Bledi Slovenci po porazu z Nemci že zapuščajo Poljsko

Izbranci Veselina Vujovića so bili na odločilni tekmi z Nemčijo daleč od uspeha, izgubili so z 21:25.

Objavljeno
20. januar 2016 13.55
Posodobljeno
20. januar 2016 14.20
G. L.
G. L.

Vroclav - Ponedeljkov remi s Španijo je pred odločilno tekmo za napredovanje v drugi del evropskega prvenstva z Nemčijo v slovenski tabor vnesel nemalo optimizma. A izbranci Veselina Vujovića so na današnjem obračunu z Nemci pogoreli na celi črti in se po porazu z 21:25 že poslavljajo od Poljske. V skupini C so z eno osvojeno točko zasedli zadnje, četrto mesto, skupno gledano pa so bili na prvenstvu skromni 14., kar je njihova najslabša uvrstitev doslej.

Prve slabe novice iz slovenskega tabora so prišle na dan že zgodaj popoldne, ko je postalo jasno, da je zaradi bolezni vprašljiv nastop najboljšega s tekme proti Španiji Deana Bombača. Primorec je kljub vsemu stisnil zobe in v drugem polčasu, ko Slovencem ni in ni steklo, nekaj minut prebil na parketu, a tudi on ni uspel preobrniti poteka tekme.

Slovenskim napadom so vladale številne izgubljene žoge, tudi agresivnost v obrambi ni bila na ravni tiste proti Špancem in poraz je bil neizbežen. Slovenci so tempu Nemcev sledili zgolj v uvodni četrtini tekme, nakar so črno-rdeči začeli prevzemati pobudo in si do polčasa priigrali dva zadetka naskoka. V nadaljevanju tekme so bili napadi Vujovićevih fantov kvečjemu še bolj jalovi, tako da so izbranci Dagurja Sigurðssona večji del drugega polčasa zlahka zadrževali štiri zadetke naskoka in jih nazadnje zanesljivo pripeljali do dveh točk.

V slovenskem taboru je bil s šestimi zadetki daleč najbolj učinkovit Vid Kavtičnik, medtem ko so njegovi soigralci v napadu povsem zatajili. Trikrat je zadel še Dragan Gajić, a od tega dvakrat z najstrožje kazni. Pri Nemcih je Tobias Reichmann dosegel pet zadetkov, po štiri sta dodala Rune Dahmke in Steffen Weinhold.

Prvi polčas

Črnogorski strokovnjak na slovenski klopi Veselin Vujović je na parket uvodoma poslal Luko Žvižeja, Sebastiana Skubeta, Uroša Zormana, Davida Miklavčiča, Dragana Gajića, Mateja Gabra in vratarja Gorazda Škofa.

Ostrostrelec z desnega krila Gajić je že v uvodnem napadu poskrbel za slovensko vodstvo, a so Nemci kmalu odgovorili z dvema zadetkoma in tudi sami prvič na današnji tekmi prešli v prednost. Najvidnejši Slovenec na uvodu tekme Dragan Gajić je bil nato dvakrat nenatančen s krilnega položaja, a ga to ni vrglo s tira, saj je dvakrat uspešno realiziral sedemmetrovko, za njim je iz igre zadel še Skube in slovenska prednost je ob izteku 10. minute narasla na +3 (5:2).

A Nemci so seveda preveč izkušena reprezentanca, da bi že po četrtini tekme položili svoje orožje, zato so zagrizli še močneje in se z delnim izidom 4:0 vrnili v vodstvo. Vujoviću ni preostalo drugega, kot da v 17. minuti vzame minuto odmora in svoje varovance »opremi« s koristnimi nasveti. Poteka na igrišču sprva to kaj prida ni spremenilo, saj so Nemci po že tretjem golu Tobiasa Reichmanna v 19. minuti povedli celo z dvema goloma razlike (8:6), vendar so se Slovenci v naslednjih minutah vendarle uspeli za kratek čas pobrati.

Na račun nekaj odličnih obramb Škofa (do polčasa 8) so izenačili na 9:9, a v naslednjih minutah hitro izgubili korak z Nemci, ki so po golu Fabiana Wiedeja prvič danes povedli s tremi goli prednosti (12:9). Do glavnega odmora so prek Gabra Slovenci vendarle uspeli znižati svoj zaostanek na znosnejša dva zadetka razlike, tako da je bil dvoboj pred drugim polčasom še povsem odprt.

Drugi polčas

Številne tehnične napake, ki so bile glavna slovenska težava že v prvem delu, so se prepogosto pojavljale tudi na začetku drugega polčasa, kar je Nemcem omogočilo najvišjo prednost na današnji tekmi (14:10). Igra, ki ji na organizatorskem mestu poveljeval Miha Zarabec, ni in ni stekla, tako da so Nemci zlahka ohranjali tri oziroma štiri gole prednosti. 

Pred zadnjo četrtino obračuna je na parket stopil tudi oboleli Dean Bombač in skušal tehtnico nagniti na slovensko stran, a bil pri tem neuspešen. Kmalu ga je zamenjal Zorman, ki je skupaj s Skubetom skušal na silo prebijati nemško obrambo skozi njeno trdno sredino.

Napake v slovenskih napadih so se vrstile druga za drugo, kljub temu pa se Nemci zlasti po zaslugi Vida Kavtičnika niso uspeli še bolj odlepiti. Devet minut pred koncem tekme je na semaforju kazalo 20:16 za varovance Dagurja Sigurðssona, a slovenskega načrta za povratek kljub vsemu ni bilo na obzorju.

V 55. minuti tekme je po zadetku Weinholda prednost Nemčije znašala pet golov (22:17) in slovenski upi po drugem delu evropskega prvenstva so počasi plahneli. Po zadetku Runeja Dahmkeja je razlika med tekmecema znašala že šest golov, tako da je bilo evropsko prvenstvo za Slovenijo končano že pet minut pred koncem odločilne tekme.

 

Poljska: EP, 3. kolo:

skupina C

Slovenija - Nemčija 21:25 (10:12)

Stoletna dvorana, gledalcev 6000, sodnika: Santos in Fonseca (oba Portugalska).

Slovenija: Skok, Škof, Blagotinšek 2, Marguč 2 (1), Kavtičnik 7, Cingesar, Skube 1, Poteko, Miklavčič 1, L. Žvižej, Gaber 2, Zorman 2, Zarabec, Bombač 1 (1), Gajić 3 (2), Mačkovšek 1.

Nemčija: Lichtlein, Wolff, Sellin 1, Lemke, Reichmann 5 (3), Wiede 2, Pekeler, Weinhold 4, Strobel 1, Schmidt, Fäth 3, Dahmke 4, Ernst, Pieczkowski, Dissinger 2, Kohlbacher 3.

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (4), Nemčija 3 (3).

Izključitve: Slovenija 14, Nemčija 14 minut.

Rdeča kartona: Pekeler (55.), Poteko (55.).

--------------------------------------------------------------------------------

Španija - Švedska 24:22 (12:10)

1. Španija 3 2 1 0 80:75 5
2. Nemčija 3 2 0 1 81:79 4
3. Švedska 3 1 0 2 71:72 2
4. Slovenija 3 0 1 2 66:72 1