Angola pravi test za Grosovo & Co.

Žensko svetovno prvenstvo v rokometu: na vrsti ura resnice. Po Franciji še zapoznelo darilo za Zulićevo?

Objavljeno
05. december 2017 13.00
Posodobljeno
05. december 2017 13.00

Ljubljana – Zmaga proti Franciji je bila za slovenske rokometašice največja v njihovih karierah, a njen lesk bo zbledel, če je ne bodo nadgradile proti Angoli, s katero se bodo na 23. SP v Nemčiji soočile danes ob 14. uri. Novi dve točki bi prinesli izpolnitev cilja – nastop v osmini finala.

Slovenke so v nedeljo pokazale, da uspeh proti Franciji ni bil preblisk. Tudi Romunke so bile v škripcih, preden jim je v končnici uspelo izkoristiti nekaj napak srčnih tekmic. Kljub porazu so bili v strokovnem štabu Uroša Bregarja zadovoljni, saj se je neizkušena zasedba enakovredno borila s favoritinjami, o čemer je bilo pred odhodom v Nemčijo veliko dvoma.

Proti Angoli bo druga pesem. Gre za ključno tekmo 3. kola v skupini A, ki so si jo med pripravami v Laškem posebej podčrtali. Še zdaleč ne gre za naivno reprezentanco in Bregar se ponavlja kot lajna, ko opozarja pred podcenjevanjem, še bolj pred nalaganjem bremena. »Ko smo šli na prvenstvo, smo si rekli, da si ne bomo ustvarjali pritiska in si ga tudi zdaj ne bomo. Želimo igrati rokomet, kakršnega smo na prvih dveh tekmah. Zahtevam, da se držimo koncepta in se borimo v obrambi, izkoristimo slabosti tekmic in se po možnosti na koncu veselimo. Da smo v vlogi favorita, se ne strinjam. Angola je bila na OI v Riu osma (premagala je Romunijo in Črno goro, preden je v osmini finala s 27:31 klonila pred zmagovalko Rusijo, op. p.). Mi smo takšni, kakršni smo, omejeni s kakovostjo v rotaciji,« ima kratko klop Bregar, ki je v pol leta ostal brez večine nosilk igre.

Slovenke so pred SP na turnirju premagale Angolo (31:25) in izgubile s Francijo (18:26). Slednjo so potem zalile s hladno prho. Se lahko ta pripeti njim proti afriškim prvakinjam? Nekdanja portugalska kolonija je res brez zmage, a tako proti Španiji (24:28; Cazanga 7, Guialo in Carlos po 5) kot Franciji (19:26; Cazanga 5, Carlos, Guialo, Kassoma po 3) je kazala zobe. S Francozinjami je izenačila na 11:11, potem pa … »Se je zgodil rdeči karton vratarke Cristine Branko in to je bil prehud udarec. Za turnir v Parizu sem se odločil, ker dekletom manjka mednarodnih tekem. V zadnjih letih smo sodelovali s Hrvaško in Črno goro, tokrat sem želel spremembo in igralke pripraviti za drugačno vrsto rokometa. Moramo se zavedati, da hitrosti, kot jo kažeta Angola in Francija, ne doživiš vsak dan. Angola ima izvrstne igralke – hitre, agilne, skočne,« opozarja 38-letni Ljubljančan.

Neevropske reprezentance pogosto delujejo naivno in gojijo »indijanske« obrambe, pri Angolkah je drugače, odkar jih je poleti prevzel Danec Morten Soubak, nekdanji selektor Brazilije in z njo svetovni prvak iz leta 2013. »Držijo se klasične različice 6-0, verjetno bodo pritisnile na Ano Gros, kar pričakujemo,« se Bregar zaveda, da bo kapetanka in najboljša strelka (na dveh tekmah je z 19 goli vodilna na SP) pod posebnim nadzorom.

Pred Slovenkami je torej ura resnice v Trierju. Niso iz železa in po uvodnih predstavah je bilo veliko odmevov iz domovine. »Kakorkoli vzamemo, zmaga proti Franciji je bila velika stvar. Roko na srce, niti sam nisem vedel, kaj naj pričakujem. A sestavili smo kombinatoriko, ki nam ustreza, tudi obramba deluje kar dobro, čeprav nimamo ustreznih igralk v bloku. Naša igra je tekoča, gledljiva,« je bil odgovora na svoje dvome vesel Bregar, ki je v mestu ob Mozeli navdušen nad razmerami: »Iz hotela do dvorane se kar sprehodimo skozi podhod pod cesto. Super je, veliko je gledalcev, uživamo.«

Včeraj je rojstni dan praznovala Nina Zulić. Dvaindvajsetega. »Naročili smo torto in ji zapeli. Že po zmagi s Francijo je razlagala, da je bila zanjo najboljše darilo.« Če je organizatorica igre tako rada sprejela preuranjeni dar, se gotovo ne bi branila zapoznelega po še pomembnejši tekmi z Angolo, ki je – mimogrede – Slovenke zaustavila na SP 2005.