Zaključna slovesnost London 2012: za konec pa še dober žur

Britanci predali olimpijsko štafetno palico Brazilcem. Nasvidenje, London, vidimo se leta 2016 v Riu!

Objavljeno
12. avgust 2012 17.03
Posodobljeno
12. avgust 2012 21.57
OLY-CLOSING-CEREMONY-ACT1-DAY16/
David Osojnik, Delo.si
David Osojnik, Delo.si

London - Po šestnajstih tekmovalnih dneh so se z zaključno slovesnostjo na olimpijskem stadionu tudi uradno zaključile XXX. poletne olimpijske igre moderne dobe. Na sklepnem dejanju v Londonu, ki so mu nadeli ime »Simfonija britanske glasbe«, je sodelovalo več kot 4100 nastopajočih, med njimi je kar 3500 prostovoljcev in 380 otrok iz ene od bližnjih osnovih šol.

00:50: ob počasnem ugašanju ognja so za sam finiš nastopili še Take That s svojo nepozabno »Rule the world« in domača baletna skupina. Dame in gospodje, 30. poletne igre v Londonu so se tudi uradno končale. Hvala, ker ste jih skupaj z nami spremljali tudi na Delo.si.

00:45: spregovoril je tudi predsednik MOK Jacques Rogge. Zahvalil se je Britancem za odlične igre, tudi on se je spomnil na prostovoljce in obljubil, da ne bodo nikoli pozabili njihovo dobro voljo in trdo delo. Londončanom se je zahvalil za gostoljublje, ki se je po njegovem mnenju pokazalo v najboljši luči. Športnikom je dejal, da so spisali novo poglavje olimpijske zgodbe in dodal, da si zaradi svojega športnega odnosa zaslužijo naziv olimpijci. Za konec je v skladu s tradicijo javno oznanil, da so 30. poletne olimpijske igre končane.

00:38: po predstaviti Ria smo bili priča čudovitemu ognjemetu ter govoru Sebastiana Coea, vodji organizacijskega odbora iger v Londonu. Med drugim se je zahvalil vsem, ki so pomagali ustvariti igre, MOK-u, desettisočim prostovoljcem ter seveda Londončanom in vsem športnikom. Dodal je še, da smo v preteklih dneh spoznali, kaj vse lahko dosežemo, če sledimo željam in ambicijam.

00:26: na oder so prišli župan Londona Boris Johnson, ki je v rokah držal olimpijsko zastavo, družbo pa sta mu delala predsednik MOK Rogge ter župan Ria de Jeneira Eduardo Paes. V skladu s tradicijo je Johnson štirikrat zamahnil z zastavo, nato pa so jo predali Paesu ter se poklonili brazilski himni. Sledila je predstavitev Ria v ritmih sambe, ki bo leta 2016 kot naslednje mesto gostil poletne OI.

00:21: z grško himno in spominom na antične igre, ki so se rodile v Stari Grčiji, se pričenja zadnji del slovesnosti - ob olimpijskem ognju zaplapota tudi grška zastava, sledi pa še olimpijska himna.

00:12: spomin na Freddyja Mercuryja, znanega pevca še bolj znane skupine Queen, ki je umrl le osem mesecev pred začetkom OI v Barceloni. Kitaro je v živo nažigal član legendarne Brian May, s petjem hita »We will rock you« mu je pomagala Jessie J, to pa je bil tudi konec glasbenih nastopov.

00:08: sledil nastop nove znane britanske skupine, Muse so zaigrali »svojo« olimpijsko himno.

00:04: zabavna točka »ponesrečenega« človeškega izstrelka - iz luknje v tleh se pojavil Eric Idle, ki nato prepeva o tem, kako je vedno potrebno gledati na pozitivno stran življenja (Always Look on the Bright Side of Life).

23:58: ni bilo časa za počitek, na odru so bile že štirje člani, ki so nekoč slišali na ime Oasis s svojim hitom »Wonderful«.

23:54: skok v otroštvo: posebaj za to priložnost so se vnovič združile Spice Girls. Prva pesem na strehi taksijev: If you wonna be my lover... Ni kaj, punce oziroma danes že kar dame še vedno obvladajo.

23:44: glasbeni šov se je nadaljeval v velikem slogu - v belem kabrioletu se na oder pripeljela Jessie J s svojim hitom »Price tag«. Za nekaj minut se ji je pridružil še (nam dokaj neznani) Tinie Tempah kot tudi Taio Cruz.

23:41: še nekaj za ljubitelje elektronske glasbe, na oder je stopil Fatboy Slim! Znani DJ je odvrtel svoja znana hita »Right here, right now« in malce starejšega, a klasičnega »Funk soul brother«.

23:38: no, ko se na odru pojavi utrgani britanski komik, pevec in še marsikaj Russell Brand (igral v filmu Get him to the greek) je smeh zagotovljen - med drugim je na strehi kričeče pobarvanega avtobusa zapel pesem Beatlov »I am the walrus«.

23:35: Ed Sheera je odlično izvedel znano sklado pesem Pink Floydov »Wish You Were Here«.

23:30: nov glasbeni nastop tokrat Annie Lennox v vikingškem stilu oziroma na »ladji duhov«.

23:25: paša za moške oči: v mačjih kostumih se je pojavilo osem najbolj znanih britanskih supermodelov - le kdo še ni slišal za Naomi Campbell? Britanci bi dejali: »Hot«!

23:22: motociklističen šov in nastop skupine Kaizer Chiefs, ki so zaigrali veliki hit skupine The Who »Pinball Wizard«.

23:12: Britanci so na nogah - na oder je stopil pop zvezdnik George Michael, ki je prepeval skladbo »Freedom«! Pri prepevanju so se mu pridružili tudi zbrani športniki.

23:09: končno nekaj za prave glasbene sladokusce, pričetek poklona britanski glasbi: za uvod pesem legendarnega Johna Lennona »Imagine« ob spremstvu otroškega zbora. Lennon se je tudi pojavil na velikem zaslonu na stadionu - videoposnetek je posebaj za to priložnost aranžirala Yoko Ono. Več kot primerna izbira skladbe, nato je odpel še »White Light«.

23:05: nekaj minut pozornosti so namenili tudi številnim prostovoljcem, ki so pomagali ustvarjati OI v Londonu. Pohvalno.

23:00: pred očmi svetovne javnosti so z olimpijskimi odličji nagradili še najboljšo trojico v moškem maratonu - zlato je dobil Stephen Kiprotich iz Ugande, srebro je pripadlo Kenijcu Abelu Kiruiju, bron njegovemu rojaku Wilsonu Kipsangu Kiprotichu.

22:54: nasmejani športniki so se na stadionu razporedili v obliki britansko-olimpijske zastave.

22:42: reprezentance se ob spremljavi Londonskega simfoničnega orkestra še naprej predstavljajo na olimpijskem stadionu - čudovit pogled, ob katerem se zaveš pravih olimpijskih vrednost, kot so poštena igra, solidarnost in sodelovanje (očitno me bere tudi komentator na RTV SLO :))

22:30: v središču so sedaj športniki - mimohod zastavonoš, med njimi je tudi naša Franka Anić. 10.490 športnikov je nastopilo v kar 302 športnih disciplinah.

22:25: nastopil je Ray Davies ob vložkih akrobatskih skupin, čakamo na prvi presežek večera...

22:17: pet minut slave je dobil britanski boy band One direction (odpeli so pesem What makes you beautiful).

22:12: po nekaj krajših glasbenih vložkih je na stadion prišel tudi del britanske kraljeve družine ter predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge (ob njem je sedel princ Harry) - ob zvokih domače himne God save the Queen so visoko v zrak dvignili britansko zastavo.

22.00: svečano dogajanje se je pričelo s štetjem do deset, v katerem so »moči združili« sloviti londonski stolp Big Ben ter 80.000 glava množica, ki se je zbrala na olimpijskem stadionu.