Tina Maze takoj za najboljšimi tremi

Tina Maze po četrtem treningu olimpijskega smuka: Danes bom le še počivala, jutri pa gre zares in na polno.

Objavljeno
09. februar 2014 08.31
Posodobljeno
09. februar 2014 08.31
CORRECTION-OLY-2014-SKI-ALPINE-DOWNHILL-WOMEN-TRAINING
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Roza Hutor - Na četrtem treningu ženskega olimpijskega smuka se je izkazala tudi slovenska šampionka Tina Maze z doslej najboljšo uvrstitvijo, četrtim mestom. Za zmagovalko, Avstrijko Nicole Hosp, je zaostala sekundo in stotinko, pred njo sta bili še Švicarka Fabienne Suter in druga Avstrijka Regina Sterz. Maruša Ferk je vpisala 17. čas treninga (+2,50), Ilka Štuhec pa dvajsetega (3,65). Ženski smuk bo na olimpijskem sporedu sicer v sredo (s štartom ob 8. uri), že jutri pa smučarke čaka superkombinacija (ob 8. uri).

Korošica si je večji del zamude, sedem desetink, nabrala že v oblačnem zgornjem delu proge, v katerem je bila na prejšnjih treningih med hitrejšimi. »Tokratni trening je bil zaradi precej slabše vidljivosti poseben, zaradi difuzne svetlobe se ni skoraj nič videlo. Na progi že tako trese zaradi valov, potem se pa še nič ne vidi! Sneg se tudi malo spreminja, nekoliko trše je bilo in zato zahtevneje za tekmovalke. Začela sem slabo, spodnji del, v katerem sem na prejšnjem treningu naredila večjo napako, pa je bil tokrat zelo dober,« je ocenila Mazejeva.

Izkušena Črnjanka je smuk na treningih sestavljala po delih: »Prejšnje dni sem bila zgoraj uspešna, tokrat pa sem preveč naravnost vzela linijo. Ne smeš si privoščiti krajšanja zavojev, ker je radij zelo velik in je treba lepo voditi smuči. Vadili smo v vseh razmerah, tudi v slabi vidljivosti, in na treningih je najpomembneje, da dobiš čim več informacij. Imeli smo tri treninge, več kot dovolj, da gremo zdaj lahko zares.«

Včeraj je Tina opravila tudi slalomski trening: »Danes slaloma ne bom vadila, že včeraj je bil predolg dan. Danes bom le še počivala, jutri pa gre zares in na polno,« je povedala Črnjanka, a priznala, da bo o kolajnah vendarle odločal prav slalom.

Najuspešnejša smučarka sveta minule zime, bo v ponedeljek v Roza Hutorju začela boj za olimpijska odličja v superkombinaciji. Tekma se bo začela ob 8. uri zjutraj po slovenskem času, ko je na programu najprej smuk, Mazejeva ter Slovenki Ilka Štuhec in Maruša Ferk pa se bodo nato ob 12.00 s tekmicami pomerile še v slalomu.

Zlato bo branila Nemka Maria Höfl-Riesch, tudi svetovna prvakinja v tej disciplini. Ena od favoritinj je tudi Tina Maze, na presenečenje pa računa tudi Maruša Ferk, ki se je v zadnjem obdobju veliko posvečala slalomu. »Odlično se počutim, vreme je izjemno. V soboto smo izpustili smukaški trening in smo se posvetili le slalomu. Progo so dobro pripravili in sem bila zadovoljna s svojim smučanjem. Ustreza mi, da izpustim kakšen smukaški trening, vedno pa rada odpeljem zadnjega in popravim napake iz prejšnjih treningov. Najpomembneje pa je, kaj pokažeš na tekmi,« je dejala Ferkova. Ilko Štuhec čaka krstni olimpijski nastop, a bo več pričakovala od smuka in superveleslaloma, slaloma namreč zaradi poškodbe ni veliko trenirala. 

IZIDI ČETRTEGA TRENINGA ŽENSKEGA OLIMPIJSKEGA SMUKA

1. Nicole Hosp (Avs) 1:41,36

2. Fabienne Suter (Švi) 0,21

3. Regina Sterz (Avs) 0,43

4. Tina Maze (Slo) 1,01

5. Lotte Smiseth Sejersted (Nor) 1,15

6. Anna Fenninger (Avs) 1,18

6. Maria Höfl-Roesch (Nem) 1,18

8. Lara Gut (Švi) 1,31

9. Larisa Yurkiw (Kan) 1,46

10. Edit Miklos (Mad) 1,48

17. Maruša Ferk (Slo) 2,60

20. Ilka Štuhec (Slo) 3,65