Zlato Carringtonovi, Ponomarenkova deseta

Slovenska veslačica Špela Ponomarenko Janić je na 200-metrski preizkušnji zasedla deseto mesto, zlato Novi Zelandiji.

Objavljeno
11. avgust 2012 13.18
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Lisa Carrington je nova olimpijska prvakinja v veslanju na 200 metrov na mirnih vodah. Tekmovalki z Nove Zelandije sta se na zmagovalnem odru pridružili še Ukrajinka Inna Osypenko-Radomska in Madžarka Natasa Douchev-Janics.

Slovenka Špela Ponomarenko Janić se ni uvrstila v veliki finale, tako da se je borila za razvrstitev od devetega do šestnajstega mesta. Janićeva je v finalu B zaostala le za Finko Jenni Mikkonen in na koncu zasedla deseto mesto.

»Danes sem se prvič po tisti polfinalni tekmi na 500 metrov dobro počutila. Dobro sem veslala, na koncu sem bila deseta, malo slabše od tega kar sem pričakovala. Ampak glede na to, kako me je tista polfinalna petstotka »zmatrala«, bi lahko rekla, da je dobro. Ko slabo veslaš, potem to ostane par dni, ko imaš roke v krču ... še včeraj se nisem dobro počutila na vodi, danes je bilo že bolje. Ko dobro veslaš, lahko čez pol ure veslaš še enkrat. To je ena lekcija za naprej in upam, da bo drugič boljše,« je po nastopu povedala Ponomarenko Janićeva, ki ni zadovoljna z nastopi na OI.

»Vse skupaj lahko rečem, da je manj od pričakovanj. Vsekakor sem si želela dva finale in boj za medalje. Na koncu dva B finala ... Kaj naj rečem. Mogoče bi se morala posvetiti samo 500-metrski razdalji, glede na to, da sem letos boljše rezultate dosegala tam. Mogoče bi morala startati samo na tej eni razdalji. Ampak to je šport, ni zmeraj lahko, nisi zmeraj srečen, deseto mesto tudi ni slabo na OI,« je zaključila.

Jelenc: Ostaja grenak priokus

Nastope Ponomarenkove je ocenil tudi direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc. »Špela delovala bistveno bolje kot včeraj. Odveslala je, za moj pogled, lepo tekmo, bila druga v B finalu, skupno na koncu deseta. Mislim, da je to dober rezultat, sigurno pa je grenek priokus, da ji ni uspela dobra tekma že v polfinalu na 500 metrov, kjer mislim, da je imela več možnosti glede na prikazano do same olimpijade. To tekmo na 500 metrov, polfinale, je prehitro začela. Imela je zelo, zelo dober start, prvo polovico, nato pa jo je na koncu zmanjkalo,« je nastopa Slovenke ocenil Jelenc.

McKeever, Heath in Schofield razveselili britanske navijače

Britanski kajakaš Ed McKeever je poskrbel za veselje domačih pristašev, potem ko je zmagal na 200-metrski preizkušnji moških kajakašev. Drugo mesto je osvojil Španec Saul Craviotto Rivero, tretji je bil Kanadčan Mark de Jonge.

Za novo kolajno domače olimpijske reprezentance sta poskrbela tudi Liam Heath in Jon Schofield, ki sta med dvojci na 200 metrov osvojila bron. Hitrejša sta bila Rusa Juri Postrigaj in Aleksander Dijačenko in srebrna Bolgara Raman Piatrušenka in Vadzim Makneu.


Izidi ženskega finala:

1. Lisa Carrington (NZl) 44,638

2. Inna Osypenko-Radomska (Ukr) 45,053

3. Nataša Douchev-Janics (Mad) 45,128

 

Rezultati finala B:

1. Jenni Mikkonen (Fin) 44,643

2. Špela Ponomarenko Janić (Slo) 44,953

3. Nikolina Moldovan (Srb) 45,064

 

Moški, finale:

1. Ed McKeever (VBr) 36,246

2. Saul Craviotto Rivero (Špa) 36,540

3. Mark de Jonge (Kan) 36,657

 

Moški dvojci (200 metrov), finale:

1. Alexander Aleksander Dijačenko/Juri Postrigaj (Rus) 33,507

2. Raman Piatrušenka/Vadzim Makneu (Bol) 34,266

3. Liam Heath/Jon Schofield (VBr) 34,421