Bjørgnovi po napetem finišu zlato v skiatlonu

Svoj četrti olimpijski naslov je osvojila norveška smučarka tekačica Marit Bjørgen. Barbara Jezeršek 19.

Objavljeno
08. februar 2014 06.43
Posodobljeno
08. februar 2014 08.00
OLY-2014-NORDIC-WOMEN
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Soči - Na prvi tekmovalni dan OI v Sočiju so že podelili kolajne v smučarskem teku. V dvojnem zasledovanju (2 x 7,5 km) je zmagala Norvežanka Marit Bjørgen in osvojila že svojo četrto zlato olimpijsko kolajno. Naslov je osvojila pred Švedinjo Charlotte Kallo (1,8 s) in rojakinjo Heidi Weng (13,2). Edina slovenska predstavnica Barbara Jezeršek je tekmovanje končala na 19. mestu z zaostankom minute in 55 sekund.

»Moj cilj je bila ena zlata kolajna, tako da se lahko sedaj nekoliko sprostim. Do konca olimpijskih iger lahko uživam,« je po tekmi dejala Bjoergnova, ki je s 33 leti in 324 dnevi postala najstarejša olimpijska zmagovalka v posamičnih disciplinah smučarskega teka. Pred tem je bila najstarejša Italijanka Stefania Belmondo s 33 leti in 27 dnevi. Takrat je zmagala na 15 km prosto leta 2002 v Salt Lake Cityju.

Kalla zaradi drugega mesta ni bila razočarana. Še več, bila je navdušena. »Sanje so se mi uresničile. Biti prvič na stopničkah na olimpijskih igrah mi pomeni zelo veliko. Tega si pred tekmo nisem znala predstavljati,« pa je povedala Kalla.

Tekačice so se s štarta podale na 7,5 km v klasični tehniki, nato pa zamenjale smuči in odšle še na 7,5 km prosto. Po pričakovanjih so začetni ritem narekovale norveške smučarske tekačice, v ospredju je bila po polovici klasične preizkušnje Marit Bjørgen pred rojakinjo Thereso Johaug in Švedinjo Charlotte Kallo. Poljakinja Justyna Kowalczyk ni bila povsem v vrhu (na 6. mestu), ob menjavi smuči pa nato še padla. Kalla se je tudi prva podala na preizkušnjo v prosti tehniki.

Dobro izhodišče je imela po polovici tekme tudi Jezerškova. Potem ko se je od štarta prebijala iz ozadja, je bila ob menjavi smuči na 15. mestu in za Švedinjo zaostajala 38 sekund.

V drugem delu je Poljakinja vse bolj zaostajala, naprej pa je potegnila Johaugova, sledili sta ji rojakinji Bjørgnova in Heidi Weng. Norveško prevlado sta ogrožali Kalla in Finka Ainko-Kaisa Saarinen. Peterica je kilometer pred ciljem za seboj pustila zasledovalke in se udarila za kolajne.

Za siloviti šprint se je na zadnjem vzponu prva odločila Kalla, sledila ji je lahko le Bjørgnova. Slednja je v zadnjem zavoju, 200 m pred ciljem prevzela vodstvo in oddrvela proti novi zlati kolajni. Srebro je osvojila Kalla, boj za bron pa je dobila Wengova.

Jezerškova izpolnila pričakovanja

Jezerškova je tako tekmo končala na 19. mestu, kar je dve mesti slabše od uvrstitve v Vancouvru. Po klasičnem teku ji je kazalo bolje, v prosti tehniki pa je nekoliko popustila.

Kranjčanka je delo opravila, kot sta bila dogovorjena s trenerjem Markom Gracerjem. Na roko ji je šel nekoliko slabši ritem najboljših v klasični tehniki, držala se je skupine od 12. do 20. mesta, v prosti tehniki pa je na predzadnjem vzponu zašla v krajšo krizo, ki jo je stala nekaj mest. Kljub temu pa je izenačila najboljšo uvrstitev v sezoni in si pripravila dobro izhodišče za naslednje tekme, na katerih bo nastopila.

»Mislim, da smo lahko zadovoljni, 19. mesto je realno. Če pogledamo rezultate, vidimo, da je za njo kar nekaj tekmovalk, ki so bile v zadnjih tekmah svetovnega pokala pred njo. Kazalo je sicer že precej bolje, a tudi 19. mesto je soliden rezultat,« je bil zadovoljen z nastopom svoje varovanke Gracer.

Jezerškova je po tekmi pohvalila servis, ki ji je pripravil odlične smuči. »Imeli so zelo težko delo, saj se sončni in senčni deli proge neprestano menjavajo. V klasiki so bile smuči enkratno hitre, nekoliko manj hitre so bile v prosti tehniki. Tudi serviserji imajo veliko zaslug za dosežek, s katerim sem izredno zadovoljna. Nisem sicer ponovila 17. mesta iz Vancouvra, a tudi 19. mesto ni slabo, še dobro pa, da nisem s kom stavila, da bom izboljšala uvrstitev s prejšnjih olimpijskih iger, kar je bila moja velika želja. Kljub temu pa lahko rečem, da je za mano fantastična tekma. Minila je v sproščenem tonu, brez stresa, vse je šlo po načrtih. Veliko mi pomeni, da sem po krizi na predzadnjem vzponu zdržala do konca, da nisem popustila kot ponavadi. Definitivno je to moja najboljša tekma v sezoni, mogoče tudi v karieri, čeprav je tekme zelo težko primerjati,« je dejala Jezerškova.

Smučarski tek, skiatlon (2 x 7,5 km):

1. Marit Bjørgen (Nor) 38:33,6

2. Charlotte Kalla (Šve) + 1,8

3. Heidi Weng (Nor) 13,2

4. Therese Johaug (Nor) 14,6

5. Aino-Kaisa Saarinen (Fin) 15,3

6. Justyna Kowalczyk (Pol) 56,1

7. Kerttu Niskanen (Fin) 1:01,7

8. Jessica Diggins (ZDA) 1:31,9

9. Emma Wiken (Šve) 1:33,6

10. Masako Išida (Jap) 1:34,7

19. Barbara Jezeršek (Slo) 1:55,9