Bercy na nogah: Francija (vnovič) rokometni svetovni prvak!

V finalu domačega SP je s 33:26 (18:17) odpravila še Norvežane, ki so se enakovredno borili zgolj v prvem polčasu.

Objavljeno
29. januar 2017 20.11
HANDBALL-WORLD-2017-FRA-NOR
J. P.
J. P.

Pariz - Francoski rokometaši so se na domačem parketu pariške dvorane Bercy pričakovano in zasluženo veselili naslova svetovnih prvakov. Na celotnem turnirju niso oddali niti točke, v finalu so brez težav, s 33:26 (18:17), odpravili še Norvežane, ki so se na tekmovanje uvrstili kot posebni povabljenci, tokrat pa so bili enakovredni tekmeci zgolj v prvem polčasu, v katerem so bili večinoma spredaj z do tremi zadetki prednosti. Po glavnem odmoru so gostitelji pohodili stopalko za plin in razblinili vse dvome o zmagovalcu.

S tem so ubranili predlansko lovoriko iz Katarja in se veselili že šestega zlatega odličja s svetovnih prvenstev, petega po prelomu tisočletja, ob tem imajo v vitrini še dva naslova olimpijskih zmagovalcev in tri evropskih prvakov. Z Norvežani so se pomerili že v skupinskem delu in jih tedaj odpravili za tri gole (31:28), njihov finalni uspeh pa je lahko v uteho tudi Slovencem, ki so morali torej v polfinalu poklekniti pred starimi in novimi šampioni sveta. Najboljši strelec finala je bil s šestimi zadetki glavni zvezdnik Nikola Karabatić.

Francozi so tako z odliko opravili popravni izpit po lanskem razočaranju v Riu, ko so morali v finalu olimpijskega turnirja premoč priznati Dancem. Norveško, ki ni na največjih tekmovanjih še nikdar posegla po zmagovalnem odru, je v drugih 30 minutah spravila na kolena s hitro, domiselno, učinkovito igro, svoj pečat je dodal tudi odlični čuvaj mreže Vincent Gerard, ki so ga upravičeno izbrali v najboljšo sedmerko tekmovanja, v kateri - zanimivo - ni bilo niti enega bronastega Slovenca.

V njej so bili še Francoz Nedim Remili, Norvežani Kristian Bjørnsen, Sander Sagosen in Bjarte Myrhol, Hrvat Domagoj Duvnjak in Šved Jerry Tollbring. Za najkoristnejšega igralca turnirja so pričakovano razglasili kapetana »galskih petelinov« Nikolo Karabatića, ki je tako kot MVP nasledil reprezentančnega kolega, vratarja Thierryja Omeyerja, ki je najbolj prepričal predlani v Katarju. Najučinkovitejši strelec letošnjega prvenstva je bil Makedonec Kiril Lazarov, ki se je ustavil pri natanko 50 zadetkih iz 81 poskusov, kar je 62-odstotna uspešnost. Prihodnje svetovno prvenstvo čez dve leti bosta družno gostili Danska in Nemčija.

FRANCIJA : NORVEŠKA 33:26 (18:17)

Dvorana Bercy, gledalcev 15.609, sodnika Gjeding in Hansen (oba Danska).

Francija: Gerard, Omeyer; Remili 4, Nyokas, Narcisse 2, N. Karabatić 6, Mahe 5 (3), N'Guessan, Accambray, Abalo 1, Sorhaindo 3, Guigou 5 (2), Fabregas 2, Dipanda, Porte 5.

Norveška: Christensen, Bergerud, Sagosen 1, Kykkerud, Myrhol 4, Overby, Tonnesen 5, Jondal 2, Bjornsen 4, Lindboe, Gullerud 1, Rod, O'Sullivan 1, Tangen 3, Johannessen 1, Hansen 4.

Sedemmetrovke: Francija 7 (5), Norveška 0 (0).

Izključitve: Francija 2, Norveška 4.