Bjørgnovi ob trojni norveški zmagi naslov na 30 km

Smučarske tekačice so se na zadnji tekmi OI pomerile še na 30 km prosto. Barbara Jezeršek je bila 31.

Objavljeno
21. februar 2014 21.59
Posodobljeno
22. februar 2014 08.30
ZOI
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Soči - Norveška smučarska tekačica Marit Bjørgen (1:11:05,2) je zmagovalka prostega teka na 30 kilometrov na olimpijskih igrah v Sočiju.

Odlična Norvežanka se je tako zapisala v zgodovino iger, potem ko je v Sočiju osvojila že tretjo zlato kolajno. Pred tem je bila najboljša že v skiatlonu in v ekipnem sprintu. Skupno je tako osvojila že šesto zlato olimpijsko kolajno, poleg treh s teh iger ima tri že od prej, obenem pa še tri srebrne in eno bronasto. Skupno je to že njena deseta olimpijska kolajna.

Drugo mesto je na zadnji tekmi v Sočiju osvojila njena rojakinja Therese Johaug (+2,6), tudi bron gre na Norveško, tretja je bila Kristin Stoermer Steira (+23,6).

Zmagovalna trojica je vodila od starta do cilja, si počasi nabirala prednost, na koncu pa odločala med sabo, katera bo stopila najvišje. To je spet uspelo izkušeni Bjørgnovi, ki je bila najmočnejša v zaključnem sprintu. Četrto uvrščena Finka Kerttu Niskanen je zaostala že skoraj poldrugo minuto, branilka naslova in specialistka za klasiko Poljakinja Justyna Kowalczyk pa je odstopila na polovici proge.

Edina Slovenka Barbara Jezeršek je bila 31. (+4:40,6). Nastopila je v skladu s pričakovanji. Na prvih desetih kilometrih proge je bila še na robu petnajsterice, potem pa se je zapletla v padec in upanj na visoko uvrstitev je bilo konec.

»Današnja tekma je bila ena izmed boljših, kar sem jih tekla, vsaj na začetku. Dekleta so pričela v dokaj umirjenem in lepem ritmu, zato je bilo možno držati korak z najboljšimi. Hvala tudi našim fantom, ki so znova pripravili zelo hitre smuči. Pri 12., 13. km pa sem imela smolo, Švedinja mi je zapeljala na smuči in padli sva. To se je zgodilo na vrhu klanca in je kar nekaj časa trajalo, da sva se ustavili in pobrali. Ona je bila na meni in dobila sem še rahel udarec v roko, ki je štiri minute sploh nisem mogla premikati,« je zanjo ključni del tekme opisala slovenska tekačica.

»Pogoji so bili danes stabilni in lepi za tako dolgo razdaljo. Smuči so zdržale celotno tekmo, ker je bil sneg čist. Jezerškova je bila do 15. mesta še 12,5 km po startu. Potem pa je padla in nazadovala, na okrog 35. mesto. Nekaj časa je tekla povsem sama. Škoda, tedaj smo izgubili možnost za dober izid. Škoda tudi, ker je Alenka Čebašek po ekipnem sprintu zbolela in že odpotovala domov,« je ocenil glavni slovenski trener Marko Gracer.

Smučarske tekačice so z današnjo tekmo končale nastope na igrah, v nedeljo bo na sporedu le še kraljevska disciplina za moške, ki se bodo v prosti tehniki s skupinskim startom pomerili na 50 kilometrov.