Tini Maze in ostalim olimpijskim junakom vendarle zaslužene nagrade

Slovenski dobitniki žlahtnih odličij iz Sočija bodo prihodnji teden prejeli čeke z zasluženimi denarnimi nagradami. 

Objavljeno
03. april 2014 14.26
Posodobljeno
03. april 2014 17.18
Maze
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ljubljana - Slovenski športniki, ki so na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju osvojili kolajne, bodo v začetku prihodnjega tedna na slavnostni prireditvi prejeli čeke z denarnimi nagradami. Sprejema v veliki dvorani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport se bo udeležila tudi dvakratna olimpijska zmagovalka Tina Maze, ki bo tako prekinila krajši medijski post. 

»V ponedeljek ob 14. uri bomo gostili športnike, ki so na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju osvojili kolajne, in njihove trenerje. Na sprejemu bo minister Jernej Pikalo športnikom in trenerjem predal čeke z denarnimi nagradami,« so danes sporočili iz ministrstva. Udeležbo so poleg Mazejeve zaenkrat potrdili Vesna Fabjan, Teja Gregorin in Žan Košir ter trenerji Andrea Massi, Marko Gracer in Uroš Velepec. Manjkala bo skakalna ekspedicija, saj sta Peter Prevc in trener skakalcev Goran Janus udeležbo odpovedala zaradi odsotnosti oziroma dopusta v tujini.

Najvišja nagrada se obeta Tini Maze, ki ji bo minister Pikalo v roke izročil ček v višini 47.600 evrov. Peter Prevc in Žan Košir bosta v žep pospravila po 29.750 evrov vredna čeka, Fabjanovi in Gregorinovi pa bosta pripadli nagradi v višini 11.900 evrov. 

Med trenerji največji ček pričakuje Andrea Massi, ki mu je namenjen znesek 23.800 evrov, trener Prevca Janus bo prejel vrednostni papir v višini 14.875 evrov, trener Koširja Franc Sitar 14.850 evrov, trenerjema Fabjanove Gracerju in Gregorinove Velepcu pa bo pripadel ček v višini 5950 evrov. Predaja čekov je sicer zgolj simbolne narave, saj so športniki in njihovi trenerji denarna izplačila že prejeli na svoje račune. 

Zahvala navijačem na sprejemu v Šiški

Slavnostni sprejem v prostorih ministrstva bo zgolj začetek pestrega ponedeljkovega dogajanja, saj se bodo športniki popoldne prestavili pred Mercatorjev hipermarket v Šiško, kjer Olimpijski komite Slovenije (OKS) pripravlja srečanje z navijači, ki so med olimpijskimi igrami zanje navijali in se veselili njihovih uspehov. »Nastopi in tekmovalni dosežki slovenskih športnikov na olimpijskih igrah v Sočiju so predvsem po vaši zaslugi odmevali v domovini in na tujem. Naši olimpijci so ponovno pokazali in dokazali, da zmorejo nekaj skoraj nemogočega, ime in slavo domovine pa ponesli v svet. Dovolite, da skupaj zaključimo najlepšo športno pravljico v samostojni Sloveniji na sprejemu v Ljubljani,« so ob tem zapisali pri olimpijskem komiteju. 

Slovenski športniki so na najuspešnejših zimskih olimpijskih igrah v zgodovini sicer osvojili kar osem kolajn. Dve zlati, v smuku in veleslalomu, je vknjižila Mazejeva, srebrna sta bila Prevc in Košir v paralelnem slalomu, bron pa je pripadel Fabjanovi v šprintu, Gregorinovi v zasledovanju, Koširju v paralelnem veleslalomu in Prevcu.