Ob Kavčiču uspešna tudi slovenska dvojica, slovo Hercogove

Po Blažu Kavčiču sta si v Wimbledonu napredovanje zagotovili tudi Katarina Srebotnik in Andreja Klepač v ženskih dvojicah.

Objavljeno
30. julij 2012 09.49
Posodobljeno
30. julij 2012 12.50
OI London
D. O., Š. Ro., Delo.si
D. O., Š. Ro., Delo.si

London - Potem ko so imeli včeraj prireditelji olimpijskega turnirja v Wimbledonu zaradi dežja precej težav z izvedbo prvega kola, so danes vendarle uspešno izvedli vse načrtovane dvoboje. Na sveto travo so stopili tudi vsi štirje slovenski predstavniki. Neuspešna je bila le Polona Hercog, ki je izgubila s Španko Mario Sanchez Martinez. Skozi prvo kolo se je prebil Blaž Kavčič, ki je zlahka opravil z Indijcem Vishnujem Vardhanom, pozneje pa je to v ženskih dvojicah uspelo še Andreji Klepač in Katarini Srebotnik.

Hercogova jezno odvrgla lopar

Mariborčanki danes na igrišču številka 7 nič ni šlo po načrtih in željah. V razmeroma sončnem, a precej vetrovnem vremenu je izkušena španska tekmica, ki bo čez nekaj dni dopolnila trideset let, odločno krenila v dvoboj in v prvem nizu povsem uveljavila svoj način igre. Dobila je kar pet iger zapored, preden je do osvojenega gema prišla tudi slovenska igralka. Tudi v drugem nizu ji zamišljene poteze niso uspevale, čeprav ga je dobro začela. Proti koncu niza je celo v jezi vrgla lopar v tla, a tudi to ni pomagalo, saj je Španka rutinirano prišla do zmage.

»Olimpijske igre so na travi. Sama sem v Wimbledon prišla po dveh turnirjih na pesku, kar ni ravno idealno. A olimpijske igre so olimpijske igre in sama sem se skušala na ta turnir pripraviti po najboljših močeh, a očitno to žal ni bilo dovolj,« je za STA dejala 21-letna Hercogova in dodala: »Bilo je nekaj treme, kar se je videlo tudi v prvem nizu, ko res nisem bila prava, ampak sem vseeno skušala izvleči, kar sem zmogla. Španka je igrala prehitro in enostavno nisem mogla priti v pravi ritem. Resda sem imela veliko priložnosti, ki pa mi jih ni uspelo izkoristiti, tako da se je tehtnica nagnila v njen prid. Resda je tudi veter motil dvoboj, a to je bilo za obe enako in se nimam kaj pritoževati.«

Kavčiča sedaj čaka Ferrer

Kavčič, ki je po uri in pol igre s 6:3 in 6:2 premagal Indijca Vishnuja Vardhana, je včeraj dolgo čakal na svoj nastop, se že začel ogrevati, a naposled zaradi spolzke podlage moral z igrišča. Vseeno se je uspel dobro pripraviti an današnji nastop. »Včeraj je bil za mano res težak dan. Že ob 12. uri sem bil tukaj, nato pa sem do osmih zvečer ‘ležal' v garderobi. Dvakrat sem se šel ogrevat, da sem se vmes vsaj malo zbudil. Ves čas so prestavljali dvoboj za pol ure, kar je bilo zelo težko. Na koncu pa so me postavili na zelo mokro igrišče ob osmih zvečer, tako da smo se takoj vrnili nazaj. Ne vem, zakaj so to organizatorji naredili, ampak tu gre velika kritika organizatorjem, na srečo se ni nihče poškodoval, a mislim, da se takšne napake ne bi smele pojavljati,« je Kavčič za STA opisal svojo nedeljsko kalvarijo.

Najvišje uvrščeni Slovenec na svetovni teniški lestvici je izkoristil odlično priložnost, ki se mu je ponudila po poškodbi Nemca Philippa Kohlschreiberja. Po njegovem umiku, je dobil precej lažjega nasprotnika, šele 302. igralca na lestvici ATP in dosegel svojo prvo zmago na igriščih All-England Cluba. »Res je, kar nekaj let sem se tukaj boril za to prvo zmago in na žalost mi je na turnirju za grand slam v Wimbledonu ni uspelo doseči. Ampak zdaj je s to zmago vse poplačano. Morda je še bolj sladka, kot če bi zmagal v Wimbledonu, tako da sem zelo vesel,« je po dvoboju dejal Ljubljančan.

V naslednjem kolu ga čaka precej težja naloga, saj se bo pomeril z borbenim Špancom Davidom Ferrerom. Četrti nosilec je v prvem krogu ugnal Kanadčana Vaseka Pospisila s 6:4 in 6:4. »Morda vsi mislite, da Ferrer ni dober igralec na travi, ampak daleč od tega. Mislim, da je zelo neugoden nasprotnik, sploh na travi. Prav na tej podlagi je ‘return' zelo pomemben in on je eden od tistih igralcev, ki redno vrača servise nasprotnika v igrišče. Je nepopustljiv, teče za vsako žogo, naredi zelo malo neizsiljenih napak in se ne predaja,« je o težkem dvoboju drugega kola še povedal Kavčič.

Uspešna tudi slovenska dvojica

Skozi prvo olimpijsko oviro sta se v dvojicah uspešno prebili tudi Katarina Srebotnik in Andreja Klepač. Slovenki sta v prvem kolu pri ženskih dvojicah premagali gruzijski igralki Margalito Čaknašvili in Ano Tatišvili s 7:6 (0), 3:6 in 6:2. 

V prvem nizu sta se Gruzijki enakovredno merili s slovenskima igralkama, ki pa sta nato suvereno dobili podaljšano igro in dvignili raven igre. Drugi niz je pripadel tekmicama tudi na račun nekaj več napak slovenske naveze, tako da se je igra po uri in pol prevesila v tretji niz. V odločilnem nizu sta Slovenki vnovič zaigrali bolje, v četrti igri jima je uspel pomemben break in niz sta gladko pripeljali do konca ter se veselili uvodne zmage.

»Dvoboj je bil morda malo tesen, kot sva sami pričakovali. Ampak nasprotnici sta igrali zelo solidno, pa čeprav po sistemu toplo - hladno, tako da ju je bilo včasih težko prebrati, kaj bosta odigrali naslednjo točko. Malo je bila tudi sreča na njuni strani, ampak ko je bilo pomembno, sva z Andrejo izkoristili priložnosti, za katere mislim, ko se potegne črto, sva jih imeli precej več kot tekmici. Mislim, da sva bili skozi celoten dvoboj boljša dvojica in zato nama je uspelo tudi zmagati,« je dejala Srebotnikova.

V naslednjem kolu ju čakata drugi nosilki, Italijanki Sara Errani in Roberta Vinci, ki sta v uvodnem nastopu ugnali Čehinji Lucie Šafarovo in Petro Cetkovsko s 6:2, 6:3.

OI, tenis (prvo kolo):

Hercog (Slo) - Sanchez (Špa) 2:6, 4:6;

Kavčič (Slo) - Vardhan (Ind) 6:3, 6:2;

Klepač, Srebotnik (Slo) - Čaknašvili, Tatišvili (Gru) 7:6 (0), 3:6, 6:2