Tudi Bole je nared za bitko na Box Hillu

Gorenjec Grega Bole je najdlje vrtel pedala na deseturni olimpijski generalki.

Objavljeno
27. julij 2012 11.57
OI London
Miha Hočevar, Delov poročevalec iz Londona
Miha Hočevar, Delov poročevalec iz Londona
London – Slovenski kolesarji so včeraj dodobra občutili londonsko prometno »vročico«, saj so zaradi zastojev porabili kar 11 ur, da so opravili trening. A selektor Martin Hvastija je bil zadovoljen z opravljenim delom na angleških cestah, na katerih je Grega Bole potrdil, da zdravstvene težave, zaradi katerih je predčasno končal Tour de France, niso pustile posledic.

»Od prihoda v London se držimo zlatega kolesarskega pravila, da je treba pred veliko dirko vsak dan sesti na kolo. To je bil sicer najtežji trening pred olimpijskim nastopom, tako kot smo načrtovali, je naša trojica pedala vrtela pet ur, pri tem pa je opravila štiri vzpone na Box Hill. Bole? Preizkus je opravil brez težav, prevozil je nekaj več kilometrov kot Jani Brajkovič in Borut Božič,« je Hvastija ocenil generalko pred sobotno cestno dirko, na kateri se bo karavana 145 kolesarjev na 250 km dolgi progi potegovala za kolajne.

Če se bo razpletla po pričakovanjih, bodo imeli na njej glavno besedo tisti kolesarji, ki so v nedeljo na Elizejskih poljanah končali Tour de France. Slovenski strateg pa se v mislih poigrava tudi z drugačnimi razpleti. »Ni nujno, da bo tisto, kar smo videli na Touru, prevladujoč moment. Drika se lahko razplete povsem drugače od pričakovanj. Moja teza je enaka kot pred enim letom, ko sem prvič videl progo – Mark Cavendish, Tyler Farrar in drugi šprinterji bržkone ne bodo preživeli selekcije na Box Hillu. Je pa res, da se z Britanci zadnja tri leta ne gre več šaliti. Ne bom dal roke v ogenj, da domačega zvezdnika na koncu ne bo v ospredju, a se mi zdi malo verjetno, da bo,« pri svojih predvidevanjih vztraja nekdanji profesionalec, za katerega je bila edina novost ob ogledu proge pol metra širša cesta na Box Hillu, kjer naj bi v devetih krogih prišlo do odločilne selekcije.

»'Zig zag road' je še vedno tehnično zahteven in ozek del proge in položaj v skupini bo zelo pomemben, od prvega od devetih krogov bo treba klanec začenjati v ospredju. Če ne bo šlo na nož, bodo lahko naši kolesarji prihranili kakšen atom energije, če bo šlo na vso moč, pa zato, da bodo zraven. Kdor bo 10 ali 20 pozicij za vodilnimi pri skoku, bo v izgubljenem položaju, ker fizično ne bo mogel mimo počasnejših,« je 42-letni slovenski strateg prepričan, da bodo tisti, ki v drugi polovici dirke ne bodo vseskozi na preži, hitro izpadli iz igre za najvišja mesta.

Nekaj možnosti za »popravni izpit« sicer bo v 40 km ravnine, ki zadnji vzpon na Box Hill loči od cilja streljaj od Buckhingamske palače. »Če bo kdo sam na vrhu zadnjega klanca, ne bo mogel sam priti do cilja. Četudi bo to Cancellara, nima možnosti za samostojno akcijo. Če bo v pobegu moči združilo pet dobrih kolesarjev, pa bi lahko že bilo nevarno …« se z možnimi razpleti poigrava Hvastija, ki ga z optimizmom navdaja tudi to, da Bole na Touru – v zadnjem tednu je odstopil zaradi prehlada – ni blestel: »Zadnja leta v Franciji nikoli ni pokazal nič, saj je imel specifične naloge znotraj ekipe, nato pa je zablestel,« se Hvastija nadeja, da bo 26-letni Gorenjec stopnjeval formo tako kot lani, ko je slavil zmago na dirki ProToura, VN Plouaya.

Olimpijska preizkušnja bo zaradi prestiža, ki ga prinaša, gotovo bolj zahtevna, vsekakor pa je v vsaki ekipo dobrodošel tudi načrt B. Še posebej zaradi zakulisnih zavezništev, ki jih mnogi napovedujejo. »Znotraj naše ekipe ni težav. Imamo dva kolesarja Astane, ki z veseljem delata drug za drugega. Bole pa je tudi motiviran in povsem osredotočen na reprezentanco, saj v Londonu ni kapetana njegove klubske zasedbe. Vprašanje pa je, koliko bo 'Angležev' na dirki. Na lanski predolimpijski preizkušnji, ki je bila dirka nižje kategorije, so imeli dve ekipi – reprezentanco Anglije in Velike Britanije, tako da je za Cavendisha garala deseterica. To pot utegnejo to vlogo prevzeti dobri kolesarji iz manjših reprezentanc, ki nimajo možnosti za vrhunski rezultat, so pa dovolj močni, da za nagrado opravijo nekaj dela za večje. Bodo pa morali Britanci, ki so brez dvoma najmočnejši, zadnjih 70 km dirkati sami. Ko jim le ne bi uspelo pripeljati Cavendisha do ciljnega šprinta, Božič pa bi bil še tam …« je še dejal selektor, ki z razumom meri na prvo deseterico, s srcem pa precej višje.