Tina Maze v smuku do zgodovinskega zlata!

Tina Maze je poskrbela za zgodovinski dosežek. Z zmago v smuku je Sloveniji prinesla prvo zlato na zimskih olimpijskih igrah.

Objavljeno
11. februar 2014 22.05
Posodobljeno
12. februar 2014 06.30
ZOI
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Soči - Najboljša slovenska smučarka Tina Maze je šesti dan olimpijskih iger poskrbela za zgodovinski dosežek: s Švicarko Dominique Gisin je slavila v smuku, kar je prvo slovensko zlato na zimskih olimpijskih igrah.

Črnjanka je nastopila s številko 21 in izkoristila slabe predstave ostalih favoritinj, saj je bila Američanka Julia Mancuso osma (+0,99), Nemka Maria Höfl-Riesch šele trinajsta (+1,17), Avstrijka Anna Fenninger pa je odstopila.

Tina Maze je bila pri vseh primerjavah časov hitrejša od vodilne Švicarke Dominique Gisin in imela že 38 stotink prednosti, nato je v spodnjem delu naredila večjo napako, ki pa ji ni odvzela zlata, saj je v cilj prismučala z istim časom kot Gisinova (1:41,57). Tako se je prvič v zgodovini zimskih olimpijskih iger pripetilo, da sta dve alpski smučarki osvojili naslov prvakinj.

Mazejeva je s tem po dveh srebrnih kolajnah iz Vancouvra (veleslalom, superveleslalom) dočakala tudi zlato, ki je hkrati tudi prvo slovensko na zimskih olimpijskih igrah, na katerih je Slovenija osvojila že 15 kolajn.

Poleg Tine Maze in Dominque Gisin se je na zmagovalni oder uvrstila še Švicarka Lara Gut, ki je zaostala za desetinko sekunde.

V smuku sta nastopili še dve Slovenki, Ilka Štuhec je bila deseta (+1,08), Maruša Ferk pa 18. (+1,67).

Maze: Spomnila sem se na svojo prvo tekmo

»To je nekaj neverjetnega. Moram povedati, da je bila moja prva otroška tekma smuk. Ko sem razmišljala o današnjem smuku, sem se spomnila na to otroško tekmo. Ne morem verjeti, da sem zmagala v smuku, če bi mi to kdo rekel pred dvema letoma, bi mu odgovorila, da je nor. Smuk je trenutno moja najboljša disciplina in prikazala sem vrhunsko predstavo, še vedno z napako, vendar dovolj za zmago,« je po po tekmi za nacionalno televizijo povedala Črnjanka.

Massi: Zmaga je neverjetna

»Kaj naj rečem pred vsemi otroci? Da nisem verjel? Verjel sem, da ena Slovenka, brez proge za smuk, ki tri leta trenira v dobrih pogojih, lahko zmaga v smuku. Zmaga je neverjetna. Danes sem se moral malo 'skulirati', že zjutraj sem čutil eno energijo, vemo, kako je to pri Tini. Takrat je treba je biti zelo umirjen, ampak za nas je to težko, ker ne smučamo in smo tu nemočni. Na ogledu je bilo v redu, čakati pa je potem težko, vsaj zame najtežje. Držali smo se tu v cilju, do tiste napake, ki bi lahko bila usodna, pa se je izkazalo, da ni bila. Mauro je vzkliknil, da ne, da je napaka, ampak jaz sem rekel ne, dovolj bo, in je bilo. Zdaj mora Tina verjeti, da lahko veliko doseže tudi v slalomu in tu na tem hribu bomo trenirali, dokler ne bo verjela, da je dobra,« je povedal Andrea Massi, vodja ekipe Team to aMaze.

Danes podelitev kolajn trem slovenskim junakinjam

Tina Maze bo svojo zlato olimpijsko kolajno prejela že na današnji popoldanski podelitvi (17.50), svoji kolajni pa bosta dočakali tudi včerajšnji bronasti junakinji Teja Gregorin (17.15) in Vesna Fabjan (17.22).

Slovenija je že šesti dan zimskih olimpijskih iger v Sočiju osvojila rekordne štiri kolajne in s tem presegla dosedanji rekordne izkupičke treh kolajn iz Calgaryja (1988), Lillehammerja (1994) in Vancouvra (2010).

Potek smuka

Smukaško preizkušnjo je začela Švicarka Fabienne Suter in v cilj prismučala v času 1:41,94, kar je skoraj sekundo hitreje kot čas Amerianke Julie Mancuso, ki je bila najboljša na smukaškem delu superkombinacije (1:42,68).

Švicarka je zadržala svoje vodstvo tudi po nastopu Francozinje Marie Marchand-Arvier, ki se je ponesrečila v zgornjem delu proge, zato je sledil prvi daljši premor.

S časom Fabienne Suter se je neuspešno spopadla tudi Avstrijka Nicole Hosp in zasedla drugo mesto (+0,68), nato pa je sledil nastop prve Slovenke, Maruše Ferk. Ta je že prvi prvem merjenju časov zaostajala za več kot pol sekunde (+0,55), na koncu pa je osvojila četrto mesto (+1,30).

Suterjeva je svoje vodstvo zadržala do številke osem, s katero je nastopila njena rojakinja Dominique Gisin in jo prehitela za 37 stotink (1:41,57).

S številko dvanajst se je na progo podala prva izmed favoritinj, Američanka Julia Mancuso, k je bila od Gisinove hitrejša le pri prvi primerjavi časov, nato pa je v spodnjem delu ogromno izgubila in zasedla četrto mesto (+0,99).

Kot osemnajsta je nastopila Švicarka Lara Gut, ki je za Gisinovo zaostala za desetinko, kar je zadostovalo za drugo mesto, prvo mesto pa je neuspešno napadla tudi Avstrijka Elisabeth Görgl, ki je bila deseta (+1,25).

Takoj zatem je nastopila prva favoritinja Maria Höfl-Riesch. Nemka je pri drugi primerjavi časov zaostajala že za pol sekunde, na koncu pa je zasedla zgolj deveto mesto (+1,17).

Nato je na vrsto prišla Tina Maze, ki je smučala odlično in pri zadnji primerjavi časov vodila za 38 stotink, nato naredila napako, ki pa je ni stala vodstva, saj se je izenačila z Dominique Gisin.

Izmed favoritinj je bila na vrhu le še Avstrijka Anna Fenninger, ki je imela pri prvi primerjavi časov 11 stotink prednosti, nato je odstopila. Slavje Tine Maze in Dominique Gisin se je lahko pričelo.

Medtem ko sta se slovenska in švicarska smučarka veselili zlate kolajne, je svoj nastop opravila še tretja slovenska predstavnica, Ilka Štuhec, ki si je priborila odlično deseto mesto (+1,08).


Rezultati smuka

1. Tina Maze (Slo) 1:41,57

. Dominque Gisin (Švi) 1:41,57

3. Lara Gut (Švi) +0,10

4. Daniela Merighetti (Ita) +0,27

5. Fabienne Suter (Švi) +0,37

6. Lotte-Smiseth Sejersted (Nor) +0,44

7. Edit Miklos (Mad) +0,71

8. Julia Mancuso (ZDA) +0,99

9. Nicole Hosp (Avs) +1,05

10. Ilka Štuhec (Slo) +1,08

...

18. Maruša Ferk (Slo) +1,67