Flisar nastope končal s padcem in poškodbo

Olimpijska tekma smučarskega krosa se je za Filipa Flisarja končala s padcem v polfinalu. Po tekmi je moral v bolnišnico.

Objavljeno
19. februar 2014 20.42
Posodobljeno
20. februar 2014 07.00
OLY-2014-FREESTYLE-CROSS-MEN
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Soči − Odlično je na spektakularni olimpijski tekmi smučarskega krosa kazalo edinemu slovenskemu tekmovalcu Filipu Flisarju. Prepoznavni Mariborčan je bil s suverenimi predstavmi na poti do najvišjih mest, a ga je v polfinalu ustavil padec, sanje o kolajni pa so splavale po vodi.

Flisarje bil vse dotlej zelo prepričljiv, v kvalifikacijah je dosegel sedmi čas in s tem izpolnil prvi cilj. Nato pa bil suveren v osmini finala, zlasti pa navdušil v četrtfinalu, ko je po štartu ostal v ozadju, a se nato prebil naprej in z veliko prednostjo napredoval v polfinale. Tam je že hitro po štartu naredil napako, vrglo ga je naprej na glavo in upanja na veliki finale je bilo zanj konec.

Po prihodu v cilj je tožil nad bolečinami v rebrih, vseeno pa ponovno odšel na štart malega finala. Tam je začel previdno, in že je kazalo, da bo nastop končal v ozadju. A je vseeno stisnil zobe, v cilj prišel kot drugi, tekmo pa končal na 6. mestu.

Vse tri kolajne so romale v Francijo: zlato je osvojil Jean Frederic Chapuis, srebro Arnaud Bovolenta, bron pa Jonathan Midol. Na nehvaležnem četrtem emstu je po padcu končal Kanadčan Brady Leman.

Kljub razočaranju in solidni, a grenki uvrstitvi, je lahko Flisar zadovoljen že s tem, da je premagal krizo, v kateri se je znašel v tej sezoni svetovnega pokala. Njegova najvišja uvrstitev je 16. mesto. Olimpijska tekma mu bo tako lahko dala vsaj veliko zagona za nadaljevanje oz. zaključek sezone.

Takoj po tekmi v bolnišnico

Flisar je takoj po koncu tekme zaradi bolečin odšel v bolnišnico. V slovenskem taboru sumijo, da ima počeno rebro, kakšna je poškodba, bodo pokazale preiskave. »Upam, da ni nič hujšega, se mu je pa videlo na obrazu, da ga boli. Tudi dihal je težko, mislim, da ima počeno ali zlomljeno rebro. Več bodo povedali zdravniki,« je dejal njegov trener Primož Vrhovnik.

POTEK TEKME:

Kvalifikacije:

V kvalifikacijah je nastopilo le 31 tekmovalcev, branilec olimpijske zlate kolajne Švicar Micheal Schmid se je na treningu poškodoval in zato nastop odpovedal. V izločilnih bojih so pozneje lahko startali vsi, čas v kvalifikacijah pa je odločal le o startnem izhodišču.

Prireditelji so tekmovalcem pripravili zares zahtevno progo s številnimi valovi in grbinami ter visokimi skoki, zlasti zastrašujoč je bil tisti tik pred ciljem, ki bo navduševal tudi zbrane gledalce v cilju. Tekmovalci so zaradi slabega vremena na progi opravili le dva treninga, a bi si zaradi zahtevnosti terena želeli še kakšnega več.

Med favoriti je najhitrejša predstava uspela Švedu Victorju Öhling Norbergu, najbolj se mu je približal Kanadčan Christopher del Bosco (0,32), na tretje mesto pa se je prebil njegov rojak Brady Leman (0,84).

Tekmovalci so v nadaljevanju v cilj prihajali z vse večjimi zaostanki, kar pred nastopom Flisarja, ki je startal kot 13., ni bil najboljši obet. A Mariborčan je bil lahko zadovoljen s svojim kvalifikacijskim nastopom. Na začetku proge je sicer imel nekaj težav, čez prve grbine smučal nekoliko previdno in si do prvega merjenja vmesnega časa nakopičil 0,84 sekunde zaostanka. A je nato v spodnjem, tehnično bolj zahtevnem delu smučal bolje, bolj spustil smuči in izjemno daleč poletel na zadnjem skoku. To je zadostovalo za peti najboljši čas (1,76), v nadaljevanju sta ga prehitela še Avstralec Anton Grimus in aktualni svetovni prvak Francoz Jean Frederic Chapuis.

»Mislim, da sem s tem nastopom dobil nazaj iskro v oči. Komaj čakam na finale. V spodnje delu sem bolj začutil pravo energijo in spustil smuči. Ker se na tej progi da dobro prehitevati, startni položaj niti ne bo tako zelo pomemben, poleg tega mi start ponavadi dobro uspe,« je po prvem nastopu povedal Flisar, ki je tako že uresničil prvi cilj in se uvrstil med prvo osmerico finalistov, ki bodo lahko v nadaljevanju izbirali startni položaj.

Osmina finala:

V prvi skupini sta si nadaljevanje zagotovila vodilni Šved Victor Öhling Norberg in Rus Egor Korotkov. Po dveh padcih sta iz druge skupina napredovala Švicar Armin Niederer in Finec Joumi Pellinen. V tretjem obračunu dobre pozicije ni izkoristil Avstralec Anton Grimus in padel, napredoval pa eden od favoritov Avstrijec Andreas Matt in Francoz Jonas Devouassoux. Zelo trd boj so tekmovalci med seboj bili v četrti skupini, zaradi oviranja so sodniki diskvalificirali Američana Johna Tellerja, napredovala pa sra Francoza Jean Frederic Chapuis in Jonathan Midol. Presenetljiv je bil tudi razplet v peti skupini, iz katere je izpadel prvi favorit Švicar Alex Fiva, ki je padel po napaki Kanadčana Bradyja Lemana. Slednji je sicer brez kazni napredoval v četrtfinale, prav tako Nemec Thomas Fischer. Dobro so se padcem izogibali v šesti skupini, napet boj za prvi mesti pa sta po fotofinišu dobila Šved John Eklund in Francoz Arnaud Bovolenta, brez boja za kolajne je ostal Kanadčan David Duncan.

Flisar je nastopil v skupini skupaj s Čehom Tomašem Krausom, Norvežanom Christianom Mithasslom in Nemcem Florianom Eiglerjem. Kraus je štartal najbolje, a mu je Flisar dobro sledil na drugem mestu. Še v zgornjem delu proge je Čeh v enem od zavojem naredil napako, Mariborčan pa je švignil mimo. Eigler mu je sicer tesno sledil, a slovenski as je vseeno prvi prečkal ciljno črto.

Presenetljivo je v zadnjem boju osmine finala nastope končal še eden od favoritov Kanadčan Chritopher Delbosco, medtem ko sta si nov štart zagotovila Norvežan Didrik Bastian Juell in Nemec Andreas Schauer.

Četrtfinale:

Kakšen začetek četrtfinala! V prvi skupini je prvi favorit za zlato kolajno Šved Norberg že v zgornjem delu po napaki zaostal za tekmeci, a se nato vseeno prebil nazaj. Toda na spektakularnem ciljnem skoku je padel, za njim pa še ruski in finski tekmec. Švicar Armin Niederer je obstal na smučeh in jih obšel, ostali trije pa so po tleh drseli proti ciljni črti. Fotofiniš je pokazal na napredovanje Rusa Jegorja Korotkova, Norberg pa je razočaran ostal brez kolajne.

Razočaral je tudi avstrijski as Matt, ki je dirkal s tremi Francozi, od katerih sta se naprej prebila Chapuis in Midol. Še en Francoz je napredoval iz tretje skupine, in sicer Bovolenta, skupaj s Kanadčanom Bradyjem Lemanom. 

Flisar je v četrtfinalu znova nastopil z rdečo majico, v četrti skupini so bili njegovi tekmeci Norvežan Didrik Bastian Juell ter Nemca Florian Eigler in Andreas Schauer. Štartal je nekoliko slabše in ostal na zadnjem mestu. A tako kot že v vseh nastopih doslej, je pridobival v zahtevnih zavojih v srednjem delu. Tako se je hitro prebil mimo vseh v ospredje in z veliko prednostjo drvel v polfinale. To je že pomenilo, da bo v najboljši osmerici dosegel najboljšo uvrstitev v tej sezoni.

Polfinale:

Povsem mirno se je razpletel boj v prvi polfinalni skupini, prva finalista sta postala Francoza Chapuis in Midol.

Flisarja so v skupini čakali Kanadčan Leman, Francoz Bovolenta in Nemec Eigler. Mariborčan je štartal dobro, a že takoj po štartu je imel na grbinah težave, padel je naprej na glavo, olimpijskih upov je bilo zanj konec. V finale sta napredovala Leman in Bovolenta.

Finale:

V malem finalu se je Flisar po rezerviranem začetku taktično prebijal naprej in v cilj prišel kot drugi, takoj za Rusom Korotkovom. Slovenec je tako končal na šestem mestu, sedmi je bil Švicar Niederer, Eigler pa po padcu osmi.

Veliki finale je minil v znamenju Francozov, s kar tremi se je moral spopasti Kanadčan Brady Leman. Ko je še ta padel, so torej vse tri kolajne šle v Francijo. Zlato je osvojil Jean Frederic Chapuis, srebro Arnaud Bovolenta, bron pa Jonathan Midol.