Angolska vstaja zatrta, Slovenke gredo naprej

SP v rokometu:  Odlična končnica reprezentanco Uroša Bregarja popeljala v osmino finala, zdaj na vrsti Paragvaj.

Objavljeno
06. december 2017 07.00
Posodobljeno
06. december 2017 07.00

Trier – Ana Gros in Tjaša Stanko sta bili predobri za reprezentanco Angole in sta ob izdatni pomoči soigralk Slovenijo popeljali v osmino finala 23. svetovnega prvenstva. Druga zmaga ponuja razmišljanje, da Bregarjevim rokometašicam morda ni usojeno zgolj 4. mesto v skupini A.

Dolgo so Slovenke lomile odpor Afričank, zlomile so ga v nekaj minutah, ko so po 24:23 naredile delni izid 6:0. Telefon selektorja Uroša Bregarja ni zmogel predelati vseh čestitk in na pomoč je moral priskočiti generalni sekretar RZS Gregor Cvijič s svojo pametno napravo … »Ponosen sem, le kdo bi si mislil, da bomo imeli po treh tekmah dve zmagi in razliko v golih +5. Cilj je izpolnjen, gremo naprej!« je odleglo Bregarju, ki je v dveh letih preporodil reprezentanco.

Razlika sedmih golov ne razkriva dramaturškega loka tekme. Slovenke so v prvem polčasu dvakrat vodile za tri gole (8:5, 9:6), toda afriške prvakinje so jih ujele, na začetku drugega dela celo vodile, nazadnje z 20:19. Slovenke so odgovorile odločno in Grosova je s sedmim golom obnovila najvišje vodstvo (24:21). Angola, ki je Sloveniji pokvarila načrte na SP 2005, je še enkrat zapretila in se približala na gol zaostanka, nakar je sledil slovenski cunami in odplaknil zasedbo Danca Mortena Soubaka. Po dveh golih Stankove in obrambi Amre Pandžić je urok premagala veteranka Neli Irman. Končno plus 4 – 27:23! Sledili so zadetki Alje Vrček, Stankove in spet Vrčkove (strelski učinek je imela 5:5) za teniško kravato 6:0, ob koncu je Bregar odpočil nosilke igre in med strelke na SP sta se s sedmih metrov vpisali še Tjaša Rudman in Hana Vučko.

»Nisem bil živčen, ko smo se znašli v zaostanku. Za napad me ne skrbi, ob tem sem vedel, da bo tudi obramba naredila svoje. To se je zgodilo, ogrela se je Pandžićeva in v drugem polčasu smo prejeli le deset golov,« je bil miren vodja rokometašic, ki se jim po dnevu odmora jutri obeta lažje delo proti Paragvajkam, v petek pa jih čaka tekma s Španijo. Že z eno zmago bi se lahko izognile najboljši reprezentanci iz skupine D Norveški, ki je edina realno nepremagljiva v osmini finala. Češka, Madžarska, Švedska in Poljska so že v njihovem razredu. Zmaga proti Špankam, krvnicam z lanskega EP, pa bi jih lahko zavihtela na prvo ali drugo mesto. O tem je prezgodaj govoriti, a jasno je že, da so Slovenke oplemenitile zmago proti Franciji in že po treh tekmah izpolnile nalogo. Odslej bodo igrale še bolj sproščeno in kdo ve, kakšnega aduta še skriva v rokavu reprezentanca, ki ji pred prvenstvom nihče ni pripisoval možnosti za odmeven dosežek.

Tjaša Stanko je znova potrdila izjemen talent. V prvem polčasu je imela smolo, žoge so se odbijale od vratarke in vratnic, toda to ji ni vzelo volje in je bila glavna protagonistka juriša. »Bila sem že kar jezna nase, potem sem pred streli umirila, počakala vratarko in šlo je noter,« je tekmo iz svojega zornega kota podoživela 20-letna Mariborčanka, ki še noče razmišljati o osmini finala: »Paragvajk ne podcenjujemo, Špankam morda odščipnemo kakšno točko. Bomo videli, na koga bomo naletele.«