Beguš: Zagotovite več takšnih tekem

Rokometaši Riko Ribnice po remiju v Mariboru še v igri za končnico v 1. ligi.

Objavljeno
10. marec 2015 00.58
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Na najboljši način so rokometaši Rika Ribnice pokazali, da se še zdaleč niso odpovedali četrtemu mestu v državnem prvenstvu in zadnji vstopnici v končnici. V mariborskem Taboru so se srčno borili, osvojili veliko točko in zmanjšali zaostanek za glavnim tekmecem Trimom.

Mariborčani so deset minut pred koncem imeli tri gole prednosti (22:19) in domači kapetan Nikola Špelić je v 56. minuti zadel za 24:22, nakar je zadnja gola zabil Patrik Leban, ki se je z devetimi povzpel na 3. mesto v 1. SRL. V zadnjih treh minutah sta obe ekipi imeli priložnost vzeti ves plen, Ribnica je bila celo bližje zmagi, a je domači vratar Gregor Čudič ubranil tri od zadnjih štirih strelov …

»Tekma je bila prava, takšnih bi si želeli še več. Mi smo vodili večji del prvega polčasa, Maribor je bil boljši v drugem in delitev točk se mi zdi še najbolj pravična, čeprav obstaja grenak priokus,« se ni želel preveč širokoustiti ribniški trener Robert Beguš, ki upravičuje nedavno podaljšanje pogodbe še za dve leti, in to v okolju, kjer so svojčas trenerje menjavali kot spodnje perilo, ni mačji kašelj.

Medtem ko je Maribor dokončno izgubil stik z vodilnima Celjem in Gorenjem, ima Ribnica po 19 kolih ulovljivih pet točk zaostanka za četrtouvrščenim Trimom. Zdi se veliko, ampak treba je upoštevati, da ima precej lažji razpored. V zadnjih sedmih tekmah rednega dela si lahko upravičeno za cilj postavi šest zmag in morda doma preseneti celo Gorenje, medtem ko Trebanjce čakajo še dvoboji z Gorenjem (že jutri v Rdeči dvorani), Celjem in Mariborom. Poleg tega je Ribnica boljša v medsebojnih dvobojih.

»Sicer smo zadovoljni že s tem, ker smo med najboljšo šesterico, a dokler obstaja minimalna možnost za končnico, se ne bomo vdali. Trimo je podobno kakovostna ekipa kot mi in lahko samo upamo na njegov spodrsljaj več. Na vseh sedmih tekmah bomo lovili zmago, tudi proti Gorenju,« si je na Štajerskem novo dozo samozavesti vbrizgal Ljubljančan, ki je prejel precej čestitk kolegov, ker je odščipnil točko trikrat dražji zasedbi Borisa Deniča.

Izkoristil je nekaj nenadejane medijske pozornosti in predstavil stališča do tekmovalnega sistema s 14 klubi, ki po njegovem mnenju ni primeren. »Zato me toliko bolj presenečajo govorice, po katerih bi ligo razširili kar na 16 moštev z dvema skupinama. Ne vem, v kakšnih glavah nastajajo takšne ideje. V teh časih je treba ligo krčiti in ne širiti. Moti me, ker gre pri vsaki zamisli izključno za razmišljanje, kaj to pomeni zame. Saj razumem, da vsak gleda svojo korist, toda hkrati se je treba vprašati, kaj to prinaša razvoju slovenskega rokometa,« na višje cilje opozarja Beguš, ki mu je bil prejšnji format z 12 ekipami ljubši od zdajšnjega s »play-offom« četverice: »Še najbolj primerna bi bila liga 10, ki bi prinesla koncentracijo kakovosti. Spremembe bi morali narekovati klubi z vrha, pri nas je iz čudnih razlogov ravno obratno. Saj tudi meni ni všeč, da nam večji jemljejo igralce, ampak takšen je naravni red. Vsekakor bi bilo treba razmisliti o tem, kako zagotoviti čim več tekem, na kakršnih se igralci kalijo, kakršna je bila ta v Mariboru. Takšne, na katerih je razlika 15 ali 20 golov, pač ne koristijo nikomur.«