Smuk Tinina največja priložnost za zlato?

Če sodimo po letošnjih rezultatih, je smučarska formula 1 njena najboljša disciplina, kolajna bi bila izjemen dosežek.

Objavljeno
12. februar 2014 01.20
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Roza Hutor – Tako enakovrednih favoritk za olimpijsko zmago v smuku že dolgo ni bilo. Ponavadi sta bili v ospredju ena ali dve smučarki (na zadnjih dveh igrah Lindsey Vonn), tokrat jih je kar pet: Maria Höfl-Riesch, Tina Maze, Anna Fenninger, Lara Gut in Julia Mancuso.

Vsaka ima svoje adute. Höfl-Riescheva je na krilih osvojene zlate kolajne v superkombinaciji zelo nevarna. Tako kot Mancusova po sijajni superkombinacijski predstavi v smuku. Nemka je bila na treh treningih vselej druga – za Fenningerjevo, Fabienne Suter in Mancusovo. Spodrsnilo ji je deloma le v kombinacijskem smuku. Fenningerjeva je bila najbolj učinkovita na uvodnih treningih na OI, a se je nekako postavila v drugo vrsto. Po padcu forme v decembru in še zlasti januarju pa se vrača Gutova. Šeste kandidatke Tine Weirather ne bo zaradi poškodbe. V olimpijski vasi se te dni sprehaja z berglami.

Če bi upoštevali zadnje tekme svetovnega pokala, je bržčas na vrhu seznama favoritk zmagovalka zadnjega smuka v Cortini d'Ampezzo Tina Maze, ki pa je tuji mediji ne uvrščajo med vroče favoritke. Veliko bolj se zabavajo z dvobojem Mancuso : Evropa. Tinin motiv je zagotovo jeza po četrtem mestu v superkombinaciji, a tudi dejstvo, da nima zlate kolajne. Po videnem v letošnji sezoni pa je prav smuk njena najboljša disciplina in bržkone tudi najboljša priložnost za zlato. Tudi na treningih je bila vseskozi med najhitrejšimi, še zlasti v tehnično zahtevnejših delih. Trener Mauro Pini pravi, da je proga tako zahtevna, da jo je težko dvakrat zapored presmučati v idealni liniji. S to ugotovitvijo meri na Mazejevo, ki v celoti še ni sestavila dobrega smuka.

Natančnost bo ključna odlika

Mazejeva, ki je bila letos v sedmih smukih po enkrat prva in druga, dvakrat šesta in enkrat sedma, je bila na zadnjim preizkusu in tudi v kombinacijskem smuku najboljša na dveh tretjinah proge, potem pa je naredila majhno napako, ki jo je v superkombinaciji stala celo zlate kolajne. »Zelo natančna bom morala biti. Neverjetno je, kako majhne stvari vplivajo na velik časovni pribitek,« je pojasnila težave na progi, ki je zelo podobna olimpijski Tofane v Cortini d'Ampezzo. Podobno razmišlja tudi Maria Höfl-Riesch. »Proga je tako težavna, da je v vsakem zavoju možna napaka. Tista, ki si jih bo privoščila najmanj, bo zmagala,« tudi Nemka napoveduje izenačeno zelo tekmo. Julia Mancuso pa nima težav s pomisleki. Pravi, da ve, kako je lahko hitra.

Tina Mazeje verjame, da bo sestavila popoln smukaški mozaik. Ima namreč vse informacije, ki jih potrebuje, znana pa je po tem, da jih zna uporabiti. Nesrečno superkombinacijo je pozabila še isti večer in vse misli usmerila v hitre discipline. Dan pred tekmo je bila v družbi slovitega srbskega košarkarja Vladeta Divca, ki tudi sicer navija zanjo. Srečanje z nekdanjim slovitim igralcem lige NBA, ki je v Sočiju v vlogi predsednika srbskega olimpijskega komiteja, jo je spravilo v dobro voljo. Andrea Massi je bil po superkombinaciji močno razočaran, ker je Tina kolajne prav vseh barv podarila tekmicam. V podobnem položaju sta bila že velikokrat in vedno sta dosegla, kar sta želela.

Včerajšnjega treninga ni bilo zaradi visokih temperatur. Smučišča niso želeli poškodovati, še zlasti ne spodnjega, ciljnega spusta, ki je smučarkam v minulih dneh tudi sicer delal veliko preglavic. Mila zima utegne tudi krojiti vrstni red. Kakorkoli že, Tina Maze bo imela na današnjem smuku številko 21. Pred njo bo nastopila Höfl-Riescheva, za njo pa Fenningerjeva. Za napovedane razmere (toplo in sončno vreme) ima bržkone najboljšo številko Mancusova, in sicer dvanajstico. Maruša Ferk bo štartala s štartno številko 6, Ilka Štuhec pa s 27.