Tini Maze še drugič zmanjkala zgolj desetinka

Na olimpijskem superveleslalomu Tina Maze peta, Ilka Štuhec 13., Maruša Ferk pa 16. Olimpijsko zlato Anni Fenninger.

Objavljeno
15. februar 2014 00.42
Posodobljeno
15. februar 2014 06.00
OLYMPICS-ALPINESKIING/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Roza Hutor - Smukaška olimpijska zmagovalka Tina Maze, ki je z zlatimi črkami spisala slovensko zgodovino na zimskih olimpijskih igrah, je v Sočiju še drugič obstala tik pod zmagovalnim odrom. Tako kot že v superkombinaciji, ki jo je končala na nehvaležnem četrtem mestu, je tudi v današnji superveleslalomski preizkušnji, na kateri je bila peta, zmagovalni oder zgrešila za pičlo desetinko, kljub vsemu pa vpisala nov vrhunski rezultat, s katerim bo najmanj zadovoljna prav sama. Zmaga je sicer romala v Avstrijo, olimpijsko zlato se bo lesketalo za vratom Anne Fenninger, ki ni nobene od zasledovalk spustila bližje kot na 55 stotink, kolikor je na drugem mestu zaostala najprepričljivejša smučarka v tej sezoni svetovnega pokala, Nemka Maria Höfl-Riesch. Avstrijski uspeh je z bronom dopolnila Nicole Hosp, ki je vpisala že svojo drugo olimpijsko odličje v Roza Hutorju, podobno kot Mazejeva pa je brez kolajne ostala še druga favoritinja, najboljša superveleslalomistka v tej zimi, Švicarka Lara Gut. Druga slovenska predstavnica Ilka Štuhec je končala na trinajstem mestu, Maruša Ferk je bila šestnajsta.

Tridesetletna Črnjanka tako ni ubranila superveleslalomskega srebra izpred štirih let v Vancouvru, podobno kot ne Avstrijka Andrea Fischbacher zlata in Američanka Lindsey Vonn brona, saj nobene od njiju ni bilo v Sočiju. Štiriindvajsetletna Fenningerjeva, ki je bila že v smuku na dobri poti do zlata, a odstopila, se je doslej v svetovnem pokalu veselila petih zmag, od tega ene superveleslalomske (marca lani v Garmisch-Partenkirchnu), kjer je pred tremi leti in štirimi dnevi postala tudi svetovna prvakinja v superkombinaciji, medtem ko v današnji disciplini odličja s svetovnih prvenstev še nima. Za Avstrijko je to sploh prva olimpijska kolajna, pred petimi dnevi je bila v superkombinaciji v Roza Hutorju osma. Drugouvrščena Höfl-Riescheva je vknjižila že četrto odličje z olimpijskih iger, pred tem je bila trikrat zlata, 30-letna Hospova pa se je svoje edine superveleslalomske zmage v svetovnem pokalu veselila daljnjega leta 2006 v švedskem Åreju.

Zdaj alpske smučarke čakata le še obe tehnični disciplini, v torek veleslalom in v petek slalom.

POTEK SUPERVELESLALOMA: Tini spet zmanjkala desetinka

Kako težki sta bili olimpijska proga in postavitev avstrijskega trenerja Floriana Winklerja, so dokazale že štiri od prvih petih smučark, ki so se pognale s štarta: Španka Carolina Ruiz Castillo je zvozila le nekaj zavojev, preden je zdrsnila, njeno usodo je delila Italijanka Daniela Merighetti, ki pred tem ni bila daleč od smukaških stopničk, takoj za njo pa še najboljša veleslalomistka olimpijske zime, Švedinja Jessica Lindell-Vikarby. Niti Kanadčanka Marie-Michele Gagnon, ki se je odločila za nastop kljub poškodbi rame, ni videla cilja, po prvih petih tekmovalkah je bila torej uvrščena zgolj Američanka Leanne Smith.

Pa niti to še ni bilo vse: tudi Francozinja Marie Marchand-Arvier, ki se na tehnično zahtevnejših progah z močnim veleslalomskim pridihom ne znajde najbolje, je predčasno kapitulirala. Tudi Američanka Laurenne Ross je odstopila, enako kot Švedinja Kajsa Kling za njo, ki je imela ob zadnjem merjenju vmesnega časa več kot sekundo in pol zaloge pred Smithovo, v ciljni strmini pa se je znašla v snegu.

Deveta s štartnega seznama, Švicarka Fabienne Suter, petouvrščena z olimpijskega smuka v Sočiju, je bila šele druga superveleslalomistka, ki je prečkala ciljno črto, nabrala pa si je kar sekundo in pol prednosti pred dotlej vodilno Američanko. Naslednja, ki je morala odstopiti, je bila njena rojakinja Dominique Gisin, s Tino Maze zmagovalka sredine smukaške olimpijske preizkušnje.

V nadaljevanju se je število odstopov uneslo, smučarke na štartu so namreč od reprezentančnih kolegic že dobile informacije, kje na progi so glavne pasti. Pred elitno sedmerico je tako še vedno vodila Suterjeva, najbolj, na manj kot dve desetinki, sta se ji približali Američanka Julia Mancuso in nemška specialistka za veleslalom Viktoria Rebensburg. V cilju je bilo sedem tekmovalk, odstopilo jih je osem.

Prva iz najboljše sedmerice, Avstrijka Nicole Hosp, se je ciljne strmine lotila precej bolj odločno kot tekmice pred njo, ob zadnjem vmesnem času je bila namreč zgolj desetinko spredaj, v cilju pa je razlika pred Suterjevo poskočila na velikih 71 stotink. Tina Weirather iz Liechtensteina, ki je bila na tekmo prijavljena, se je tik pred zdajci odločila, da ne bo štartala, saj po poškodbi kolena ni želela tvegati novih težav. Tudi po naslednji tekmovalki je bila v vodstvu Avstrijka, vendar ne Hospova, temveč Anna Fenninger, ki je z odličnim nastopom brez večjih napak reprezentančno kolegico ugnala za 66 stotink.

Za njo pa se je s štarta pognala Tina Maze. Pri vseh vmesnih časih je nekoliko zaostajala, pri zadnjem dobre tri desetinke, vendar pa je imela izjemno hitre smuči (spodaj je vpisala hitrost več kot 98 km/h). Toda to je bil očitno dvorezen meč, saj je v zadnjem delu nekajkrat povsem zgrešila idealno linijo in ciljno črto prečkala s 76 stotinkami zamude za vodilno Fenningerjevo. Toda tedaj je na tretjem mestu še držala superveleslalomske stopničke.

A ne za dolgo. Že naslednja tekmovalka, prva favoritinja Lara Gut, ki je v tej sezoni svetovnega pokala dobila že tri superveleslalome, jo je izpodrinila z zmagovalnega odra. Resda ni bila najhitrejša, pa vendar je Črnjanko ugnala za pičle tri stotinke sekunde. Mazejeva je ostala brez vnovičnih stopničk, dišalo je po velikem avstrijskem uspehu. Ni ga sicer oplemenitila Elisabeth Görgl, ki je v tej zimi zmagala na enem superveleslalomu, tokrat pa delila usodo številnih tekmic in odstopila.

Zato pa je avstrijski dvojček pri vrhu razbila najboljša smučarka doslej v olimpijski sezoni, Nemka Maria Höfl-Riesch, ki je imela še pri zadnjem vmesnem času kanček prednosti, v spodnjem delu pa po veliki napaki precej izgubila, vendar ubranila vsaj drugo mesto z dobre pol sekunde zamude za Fenningerjevo.

Takoj za elitno sedmerico se je na progo pognala druga Slovenka Ilka Štuhec, ki je bila še pri zadnjem merjenju vmesnega časa manj kot sekundo zadaj, spodaj pa dodala še debelo sekundo zaostanka in v cilj prismučala kot dvanajsta (+2,17).

Še zadnja slovenska predstavnica Maruša Ferk je imela ene najhitrejši smuči med vsemi, spodaj je dosegla hitrost kar 99,9 km/h, kar jo je tedaj poneslo na štirinajsto mesto, za Štuhčevo je zaostala natanko pol sekunde. Obe je sicer prehitela še Švicarka Fränzi Aufdenblatten, ki se je s štartno številko 30 zavihtela na šesto mesto, tik za Mazejevo. Slovenke so torej vpisale lep ekipni uspeh s tremi uvrstitvami med najboljših 16, Ferkovo je naknadno ugnala še Edit Miklos, madžarsko odkritje teh iger, ki je tokrat petnajsterico ujela za rep.

IZIDI ŽENSKEGA OLIMPIJSKEGA SUPERVELESLALOMA

1. Anna Fenninger (Avs) 1:25,52

2. Maria Höfl-Riesch (Nem) +0,55

3. Nicole Hosp (Avs) 0,66

4. Lara Gut (Švi) 0,73

5. Tina Maze (Slo) 0,76

6. Fränzi Aufdenblatten (Švi) 1,27

7. Fabienne Suter (Švi) 1,37

8. Julia Mancuso (ZDA) 1,52

9. Viktoria Rebensburg (Nem) 1,56

10. Nadia Fanchini (Ita) 1,68

13. Ilka Štuhec (Slo) 2,17

16. Maruša Ferk (Slo) 2,67