Jezen nase, poleta v slogu celotne zime: brez idej

Smučarski skakalec Jurij Tepeš bi včerajšnjo tekmo najraje izbrisal iz spomina. Vso sezono težave z boleznijo.

Objavljeno
25. marec 2017 01.04
Novinarska konferenca in predstavitev Slovenske reprezentance v smučarskih skokih 21.novembra 2016 [smučarski skoki,reprezentance,šport,predstavitve,novinarske konference,Jurij Tepeš]
M. F.
M. F.
Planica – Trikrat se je v preteklosti na stopničke v Planici vzpel Jurij Tepeš, dvakrat na najvišjo. Letalec po duši na največjih napravah na svetu razpre krila, a včeraj se v Planici ni našel. »Letenja nisem začutil. Jezen sem sam nase. Navijači in planiška kulisa so super, sam sebe pa lahko tolčem po glavi,« je dejal po 26. mestu, drugem najslabšem planiškem rezultatu v karieri.

Tepeš je na letalnico, ki mu najbolj ustreza od vseh v svetovnem pokalu, prišel z dobrimi občutki s poletov v Vikersundu. Na Norveškem je tudi spoznal, da ni za odpis, kot se je izrazil, ampak da lahko na največjih napravah še pokaže, kar zna. »Lani sem skakal na silo in mi tudi na poletih ni šlo, mučil sem se. Pričakujem, da bom letos v Planici tekmoval dobro in da bom na koncu sezone zadovoljen,« je dejal pred finalom sezone.

A razpletlo se je drugače. Včerajšnje nastope bi najraje kar takoj pozabil. V prvi seriji je poletel 214,5 metrov, v finalni dva metra in pol več. »Prikazal sem dva zelo slaba poleta, imel sem smolo, slabo sem nastopil, preprosto ni bil moj dan. Ne spomnim se, kdaj sem v Planici tako slabo letel. Čeprav sem lani imel za sabo še slabšo sezono, je moj letošnji planiški izkupiček katastrofalen,« je bil samokritičen in iskal odgovore na vprašanja, ki so se mu pletla po glavi. »Ne vem, kaj je bilo narobe. Če bi vedel, bi se veliko bolje počutil,« je poudaril.

Težka sezona

Vajen je, da na popoldanski tekmi pod Poncami piha v hrbet in razmere postanejo zahtevne, ampak pravi, da izgovorov za slabe predstave ne bo iskal v tovrstnih okoliščinah. »Pri vetru v hrbet se ne počutim močnega, sploh takrat, ko sem v slabi skakalni formi, takšni, kot jo kažem v zadnji tretjini sezone. Ob vzgonskem vetru morda še lahko konkuriram, z vetrom v hrbet pač ne. Če si v dobri skakalni formi, ti lahko uspe v vseh razmerah. Če si v slabi, na koncu izpade tako, kot je meni tokrat,« je razpredal razočarani Tepeš. »Oba poleta sta bila v slogu sezone. Brez idej,« je priznal.

Kako bi ocenil tekmovalno zimo, če bi se končala včeraj? »Uresničil sem samo cilje v uvodnem delu sezone, ki sem ga odskakal bolje kot v preteklosti, potem pa se je vse podrlo. Razočaran sem,« je potegnil črto pod doseženim v predolimpijski sezoni, v kateri se je petkrat uvrstil med deseterico, enkrat na stopničke. Težave so mu povzročali smučarski čevlji in bolezen. Odkrili so mu astmo. Težave z dihanjem so mu pobrale veliko moči in zbranosti. »Med sezono sem bil morda dva tedna zdrav, ves preostali čas pa bolan. Ne morem se pozdraviti, vse skupaj mi jemlje energijo, a kaj naj storim, tako pač je. Sezono, za katero smo trdo trenirali med poletjem, je treba izpeljati do konca,« se Tepeš zaveda svoje odgovornosti. Pomislil je, da je morda kakšno posledico med sezono čutil tudi zato, ker je v pripravljalnem obdobju pred vstopom v tekmovalni ritem začel zniževati telesno težo prej kot ponavadi.

Mesto na današnji tekmi presenečenje

Da bo dobil mesto na današnji ekipni tekmi, zaradi slabega rezultata ni pričakoval. »Menim, da me bo Goran izločil iz izbrane vrste, čeprav si tega ne želim. Vse bi naredil za to, da bi lahko tekmoval z ekipo, ker vem, da lahko pokažem še marsikaj. Dobro bo pihalo in atmosfera bo drugačna,« je dejal, še preden je izvedel, da je uvrščen na ekipno tekmo.

Po koncu sezone se bo odpravil na oddih, kam, ni hotel razkriti. Povedal je le, da se počitnic zelo veseli.