Zimzeleni Mario ugnal mladce

Alpsko smučanje: veteran Mario Matt najstarejši zmagovalec, Henrik Kristoffersen najmlajši s kolajno.

Objavljeno
23. februar 2014 02.01
M. F., šport
M. F., šport
Soči – Smučarski svet je na slalomskem vrhu v Sočiju pričakoval Avstrijca Marcela Hirscherja. A 24-letnik se je moral zadovoljiti s srebrom. Zlato je pripadlo njegovemu rojaku, veteranu Mariu Mattu, od včeraj najstarejšemu smučarskemu zmagovalcu na OI. Najmlajši dobitnik olimpijske kolajne v zgodovini je postal bronasti Henrik Kristoffersen.

Super Mario, kakor kličejo zimzelenega Matta, je s 34 leti in 319 dnevi prehitel do včeraj najstarejšega smučarskega olimpijskega zmagovalca Norvežana Kjetila Andreja Aamodta, ki je ob superveleslalomski zmagi v Torinu leta 2006 štel 34 let in 169 dni. »To so moje zadnje igre. In to je bil dan, ki si ga bom v vsej karieri najbolj zapomnil. Ne počutim se starega, moje telo se še vedno odlično odziva,« se je uspeha, s katerim je kronal športno pot, razveselil Matt.

V svetovnem pokalu je debitiral pred 15 leti, prav toliko je vknjižil tudi zmag, pohvali se lahko tudi z dvema naslovoma svetovnega prvaka. »Največ težav sem imel leta 2007. Na visoki ravni tekmujem 14 let in seveda sem se tudi v tej zimi spopadal z dnevi, ko sem razmišljal o koncu kariere, vendar sem na treningu dokazal, da sem še vedno hiter, sezona je bila zame zelo dobra, zato sem v Soči prišel visoko motiviran,« je razmišljal smučar, ki je vknjižil najboljši čas prve proge. »Preden sem se iz štartne hišice vdrugo podal na progo, sem si dejal: Osredotoči se na smučanje in vse drugo bo samo steklo. Neverjetno je, kaj mi je uspelo!« je bil na dosežek kariere ponosen Matt.

S prvim adutom za zmago, desetletje mlajšim reprezentančnim kolegom Hirscherjem, sta bero smučarskih kolajn v Sočiju za rdeče-belo-rdeče povečala na devet. S tremi zlatimi – pred Mattom sta slavila Matthias Mayer v smuku in Anna Fenninger v superveleslalomu – so se avstrijski smučarji oddolžili zahtevni javnosti po polomu v Vancouvru, od koder je moška reprezentanca prišla brez odličij. »Ker sem si na prvi progi prismučal ogromen zaostanek, sem si mislil, da je kolajno nemogoče osvojiti. Vdrugo je bila podlaga na srečo nekoliko trša, pokazal sem svoj pravi slog in nadoknadil izgubljeni čas,« je bil Hirscher, ki je v finalu po strmini letel kot puščica, v prvem nastopu pa dosegel šele deveti čas, zadovoljen s srebrnim odličjem.

Na prvi progi je še večji zaostanek vknjižil 19-letni Norvežan Kristoffersen. Držal je 15. mesto, v finalu pa je napredoval do brona in se zahvalil Hrvatu Anteju Kosteliću za zapleteno postavitev, polno zank in izzivov. Večina smučarjev je bentila in jo kritizirala, med osmimi najboljšimi s prve proge je odstopilo kar pet izkušenih tekmovalcev (Andre Myhrer, Jean-Baptiste Grange, Ted Ligety, Felix Neureuther, Alexis Pinturault). Dan potem, ko je Američanka Mikaela Shiffrin z 18 leti postala najmlajša smučarska zmagovalka na OI, je leto dni starejši Norvežan postal najmlajši smučar z olimpijsko kolajno. »Počutim se prav super! Moj cilj je bil tekmovati na OI in nadejam se, da bom v prihodnosti imel še veliko takšnih priložnosti,« je dejal najstnik, ki šele drugo sezono redno nastopa na tekmah za svetovni pokal.

Slovenska debitanta v Sočiju Žan Kranjec in Klemen Kosi sta odstopila na prvi progi. Najboljši slalomist v reprezentanci Mitja Valenčič pa se je od svojih zadnjih OI poslovil z 11. mestom, najvišjo uvrstitvijo v sezoni. S prvim nastopom je bil zadovoljen, v drugem pa se je mučil od štarta do cilja. Za zmagovalcem Mattom je zaostal 2,30 sekunde. »Tekma je bila zelo težka. Že prva proga na mehki podlagi oziroma spomladanskem snegu ni bila prav lahka, druga pa je postregla s težko postavitvijo. Prvi nastop ocenjujem za solidnega, z drugim pa sem se mučil, nisem imel občutka, proga je bila aritmična,« je dejal Valenčič – sicer leto dni starejši od zmagovalca Matta –, ki se po koncu sezone poslavlja od belih strmin.