Žbogar noče biti rezervno kolo JZS

Jadralec Vasilij Žbogar bo na OI 2016 računal le, če bo imel dobre razmere za delo.

Objavljeno
07. avgust 2012 10.32
Slovenija, Izola, 04.Maj2012, Portret Vasilij Žbogar, jadralec. Foto: Igor Zaplatil/Delo
V. D., šport
V. D., šport
Weymouth – Olimpijska kolajna v razredu finn je dvakratnemu nosilcu odličij Vasiliju Žbogarju tako velik izziv, da je pripravljen še za štiri leta preložiti olimpijsko upokojitev. Na londonskih igrah je bil zelo blizu bronu, a se je v finalni regati izkazalo, da so bili trije prekaljeni tekmeci finna pretrd oreh.

Žbogarju je bilo že na štartu olimpijskih regat jasno, da se bo težko kosal s telesno močnejšimi tekmeci, ki imajo bistveno več izkušenj, predvsem pa niso bili v olimpijskem letu v časovni stiski s pripravami. Izolan se je namreč posvetil olimpijski tekmi šele po slovenskih kvalifikacijah, ki bi se za normalne priprave morale končati vsaj pol leta pred OI.

V Weymouthu tako ni mogel preizkusiti in pripraviti vse opreme. Jambor je dobil od Italijanov na posodo šele na zaključnih pripravah, medtem ko so tekmeci že pol leta prej preizkusili in izbrali jambore in jadra ter si pripravili vso opremo za vremenske razmere v Angliji. Žbogar je bil torej že na štartu v bistveno slabšem položaju. Če k temu dodamo še, da je bil večji del triletnega projekta brez trenerja, je šesto mesto ne le vrhunska uvrstitev, ampak dokaz, da je izjemen jadralec. To mu je priznal tudi najboljši vseh časov, zlati Ben Ainslie.

Po izkušnji v Weymouthu je jasno, da lahko Žbogar na OI leta 2016 v Riu de Janeiru računa na kolajno le, če bo imel enake razmere za delo kot tekmeci. Rezerve v pripravi (s trenerjem je delal le zadnjih šest mesecev) in opremi ima dovolj. »Če bi imel v Weymouthu vse stoodstotno pripravljeno za olimpijski nastop, bi bil s 6. mestom razočaran. Tako pa vem, da sem lahko precej boljši,« razmišlja dvakratni nosilec kolajn z OI. Za nastop v Riu pa ima en sam pogoj: noče biti rezervno kolo jadralske zveze. »Če me bo JZS podprla, mi omogočila, da štiri leta delam s trenerjem in imam dovolj denarja za konkurenčno opremo, bom šel naprej. Sicer pa je moje olimpijske poti konec,« Žbogar noče več »životariti«, saj bi bilo delo v dosedanjih okvirih le izguba časa in denarja.