Športni obraz Sočija: plemenita zgodba J. Wadswortha (VIDEO)

Med najopaznejšimi dogodki OI v Sočiju je bila tudi nesebična pomoč trenerja kanadske ekipe ruskemu smučarskemu tekaču.

Objavljeno
24. februar 2014 12.14
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Šport piše plemenite zgodbe. In ker so olimpijske igre festival športa, je prav, da jih ne zasenčijo informacije o poškodbah in dopinških prekrških in da nam ostanejo v spominu po dogodkih, ki preprosto navdušujejo. Izbrskali smo zgodbo iz Sočija, ki potrjuje, da je večina udeležencev še vedno živela in polno zastopala športne vrednote.

Če ne bi bilo te zgodbe, za Justina Wadswortha med 22. zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju ne bi slišal skoraj nihče, zdaj pa bi bil nanj prav gotovo ponosen tudi baron de Coubertin. Ameriški trener kanadske reprezentance v smučarskem teku se je namreč nesebično vpletel v nesrečno zgodbo Rusa Antona Gafarova, ki se mu je v polfinalu sprinterske preizkušnje v prosti tehniki pri padcu zlomila smučka. S poškodovano opremo je domači osmoljenec poskušal tekmovati naprej, a jo je le še dodatno uničil.

Njegovo kalvarijo je ob progi spremljal Wadsworth, ki si je želel v miru ogledati razplet sprinta, saj so vsi njegovi varovanci izpadli že pred tem. Ko je Gafarov v mukah in počasi prismučal mimo njega, ni mogel ostati ravnodušen. Zagrabil je smučko, sicer namenjeno kanadski ekipi, pritekel na progo, ustavil trpečega Rusa in mu zamenjal poškodovani material. V hipu je postal olimpijski junak iz ozadja in prvovrsten demonstrator športnega ferpleja.

»Bilo je, kot bi gledal žival, ki se je ujela v past. Nisem mogel samo sedeti križem rok in ničesar ukreniti,« se hvalevrednega trenutka spominja 45-letni trener kanadske zasedbe, sicer Američan. »Želel sem mu zgolj, da bi častno in dostojanstveno prečkal ciljno črto,« je dodal trikratni olimpijec Wadsworth, sicer mož dobitnice dveh olimpijskih odličij Beckie Scott, in sklenil: »Verjamem pa, da bi mnogi drugi storili enako, kot sem jaz, če bi le imeli priložnost.«

Njegovo herojsko dejanje je poželo ogromno simpatij na socialnih omrežjih, znašlo pa se je tudi v cvetoberu desetih najopaznejših dogodkov z iger v Sočiju. Bolj kot to, da je Wadsworth Gafarovu pomagal do dvanajstega mesta v sprintu, je pomembno, da je prihodnjim generacijam olimpijskih udeležencev nakazal, da ni dovolj biti zgolj vrhunski športnik, temveč tudi velik človek. In Justin Wadsworth to zagotovo je.