Trd pristanek v snežnem parku Cilki odnesel premiero

Deskanje na snegu: Cilka Sadar si je na treningu v snežnem parku na Rdeči Poljani nesrečno poškodovala koleno.

Objavljeno
05. februar 2014 23.48
Sochi Olympics Snowboard
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Rdeča Poljana – Za slovensko reprezentanco so se olimpijske igre tekmovalno začele nesrečno. Cilka Sadar bi morala kot prva med slovenskimi športniki odpreti tekmovalni del iger, a je v deskanju v snežnem parku na treningu tako trdo pristala pri skoku, da danes zaradi poškodbe kolena ne bo nastopila v kvalifikacijah.

Za 22-letno Ljubljančanko je bil to hud udarec, saj je bila to njena prva resna poškodba kolena. Toda pred štirimi leti v Vancouvru je pred olimpijskim nastopom prav tako padla in si poškodovala glavo. Kljub pretresu možganov je nastopila. V Kanadi je bila glava močnejša od telesa, v Sočiju pa je telo premagalo glavo. Trd pristanek se je zgodil po atraktivnem skoku, pri katerem si je pred dnevi pri doskoku zapestje poškodoval tudi sloviti Shaun White. Američan v »snežnem parku« prav tako ne bo nastopil, le da je njegov razlog priprava za nastop v snežnem žlebu, kjer ima kot dvojni šampion veliko več možnosti za zmago kot v snežnem parku. Poškodbi sta se zgodili pri skoku, ki je bil po mnenju trenerjev prevelik. Prireditelji so ga povišali, ker so pričakovali dež. Ker ga te dni v zimski pravljici nad Rdečo Poljano ni bilo, da bi se po naravni poti zmanjšal, so ga pred treningi sicer porezali, a očitno premalo.

Cilkin trener Matevž Pristavec je trd pristanek pojasnil s »trdo držo« v zraku in posledičnim strahom. Sadarjeva je novinarjem povedala, da je imela tako kot veliko tekmovalcev in tekmovalk težave z doskoki, saj so bile sile zaradi višine zelo velike.

Reprezentančni zdravnik dr. Matjaž Turel je povedal, da si je nekdanja mladinska svetovna prvakinja poškodovala oziroma nategnila prednjo križno vez. »Ultrazvok ni pokazal ničesar, pregled z magnetno resonanco pa, da ima vsaj nategnjeno ali morda kar delno pretrgano sprednjo križno vez levega kolena. Vidni sta tudi manjša razpoka zadnjega roga notranjega meniskusa in posledice udarca na kosti pod meniskusom,« je vodja slovenske zdravniške službe v Sočiju dr. Turel pojasnil poškodbo. Danes si bo poškodovano koleno ogledal še zdravnik hokejske reprezentance Klemen Stražar, sicer ortoped. Turel je bil zelo zadovoljen s posredovanjem ruskih reševalcev, saj so Sadarjevi že pol ure po nesrečni poškodbi v dobro opremljeni kliniki v olimpijski vasi naredili magnetno resonanco. Če bi bilo potrebno, bi opravili tudi CT oziroma »računalniško tomografijo«.

Sadarjevo čaka nekajdnevno okrevanje, upati pa je, da bo nared za tekmo v snežnem žlebu. Po prvem pregledu je bil dr. Turel nekoliko skeptičen, po fizioterapiji pa bo jasno, koliko bo sploh sposobna nastopati. Upati je, da je bila poškodba Sadarjeve le nesrečen začetek, po katerem vedno pridejo dnevi veselja. Tudi za Cilko, eno od prvih nesrečnic OI v Sočiju, ki ni doživela tega veselja, da bi nastopila na olimpijski premieri v disciplini, v kateri sicer ni bila kandidatka za najvišja mesta, je pa na boljšo uvrstitev upala v svoji paradni disciplini.