Zlata kolajna za Julie Bresset, Žakljeva deseta

Francozinja Julie Bresset je nova olimpijska prvakinja v gorskem kolesarstvu, Žakljeva je bila deseta, Klemenčičeva pa 23.

Objavljeno
11. avgust 2012 15.16
Posodobljeno
11. avgust 2012 15.16
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Gorske kolesarske so se danes pomerile na progi Hadleigh Farm v Essexu, na kateri je naslov olimpijske prvakinje osvojila Francozinja Julie Bresset.

Svetovna prvakinja do 23 let je do konca tretjega kroga kolesarila skupaj s 40-letno Nemko Sabine Spitz, zmagovalko iz Pekinga, in Američanko Georgio Gould, nato pa začela narekovati hitrejši tempo, kateremu preostali kandidatki za olimpijsko zlato nista uspeli slediti.

Francozinja je v zadnjem krogu mirno kolesarila do cilja, medtem so se je v ozadju bil boj med Spitzovo in Gouldovo. Prva je v zaključku pokazala več in v cilj prikolesarila s šestimi sekundami prednosti pred Američanko.

Slovensko reprezentanco sta zastopali Tanja Žakelj in Blaža Klemenčič. Uspešnejšea je bila prva, ki je končala na desetem mestu (+3:49), medtem ko je Klemenčičeva po prvem krogu občutno popustila in je bila 23. (+8:50).

Tanja Žakelj je bila po krstnem nastopu na OI več kot zadovoljna. »Danes sem presrečna! Uspela mi je čudovita vožnja in kar čutila sem, da cela Slovenija diha z mano, tako da me je kar neslo po progi. Lahko rečem, da sem imela dinamit v nogah, kot to sezono še nikoli. Res sem vesela, da mi je uspelo ravno na tej najpomembnejši dirki in sem dokazala, da sem na tistih največjih dirkah res tudi z glavo pri stvari,« je povedala 23-letna kolesarka, ki se je med dirko osredotočala le nase.

»Sama sem imela že od vsega začetka taktiko, da se osredotočim le na sebe in na dirko. Veliko energije sem usmerila v start, ki je izjemno pomemben, nato sem ohranjala dober položaj. Pomembno je bilo, da sem imela glavo pri stvari in da nisem naredila kakršne koli napaki in paziti sem morala tudi na to, da se izognem napakam tekmic. Med dirko je tempo zagotovo malo padel, ker je nemogoče zadržati isto hitrost od starta do cilja, ampak meni je danes uspela tako lepa dirka, da sem res zadovoljna. Presrečna sem,« je še dodala.

Žakljeva, sicer svetovna prvakinja med mladinkami in mlajšimi članicami ter evropska mladinska prvakinja, je danes prišla do daleč najboljše slovenske uvrstitve v gorskem kolesarstvu na največjih športnih igrah. Klemenčičeva je bila pred štirimi leti v Pekingu 21., poleg tega pa je imela Slovenija v tem športu svoja predstavnika tudi na igrah leta 2000 v Sydneyju, kjer je Primož Štrancar končal na 37. mestu, medtem ko Rok Drašler dirke ni končal.

Gorsko kolesarstvo, rezultati:

1. Julie Bresset (Fra) 1:30:52

2. Sabine Spitz (Nem) +1:02

3. Georgia Gould (ZDA) +1:08

4. Irina Kalentjeva (Rus) +1:41

5. Esther Süss (Švi) +1:54

6. Alexandra Engen (Šve) +2:16

7. Aleksandra Dawidowicz (Pol) +2:28

8. Annie Last (VBr) +2:55

9. Catharine Pendrel (Kan) +3:36

10. Tanja Žakelj (Slo) +3:49

...

23. Blaža Klemenčič (Slo) +8:50