo.

18:20 - množico na štadionu je navdušila Jamajka, ki bo po 12 letih spet nastopila v bobu.

18:21 - za največje navdušenje med gledalci je kajpak poskrbel nastop domače ruske reprezentance z 220 športniki. Na čelu ekipe v kučmah in debelih plaščih je bil tekmovalec v bobu Aleksander Zubkov, v blišču in sijaju jim je ponosno pomahal predsednik Putin, za katerega pravijo, da so igre v Sočiju njegov »osebni projekt«.

18:28 - ognjemet v pozdrav vsem športnikom na OI, ki tokrat prihajajo iz rekordnih 87 držav. Predstavile so tri maskote: leopard na snežni deski, zajček umetnostni drsalec in severni medved.

18:44 - športniki so na tribunah spremljali bogat kulturni program, ki je prikazoval Rusijo skozi zgodovino s kozaškimi plesalci, do vladavine carja Petra Velikega, do plesa Nataše Rostove iz romana Vojna in mir. Štadion se je zatem spremenil v Trg revolucije in se obarval v rdeče v čas boljševistične Rusije. Sledila je predstava z gospodarskim vzponom po 2. svetovni vojni in utrip iz sodobne Moskve.

19:05 - spomnili so se na spektakularno pot olimpijske plamenice po Rusiji, še vedno pa je neznanka, kdo bo prižgal olimpijski ogenj na štadionu Fišt.

19:10 - spregovoril je predsednik organizacijskega komiteja iger v Sočiju Dimitrij Černišenko: »Ta dogodek bo navdih za celo generacijo. Igre so priložnost, da svetu pokažemo vse, na kar smo ponosni, našo tradicijo, našo Rusijo.«

19:17 - navzoče je pozdravil tudi Thomas Bach, za katerega so igre v Sočiju njegove premierne na čelu MOK. »Dobrodošli na 22. zimskih olimpijskih igrah. Spisali bomo novo poglavje v OI. To so prve igre v novi Rusiji, prišli smo s spoštovanjem do ruske raznolikosti in ljudi, ki so tu bivali v zadnjih stoletjih. Za kar drugje potrebujejo desetletja, so v Rusiji zgradili v le sedmih letih, to je poseben dosežek. Hvala vsem za vztrajno delo in doprinos k olimpijskemu gibanju.«

19:26 - Bach je povabil Putina, da odpre igre v Sočiju. Z njegovimi besedami so se 22. zimske OI tudi uradno začele!

19:31 - Labodje jezero z »meduzami«, zatem pa prihod olimpijske zastave s samimi velikimi imeni.

19:36 - še en vrhunec večera: svetovno znana sopranistka Ana Netrebko in olimpijska himna. Zavihrala je olimpijska zastava, ki praznuje 100. rojstni dan.

19:40 - olimpijske zaprisege v imenu športnikov, sodnikov in trenerjev.

19:43 - le še čakanje na olimpijski ogenj, pred tem pa še točka Olimpijskih bogov, še ena izjemna točka z 220 osvetljenimi umetniki na kotalkah.

19:49 - z olimpijsko plamenico je na prizotišče pritekla teniška igralka Marija Šarapova, baklo je predala svetovni rekorderki v skoku s palico Jeleni Isinbajevi. Prevzel jo je rokoborec Aleksader Karenin in jo predal Alini Kabajevi (Putinovo dekle). Prevzela jo je Irina Rodnina, umetnostna drsalka in naposled še Vladislav Tretjak, legendarni hokejski vratar, zdaj predsednik ruske hokejske zveze.

19:53 - Rodnina in Tretjak sta skupaj ponesla plamenico iz štadiona in tudi prižgala olimpijski ogenj!

19:55 - velik ogenjemet nad Sočijem, zimske olimpijske igre 2014 so odprte. Zdaj je čas za šport.