V Sočiju rekordnih 2667 dopinških testov

Mednarodni olimpijski komite je med igrami v Sočiju opravil 2667 dopinških testov in odkril šest pozitivnih primerov.

Objavljeno
25. februar 2014 14.49
OLYMPICS/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Soči − Mednarodni olimpijski komite je med 22. zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju opravil rekordnih 2667 dopinških testov in odkril tudi šest pozitivnih primerov.

Strokovnjaki so teste opravljali med 30. januarjem, ko se je uradno oprla olimpijska vas, in 23. februarjem, ko so se igre uradno končale, skupaj pa so pregledali 2190 vzorcev urina in 477 krvnih testov. Od tega so kar 1421 preizkusov izvedli zunaj tekmovanj, kar je 60 odstotkov več kot pred štirimi leti v Vancouvru. Na igrah v Kanadi so skupno izvedli 2149 dopinških preizkusov.

Na olimpijskih igrah v Sočiju so doslej odkrili šest pozitivnih primerov, s prepovedanimi sredstvi so si pomagali nemška biatlonka Evi Sachenbacher-Stehle, član italijanskega boba štiriseda William Frullani, ukrajinska smučarska tekačica Marina Lisogor, latvijski hokejist Vitalijs Pavlovs, avstrijski smučarski tekač Johannes Dürr in švedski hokejist Nicklas Bäckström.

Kot je pojasnil glavni preiskovalec Mednarodnega olimpijskega komiteja Arne Ljungqvist, bodo precej vzorcev zamrznili in shranili za deset let, da jih bodo lahko kasneje testirali z novimi metodami: »Kasneje bomo opravili testiranja za morebitno zlorabo rastnega hormona,« je povedal Ljungqvist.