Zlata senzacija Vilette, Kosteliću srebro, Innerhoferju še druga kolajna

Olimpijska preizkušnja v superkombinaciji je prinesla presenetljiv razplet: zmagal je Švicar Sandro Villeta.

Objavljeno
13. februar 2014 20.37
Posodobljeno
14. februar 2014 05.00
OLYMPICS-ALPINESKIING/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Soči - Po smukaški je tudi olimpijska tekma superkombinacije prinesla senzacijo: zlato kolajno je osvojil Švicar Sandro Viletta, 34 stotink sekunde je za njim zaostal Ivica Kostelić in Hrvaški priboril prvo kolajno v Sočiju. A najbolj od trojice se je veselil Italijan Christof Innerhofer (0,47), ki je z bronom osvojil že drugo odličje na letošnjih OI.

Viletta je do zmage prišel s sijajno slalomsko predstavo na zahtevni postavitvi Anteja Kostelića in na povsem zmehčani progi. »To je neverjetno. Še zdaj ne vem, kako mi je uspel takšen slalomski nastop. Ko sem bil star 20 let, sem sicer bil slalomski specialist, a nato se mu nisem več veliko posvečal. Ne morem verjeti,« je po zmagi povedal Viletta, ki je doslej le enkrat stal na zmagovalnem odru v svetovnem pokalu - ob zmagi v superveleslalomu v Beaver Creeku leta 2011.

Prednosti postavitve svojega trenerja ni izkoristil Kostelić, ki mu slalom povzroča vse več težav, je pa odlično delo opravil v smuku, kjer je dosegel 7. čas. Za Hrvata je to že četrta srebrna olimpijska kolajna, zlato je še edina lovorika, ki mu v njegovi bogati karieri manjka.

Težke razmere krojile razplet

Tekmo so krojile visoke temperature, zaradi katerih so prireditelji štart smuka izvedli že eno uro prej. Že v smuku so veliko vlogo igrale štartne številke. Dobro jo je izkoristil Norvežan Kjetil Jansrud, ki je po osvojitvi brona uprizoril novo sijajno smukaško predstavo in je kot vodilni počakal na slalomski del. Za las (0,14 s) je prehitel Čeha Ondreja Banka. Prav slednji je bil nekakšen tihi favorit, a v slalomu ni zdržal pritiska in ostal brez kolajne. Tudi jansrud je uspel zapraviti ogromno prednost - 1,64 s - in končal kot četrti.

Branilec zlate kolajne iz Vancouvra Bode Miller po 12. mestu v smuku ni zmogel presenečenja in končal kot šesti, v ozadju sta ostala prva favorita Američan Ted Ligety in Francoz Alexis Pinturault.

Slovenija je imela na tekmi le enega predstavnika. Klemen Kosi z visoko štartno številko ni uspel prikazati dobrega smuka in na 30. mestu odprl drugi del. Kljub napaki v slalomu je napredoval na 22. mesto (5,43), vendar pa ga je vodstvo tekmovanja naknadno diskvalificiralo zaradi napačno presmučanih vrat.

Slalom: številni odstopi

Slovenski smučar je odprl drugi del superkombinacijske tekme. Na postavitvi Anteja Kostelića se je v srednjem delu zapletel in zdrsnil, vseeno pa se vrnil do zgrešenih vrat in prismučal do cilja. Tako ga je z veliko prednostjo (1,58) prehitel Slovak Adam Zampa, ki je v vodstvu ostal dolgo časa. Ruski navijači so bili zlasti razočarani ob odstopu Aleksandra Horošilova, ki je skušal Rusiji priboriti najboljšo smučarsko uvrstitev na OI. Bil je odlično na poti, a tudi on zdrsnil na bok in odstopil.

Podobno se je zgodilo tudi s Francozom Alexisom Pinturaultom, ki je sicer dobil zadnjo superkombinacijsko tekmo svetovnega pokala in tako veljal za prvega favorita. Toda že smuk mu v zahtevnih razmerah ni uspel, nato pa se v slalomu ob dobrih vmesnih časih zapletel na dolgi vertikali v srednjem in tekmo končal brez uvrstitve.

Njegov prvi tekmec Ted Ligety, ki prav tako v smuku ni blestel (bil je 18.), je sicer prismučal do cilja, a čeprav je imel pred Zampo več kot sekundo prednosti, je zalogo hitro porabil, v cilju pa zaostal še za dodatno sekundo. Vseeno se je uvrstil na tretje mesto (1,05), za Zampo in Hrvata Natka zrnčića-Dima, ki se je dotlej najbolj približal Slovaku (0,72).

Po seriji ponesrečenih nastopov so gledalci vendarle dočakali dober slalomski nastop. Pripravil ga je Švicar Sandro Viletta in od štarta še povečeval svojo prednost. Zampo je prehitel za 1,14 s, sijajna predstava pa je že obljubljala vrhunsko uvrstitev. Niti približal se mu ni branilec naslova Bode Miller, ki je imel s svojim značilnim slalomskim smučanjem ogromno težav. Zaostal je za 1,30 in tako že predal superkombinacijsko olimpijsko krono.

Na vrhu je bila le še najboljša deseterica, v njej pa večinoma dobri smukači in le par dobrih slalomistov. Tako so se s slalomskim vijuganjem brez uspeha mučili Švicar Beat Feuz, Italijan Dominik Paris ... Solidno sta nastopila Švicar Carlo Janka in Italijan Christoff Innerhofer, ki se je zavihtel celo za Viletto.

O odličjih se je že odločalo ob nastopu Hrvata Ivice Kostelića. Na postavitvi svojega očeta hrvaški veteran ni bil zanesljiv, zapravil je vseh sedem desetink prednosti. Do cilja je vseeno iztisnil še zadnje atome in prišel na drugo mesto s 34 stotinkami zaostanka za Viletto ter še upal na kolajno.

Zadaj so ostali Norvežan Aksel Lund Svindal, pa Avstrijca Max Franz, Matthias Mayer ... Čeh Ondrej Bank ni zdržal pritiska, tudi vodilni po smuku Norvežan Kjetil Jansrud pa ni uspel zadržati ogromne prednosti - 1,64 s.

Smuk: dobitnika kolajn znova v vrhu

Jasno je bilo, da bodo visoke temperature hitro načele snežno površino, zato se je tekmovalcem z začetnimi štartnimi številkami ponujala odlična priložnost. Najbolje jo je izkoristil Čeh Ondrej Bank, eden od tihih favoritov, ki je bil tudi najhitrejši na zadnjem treningu. S številko 4 je prikazal zelo čisto predstavo, brez napak in zanesljivo prevzel vodstvo v cilju. Njegova smukaška predstava je bila na zelo visoki ravni, saj je nista uspela preseči niti Avstrijec Max Franz, ki je naredil veliko napak, niti Švicar Beat Feuz, ki po vrnitvi v karavano še vedno ni v najboljši formi.

Prvi pravi preizkus je bil nastop Norvežana Kjetila Jansruda, dobitnika bronaste kolajne v smuku. A tudi slednji je bil na progi le za odtenek hitrejši, v cilju pa Čeha prehitel le za 14 stotink sekunde. Še en dobitnik kolajne v smuku Italijan Christof Innerhofer ni navdušil, za Jansrudom je namreč zaostal za kar 1,06 s. Blizu mu ni prišel niti rojak Aksel Lund Svindal, osmoljenec nedeljskega smuka, ki je veliko izgubil zlasti v srednjem delu proge, na koncu pa zaostala za osem desetink. Niti olimpijski zmagovalec v smuku Avstrijec Matthias Mayer ni dohitel Norvežana, vseeno pa bil eden redkih, ki se mu je v zmehčanem snegu še približal. Njegov zaostanek na 3. mestu je znašal 0,37 s.

Prvi favorit superkombinacije Francoz Alexis Pinturault je v cilj prišel z zaskrbljujočim zaostankom - 2,44 s - ki ga bi v slalomu težko nadoknadil, to pa je Banka že opogumljalo pred drugim delom. Nekoliko manj je zaostal hrvaški adut Natko Zrnčić-Dim (2,02). Z odliko je smuk presmukal njegov uspešnejši rojak Ivica Kostelić. Lep nastop brez napak je končal z manj kot sekundo zaostanka (0,93) in se uvrstil na 7. mesto, kar je bilo zanj odlično izhodišče za slalom. Superkombinacija je najboljša priložnost Kostelića za kolajno, v slalomu namreč mlajšim tekmecem ne more več parirati.

Točno sekundo več je za njim zaostal Američan Ted Ligety, superkombinacijski olimpijski prvak iz Torina, ki mu 18. mesto in vendarle ne najbolj blesteča slalomska forma nista napovedovala boja za kolajne. V najboljšem položaju ni bil niti branilec zlate kolajne v superkombinaciji in prvi favorit smuka Bode Miller. A je slednjega izgubljena smukaška kolajna očitno zelo potrla, nekako ni bil pravi, imel težave z ravnotežjem, delal napake. Zgornji del je sicer presmučal zelo dobro, nato pa ga lomil v srednjem in spodnjem delu. Njegov zaostanek za vodilnim Jansrudom je znašal 1,43, za velikim superkombinacijskim tekmecem Kostelićem pa pol sekunde.

Klemen Kosi je nastopil s številko 28, na zmehčanem snegu se mu je nastop ponesrečil. Zaostal je za 3,17 s. Mariborčan je sicer veliko pričakoval od superkombinacije, a glede na to, da je smuk njegova močnejša disciplina, pred slalomom ni imel najboljšega izhodišča.

»Nekoliko bolje mi je uspel specialni smuk, to pa zato, ker sem v zgornjem delu kombinacijskega naredil napako v zavoju pred položnejšem delu. Tam sem preveč tvegal, smuči mi je 'zbilo skupaj' in sem tudi za hip nekoliko podrsal po snegu z bokom. Pri tem sem izgubil precej hitrosti, ki jo je potrebno prenesti v položnejši del. Do konca sem skušal popraviti, kar je bilo mogoče. Glede na to napako je zaostanek še dokaj dober,« je po smuku dejal Kosi.

Superkombinacija:

1. Sandro Viletta (Švi) 2:45,20

2. Ivica Kostelić (Hrv) + 0,34

3. Christof Innerhofer (Ita) 0,47

4. Kjetil Jansrud (Nor) 1,06

5. Adam Žampa (Slk) 1,14

6. Bode Miller (ZDA) 1,40

7. Ondrej Bank (Češ) 1,64

8. Carlo Janka (Švi) 1,68
. Aksel Lund Svindal (Nor)

10. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) 1,86

Diskvalificirana po slalomu:

Klemen Kosi (Slo) in Matthias Mayer (Avt)