Olimpijska senzacija: Vesna Fabjan bronasta

Slovenska smučarska tekačica Vesna Fabjan je šla po sledeh Petre Majdič in ujela šprintersko bronasto odličje.

Objavljeno
10. februar 2014 22.09
Posodobljeno
11. februar 2014 09.00
OLYMPICS-CROSSCOUNTRY/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Rdeča poljana - Med najresnejšimi slovenskimi kandidati za olimpijsko odličje v Sočiju so bile smučarske tekačice nekoliko v ozadju. A se je zanje razpletlo sanjsko. V šprinterski preizkušnji v prostem koraku je namreč 28-letna Besničanka Vesna Fabjan senzacionalno zasedla tretje mesto in vpisala druge slovenske stopničke na teh igrah (po skakalcu Petru Prevcu) in druge tekaške doslej (po Petri Majdič v klasičnem šprintu pred štirimi leti v Vancouvru). Gorenjka je dokazala, da tretje mesto z januarske preizkušnje svetovnega pokala v Szklarski Porebi ni bilo naključno in da je po številnih težavah v prvem delu olimpijske zime vendarle ujela formo prav pred športnim vrhuncem v Rusiji.

Olimpijska zmagovalka je postala Norvežanka Maiken Caspersen Falla, ki je za 38 stotink ugnala tudi rojakinjo Ingvild Flugstad Østberg, Fabjanova je bila na tretjem mestu najboljša predstavnica preostanka sveta. Slovenski uspeh je dopolnila Katja Višnar, ki pa je obtičala v polfinalu in zasedla končno deveto mesto. Alenka Čebašek in Nika Razinger sta svoja nastopa končali v četrtfinalu. Zmaga 23-letne Skandinavke je sicer čista kot solza, saj je bila najhitrejša v vseh štirih današnjih nastopih od kvalifikacij do finala.

Za Vesno Fabjan to ni prvi vrhunski dosežek z največjih tekmovanj, saj je za las brez zmagovalnega odra ostala že na svetovnem prvenstvu v Oslu leta 2011, ko je končala na nehvaležnem četrtem mestu. Zato pa ni mešala štren pri vrhu na prejšnjih dveh olimpijskih igrah, na katerih je tekmovala: v Whistlerju pred štirimi leti je bila v šprintu 23., še štiri leta prej v Pragelatu pa 40. V svetovnem pokalu je že šestkrat stala na zmagovalnem odru, vselej v šprintu, v ruskem Ribinsku je dosegla tudi edini dve zmagi doslej (v letih 2010 in 2011).

V tej sezoni Besničanka res ni imela sreče, saj se ji je v prvem delu vlekla viroza, ki ji je jemala moč, prevsem pa se ji je poznalo pomanjkanje višinskega treninga. Zato je pod taktirko trenerja Marka Gracerja skušala nadomestiti izgubljeno v zadnjem obdobju, zaradi česar je v Soči pripotovala precej utrujena, kar pa ji ni pristriglo peruti in se je presenetljivo veselila olimpijskega odličja.

POTEK ŽENSKIH KVALIFIKACIJ

Glavni slovenski kandidatki za najvišja mesta Višnarjeva in Fabjanova sta s kvalifikacijami opravili z odliko. Katja je vpisala celo drugi najboljši čas, štiri desetinke je zaostala zgolj za zmagovalko Maiken Caspersen Falla, medtem ko je bila Vesna z dobrima dvema sekundama zamude četrta, med obe Slovenki se je vrinila zgolj še favorizirana Norvežanka Marit Bjørgen.

Tudi preostali dve varovanki trenerja Marka Gracerja sta se uspešno prebili skozi kvalifikacijsko sito, Čebaškova je v polfinale napredovala s 14. časom in skoraj štirimi sekundami počasneje kot Falla, Razingerjeva pa je bila 17. (+4,48). Obe sta bili, zanimivo, hitrejši od ene glavnih favoritinj v šprintu, Američanka Kikkan Randall.

POTEK ŽENSKEGA ČETRTFINALA

Kvalifikacijski rezultati so se poigrali s slovensko odpravo, saj so kar tri četrtfinalistke iz naše reprezentance nastopile v isti, drugi skupini: ob Fabjanovi, Čebaškovi in Razingerjevi so se merile še Norvežanka Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Finka Mari Laukkanen in Kanadčanka Daria Gaiazova. Četrta slovenska četrtfinalistka Višnarjeva je padla v na papirju najlažjo četrto skupino.

V prvi četrtfinalni skupini je Falla vnovič opravila z vso konkurenco, toda z dosti slabšim časom kot v kvalifikacijah (2:33,23), neposredno pot v polfinale je našla tudi Švedinja Stina Nilsson (+0,78).

V drugi skupini je Fabjanova najhitreje začela, v ostrem zavoju po spustu v drugem delu proge pa je mimo nje švignila Jacobsenova in prednosti ni več izpustila iz rok. Besničanka je ubranila finski napad v finišu in zadržala drugo mesto, s katerim se je neposredno prebila med 12 najboljših, za Norvežanko, ki resda ni imela najhitrejših smuči, pa zamudila 21 stotink. Čebaškova je končala na četrtem mestu v skupini, Razingerjeva pa je bila zadnja, s čimer sta za danes sklenili nastope.

V tretji skupini je z naskokom najhitrejši, Norvežanko Ingvild Flugstad Østberg in Švedinjo Ido Ingemarsdotter, ločila zgolj stotinka, zasledovalke so ostale daleč zadaj.

Četrta skupina je bila vnovič slovenska, Višnarjeva je sprva predse spustila Američanko Sophie Caldwell, tik pred finišem pa se je pognala mimo in zanesljivo zmagala s časom 2:36,45, v polfinale je šla še Američanka. V zadnjem nastopu je v četrtfinalni skupini smrti Nemka Denise Herrmann, vodilna v svetovnem pokalu, za 55 stotink ugnala tudi Bjørgnovo, obe sta se prebili v polfinale, pa tudi tretjeuvrščena Italijanka Gaja Vuerich kot srečna poraženka (enako kot Francozinja Aurore Jean iz prve skupine), najkrajšo pa je potegnila Randallova, ki je bila šele četrta.

POTEK ŽENSKEGA POLFINALA

V prvi polfinalni skupini je 28-letna Fabjanova dobršen del nastopa varno držala tretje mesto, po strmem spustu je pridobila eno mesto in pred finišem naskakovala celo vodstvo, a je iz ozadja pritisnila tudi Ingemarsdotterjeva in jo tik pred ciljem ujela, naposled je Gorenjka ciljno črto prečkala kot druga s pičlimi tremi stotinkami zaloge pred Švedinjo, ki pa se je v finale - podobno kot še četrtouvrščena Norvežanka Jacobsenova - prebila po času. Zmagala je, še tretjič danes, Falla.

Tudi v drugi polfinalni skupini je imela Slovenija svoje zastopstvo in tudi Višnarjevi je lep čas dobro kazalo, v ciljni ravnini pa se je za hip zapletla z Bjørgnovo, ki je padla in v cilj prišla zadnja, tik za Blejko, ki je na petem mestu v svoji polfinalni skupini končala današnji nastop.

POTEK ŽENSKEGA FINALA

Med najboljšo šesterico so se, pa čeprav brez prve favoritinje Bjørgnovo, znašle tri Norvežanke (Falla, Østberg, Jacobsen), Švedinja Ingemarsfotterja, Američanka Caldwellova in kajpak Vesna Fabjan, ki je začela najhitreje in že kmalu po štartu za kratko prevzela vodstvo. Ob vstopu v drugo polovico finala se je vodilna trojica, v kateri je bila tudi Slovenka, odlepila od preostalih treh zasledovalk in že tedaj so bile kolajne domala podeljene. Zmaga Falle ni bila ogrožena niti za trenutek, je pa Fabjanova še nekaj metrov pred ciljem držala drugo mesto, ki pa ji ga je naposled za las, za natanko stotinko, speljala druga Norvežanka Østbergova.

Katja Višnar je zasedla deveto mesto, Alenka Čebašek je bila 17., Nika Razinger pa 27. Lovorike izpred štirih let v Vancouvru ni ubranila Marit Bjørgen, ki se je zaenkrat v Sočiju okitila zgolj z zlatom v skiatlonu.

 

IZIDI OLIMPIJSKEGA ŠPRINTA V PROSTI TEHNIKI

Ženske

1. Maiken Caspersen Falla (Nor) 2:35,49

2. Ingvild Flugstad Østberg (Nor) +0,38

3. Vesna Fabjan (Slo) 0,39

4. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Nor) 1,82

5. Ida Ingemarsdotter (Šve) 6,55

6. Sophie Caldwell (ZDA) 12,25

9. Katja Višnar (Slo)

17. Alenka Čebašek (Slo)

27. Nika Razinger (Slo)

 

KDO JE VESNA FABJAN?

Rojena: 13. marca 1985

Kraj bivanja: Besnica pri Kranju

Višina: 170 cm

Telesna teža: 62 kg

Poklic: ekonomski tehnik, zaposlena v Carinski upravi RS

Klub: TSK Merkur Kranj

Trener: Marko Gracer

Dosedanji trenerji: Gregor Mali, Peter Torkar, Aleš Gros, Vladimir Korolkevič

Največji uspehi

Olimpijske igre

3. mesto, Soči 2014, šprint v prosti tehniki
14. mesto, Torino 2006, ekipni šprint
14. mesto, Vancouver 2010, štafeta
23. mesto, Vancouver 2010, šprint v klasični tehniki

Svetovno prvenstvo

4. mesto, Oslo 2011, šprint v prosti tehniki
6. mesto, Val di Fiemme 2013, ekipni šprint v prosti tehniki
7. mesto, Oslo 2011, štafeta 4x5 km
17. mesto, Liberec 2009, šprint v prosti tehniki
34. mesto, Oberhof 2005, šprint v klasični tehniki
37. mesto, Saporo 2007, šprint v klasični tehniki

Svetovni pokal

1. mesto, Ribinsk 2010/11, šprint v prosti tehniki
1. mesto, Ribinsk 2009/10, šprint v prosti tehniki
2. mesto, Ribinsk 2009/10, ekipni šprint v prosti tehniki
3. mesto, Szkalarska Poreba 2013/14, šprint v prosti tehniki
3. mesto, Düsseldorf 2010/11, šprint v prosti tehniki
3. mesto, Dusseldorf 2009/10, šprint v prosti tehniki
4. mesto, Lahti 2009/10, šprint v prosti tehniki
4. mesto, Davos 2008/9, šprint v prosti tehniki
5. mesto, Ribinsk 2007/8, šprint v prosti tehniki
5. mesto, Davos 2013/14, šprint v prosti tehniki
5. mesto, Dobiacco 2012/13, šprint v prosti tehniki

Univerzijada

1. mesto, Innsbruck 2005, šprint v prosti tehniki

Mladinsko svetovno prvenstvo

5. mesto, Stryn 2004, šprint v prosti tehniki

SP U-23

1. mesto, Males 2008