Robiču še tretja ultramaratonska zmaga letos

Jure Robič je po zmagi na dirki okoli Slovenije ter dirki čez Ameriko slavil še na tretji ultramaratonski preizkušnji letos, saj je dobil 1001 kilometer dolgo dirko okoli Švice. Tudi Robič je imel nekaj težav z izjemno težko preizkušnjo, saj se je soočil z najvišjimi gorami v svoji karieri.

Objavljeno
23. avgust 2010 16.31
Da. O.
Da. O.
Bern - Tortour 2010 se je začel s kratkim a težkim prologom v Neuhausnu na severovzhodu Švice. Robič je že tu dosegel najboljši čas in si privozil 30 sekund dobropisa in prvi startni položaj. Na 1001 kilometer dolgi trasi okoli Švice z nekaj več kot 15000 metri višinske razlike je odlično pripravljenost zgolj potrdil: "Dirko sem začel na vso moč in je bila tudi zato tako težka. Po dveh zmagah - na dirki okoli Slovenije in RAAMu - sem le stežka zbral motivacijo za udeležbo na še tretji ultramaratonski dirki v tej sezoni. Zmago posvečam bratu Sašotu," je po dirki dejal Robič.

Robič je svojo premoč izrazil na težkih klancih gigantskih alpskih prelazov, kjer je njegova prednost z nekaj minut narasla na več kot uro. Toda etapa do 17. časovne postaje s petimi klanci z naklonino do 30 odstotkov je dotolkla tudi njega: "Takih klancev v svoji karieri še nisem videl. Ni me sram priznati, da enega enostavno nisem mogel odpeljati in sem na vrh prišel ob kolesu. A komajda, saj mi je na strmini obutemu v kolesarske čevlje z blokerji drselo nazaj v dolino kot na ledenem smučišču."

Jure Robič je po 34 urah in 32 minutah kolesarjenja brez počitka v spremstvu motoristov zapeljal na oder v prireditveni dvorani v Neuhausnu. Drugouvrščenega Marka Baloha je premagal za uro in 42 minut, tretji pa je bil Švicar Urs Samtleben.