Slovenija ima prvo kolajno, Urška Žolnir osvojila zlato!

Judoistka Urška Žolnir je v finalu konkurence do 63 kg premagala Kitajko Lili Xu in postala olimpijska prvakinja.

Objavljeno
31. julij 2012 08.42
Posodobljeno
31. julij 2012 11.02
OLY-JUDO-JUM81K-GROUP-DAY4/
D. O., Š. Ro., Delo.si
D. O., Š. Ro., Delo.si

London - Slovenska judoistka Urška Žolnir je na OI v Londonu osvojila zlato kolajno! V finalu konkurence do 63 kg je z vazarijem premagala Kitajko Lili Xu in Sloveniji priborila prvo kolajno na letošnjih igrah.

Žolnirjeva se je že v predtekmovanju predstavila v suvereni formi in vse tri tekme dobila predčasno s končnim prijemom. Najprej je ugnala Nemko Claudio Malzahn, nato po le minuti in 20 sekundah Ekvadorko Estefanio Garcia in v četrtfinalu še Alice Schlesinger iz Izraela. V polfinalu je nato z iponom že po dobrih dveh minutah premagala Mongolko Munkhzayo Tsedevsuren.

Bronasti medalji sta si v tej kategoriji priborili Japonka Ueno Jošie in Francozinja Gevrise Emane.

»Olimpijska prvakinja? Ne morem verjeti, sploh ne vem, kaj naj rečem ...,« je s solzami sreče v očeh po finalni borbi za TV Slovenija povedala Žolnirjeva. »V začetku prve borbe sem se še ogrevala, nato pa sem čutila, da bo šlo. S klubskimi kolegi smo močno garali, trener Marjan Fabjan nam je pripravil odličen program. V teh zadnjih štirih letih je bilo mardsikdaj hudo, a rekla sem si, da moram zdržati, saj se mora iz tega gotovo izcimiti nekaj dobrega,« se je Žolnirjeva, dobitnica bronaste kolajne na OI v Atenah, veselila svojega največjega uspeha v karieri.

To je skupno že 38. posamična kolajna za Slovenijo na dosedanjih olimpijskih igrah in prva ženska zlata v posamičnem športu. Za slovenske judoiste je to še tretja kolajna na tretjih igrah, potem ko je bron, tako kot Žolnirjeva v Atenah, pred štirimi leti v Pekimgu osvojila Lucija Polavder.

Žolnirjevi že dežujejo čestitke, med drugim so ji za uspeh že čestitali predsednik republike Danilo Türk, predsednik vlade Janez Janša, predsednik DZ Gregor Virant in drugi.

Kariera že visela na nitki ...

Tridesetletna Žolnirjeva je za ta uspeh garala skoraj 20 let. Potem ko so jo vmes pestile poškodbe in je bila kariera zaradi poškodbe kolen na nitki, pred dvema letoma so ji vstavili umetne sprednje kolenske vezi, je Žalčanka uspela premostiti težave in se tokrat ovenčala z najžlahtnejšo kovino. Brezhibni nastopi vse do finala, tudi tam pa premočna prednost skozi vso borbo, so dokazali, da je ni boljše v kategoriji do 63 kilogramov.

»Pogledala sem Marjana, se mu nasmehnila in on se je nasmehnil nazaj,« je Žolnirjeva opisala prve trenutke neposredno po zadnji borbi. Šele tedaj je Žolnirjeva prvič nasmehnila, potem ko ej bila ves dan popolnoma osredtočena, veselja ni kazala po nobeni zmagi. Ta koncentacija se ji je obrestovala.

»Potem, ko sem v Pekingu nastopila slabše od pričakovanj, sem se nato nekaj dni kasneje zavedela, da sedmo mesto na olimpijskih igrah ni slab dosežek. Nisem sicer nadgradila brona iz Aten, a vseeno če pogledam nazaj, niti ni bilo tako slabo. Takrat sem se potem odločila, da vztrajam še štiri leta in danes lahko rečem, da je bila to moja najboljša odločitev do zdaj,« je po novinarski konferenci dejala varovanka celjskega judoističnega čarodeja Fabjana.

Žolnirjeva je že večkrat namignila, da so to bržkone njene zadnje igre v karieri. Vseeno še ni želela delati prehitrih zaključkov, o nadaljevanju kariere se bo odločila, ko bo prespala ta uspeh. »Čez kak mesec se bom odločila. Stara sem 30 let in težko bi zdržala še štiri leta tak tempo. Izredno zahtevni treningi, neprestano hujšanje in zbijanje teže, ne vem ... V roku meseca dni se bom odločila, morda bom vztrajala še dve leti, a v Riu me bržkone ne boste videli,« je za STA še povedala šampionka.

Američan Stevens poskrbel za hitro slovo Sedeja

Od iger v britanski prestolnici pa se že po prvem nastopu v kategoriji do 81 kilogramov poslavlja slovenski judoist Aljaž Sedej. V uvodnem nastopu ga je namreč predčasno z iponom ugnal Američan Travis Stevens. Nekoliko je Sedeja teden dni pred igrami ustavila poškodba kolena, za katero pa je danes dejal, da ga ni ovirala. Ameriški borec se je nanj dobro pripravil, preučil njegove tehnike borbe in mu ni pustil, da bi ga s čim presenetil.

Sedejev trener Gregor Brod je svojega varovanca pred dvobojem sicer opozoril na nevarnosti nasprotnika, a jih Bežigrajčan ni uspel odpraviti.

»V parterju sem malo tvegal, želel sem skočit z levo roko, ga prijeti za glavo ... Lepo se je pripravil na mojo tehniko, v parterju nasprotnike sicer zmeraj uspem presenetiti. Sam sem kriv, ker sem dobil prvo kazen in se nisem držal dogovora z Grego, ki sva ga imela. Američana bi moral prijemati z levo za ovratnik in z desno čez rame ali pa z levo za rokav in mu ne pustiti, da me prime v levo, ker se tja obrača v ‘seo-nage'. Nikakor mi ga ni uspelo dobro prijeti, še takrat ko sem ga, sem preveč čakal in nisem napadel, ko bi moral,« je za STA pojasnil razočaran Ljubljančan, ki je dobil kazen, ker ga je ameriški tekmovalec vseskozi prehiteval v napadih in je bil videti neaktiven.

Že v sredo bo dan D za Rašo Sraka Vuković (do 70 kg), v četrtek za Velenškovo (do 78 kg), v petek pa za Polavderjevo (nd 78 kg) in Matjaža Ceraja (nad 100 kg).