Planica: na vrsti velika avstrijsko-poljska bitka

Pod Poncami od četrtka do nedelje pričakujejo do 70.000 gledalcev. Slovenskim adutom ustrezajo letalnice.

tor, 21.03.2017, 06:00

Ljubljana – Bitka se bo zdaj začela! Tako so pri priči poljski mediji citirali avstrijskega skakalca Stefana Krafta, ki je po ponesrečenem zadnjem skoku norveške turneje izgubil lep kos prednosti v seštevku pred prvim zasledovalcem Kamilom Stochom in zdaj bo o kristalnem globusu odločala Planica. Finale kajpak nestrpno pričakujejo tudi v slovenskem taboru.

Zgornjesavska dolina iz leto v leto marca prav posebej oživi. Zima se poslavlja, a kot se za kraje, zaprisežene športnim panogam na snegu in ledu, tudi spodobi, v lesku odmevnih dogodkov. Pokal Vitranc širši javnosti predstavlja lepšo podobo v daljših dneh kot v nekdanjem decembrskem terminu, ko je podkorenska senca motila tako smučarje kot navzoče ob progi. Planiškemu prazniku pa sploh vedno znova pripada prav posebno poglavje. Takrat se prebivalstvo Slovenije, bolj kot na katerikoli drugi redni športni prireditvi, prelevi v občudovalce junakov letalnic, kajpak posebno naklonjenost namenja domačim reprezentantom. In četudi ti v predolimpijski sezoni niso tako blesteli kot leto prej, ko je Peter Prevc kot drugi slovenski skakalec doslej, za Primožem Peterko, ponosno dvignil veliki kristalni globus, gre spet pričakovati imenitno navijaško ozračje. A ne le po zaslugi domačih obiskovalcev. Na Poljskem so namreč planiški prireditelji prodali več kot 5000 vstopnic, v sosednji Avstriji okrog 3000, po včerajšnji odmevni novinarski konferenci v Celovcu ne dvomijo o tem, da bo v dolini pod Poncami še precej več obiskovalcev iz severne soseščine, kot jih razkriva objavljeno število prodanih vstopnic zadnjih tednov.

Jasno pa je, da takšne gneče, kot je bila pred enim letom ob izjemnem Prevčevem zmagoslavju, pod slovito letalnico le ne gre pričakovati. Takrat si je sobotne in nedeljske skoke ogledalo po 35.000 navzočih, prireditelji so že dolgo pred finalom sezone objavili podatke o razprodanih vstopnicah. Včeraj, denimo, so bile te na voljo še za vse dneve dogajanja v Planici, kjer bo najprej jutri preizkus naprave z nastopi mlajših oz. tistih, ki jim bodo nato na tekmi pripadle vloge predskakalcev. Četrtek bo namenjen kvalifikacijam, petek in nedelja skokom v posamični konkurenci, v soboto bo ekipna tekma. Včeraj so sicer prireditelji opravili še zadnje naloge pri pripravi izteka, ekipe, ki bodo večinoma bivale po kranjskogorskih hotelih, bodo pripotovale v Zgornjesavsko dolino jutri. Glede na spodobno vremensko napoved, a tudi slabšo sezono za slovenske skakalce od prejšnje, pričakujejo v štirih dneh do 70.000 gledalcev, izognili pa se bodo tudi pretiranim zamaškom na parkiriščih, saj bodo tokrat na teh tri različna zbirališča: na tistem s številko 1 bodo obiskovalce prevažali v Kranjsko Goro, številka 2 bo za tiste, ki bodo hoteli v Rateče ali k mejnemu prehodu z Italijo, številka 3 pa za akreditirane udeležence prireditve.

Jasno je, da bodo pod drobnogledom slovenske javnosti zlasti dosežki domačih reprezentantov, ki se na letalnicah tudi v sezoni, ko jim ne gre po načrtih, bolje počutijo kot na manjših napravah, kar je bilo vidno tudi nazadnje v Vikersundu. Na ekipni tekmi je bila Slovenija s 4. mestom boljša kot na nedavnem SP v Lahtiju, tudi bera sklepne posamične tekme s tremi uvrstitvami v deseterici (6. P. Prevc, 7. Tepeš, 8. D. Prevc) prinaša lepe obete za novo planiško predstavo. A poleg stiskanja pesti za svoje junake bodo številni ljubitelji skokov pri nas, ob njih pa zlasti obiskovalci iz Avstrije in Poljske, pospremili končnico boja za naslov skupnega zmagovalca sezone. Stefan Kraft ima 31 točk prednosti pred Kamilom Stochom (1465:1434), Poljak pa je doslej v sezoni zaslužil več švicarskih frankov (173.900:168.500). Glede denarja je bila sicer za najboljše nova norveška turneja prav razveseljiva – Kraft je kot skupni zmagovalec Osla, Lillehammerja, Trondheima in Vikersunda prejel nagrado 60.000 evrov. Povezana zgodba štirih skakalnic na evropskem severu pa očitno ne more ogroziti izjemne odmevnosti novoletne turneje. Tekmovalci se namreč v teh dneh že borijo z izčrpanostjo, prav muhaste vremenske razmere ob slovesu z zimo so prirediteljem in posledično tekmovalni karavani povzročale obilo težav.

Prijavi sovražni govor