Robič ponovil izjemen uspeh

Slovenski ultramaratonec Jure Robič je še drugič zapored zmagal na eni najtežjih športnih preizkušenj na svetu, kar 5.000 kilometrov dolgi kolesarski dirki čez Ameriko.

Objavljeno
29. junij 2005 12.35
Jure Robič
Slovenski ultramaratonec Jure Robič je še drugič zapored zmagal na eni najtežjih športnih preizkušenj na svetu, kolesarski dirki čez Ameriko (RAAM). Robič je po skoraj 5.000 kilometrih kolesarjenja na cilj v Atlantic Cityju prispel devet dni, osem ur in 48 minut po startu v San Diegu, najbližji zasledovalci pa so si za 40-letnim Jeseničanom nabrali več kot 12 ur zaostanka. Drugi slovenski kolesar na 24. ponovitvi RAAM, Marko Baloh, je moral zaradi pljučnice predčasno odstopiti.

Robič je na dirki čez Ameriko nastopil tretjič zapored. Že ob prvem poskusu je končal kot drugi in postal najuspešnejši novinec v zgodovini dirke, že lani pa se je zavihtel na sam vrh. Letos je naskakoval tudi rekord dirke, ki pa zaradi nekoliko daljše trase in izjemne vročine ni bil mogoč. Najbližja zasledovalca Italijan Fabio Biasiolo in ameriški Danec Chris MacDonald sta imela ob Robičevem prihodu v cilj pred seboj še več kot 300 kilometrov ceste. Eden glavnih konkurentov za zmago Američan Mike Trevino se je od dirke zaradi težav z želodcem in padca poslovil že v začetni fazi.

"Letos je bilo veliko težje kot leta 2004. Več je bilo vzponov in vročine. Takšnih temperatur nisem pričakoval, precej sem trpel. Že prvi dan dirke smo kolesarili na 45 stopinjah Celzija," je po zmagi povedal Robič in dodal, da komaj čaka na povratek k družini. Na letališče Brnik bo prispel v petek.