Bo Bobinčev steber razpletel sodniški vozel?

RZS je potrdila cenik sodniških storitev, ki bodo v bodoče nekoliko nižje, delivci pravice bodo končno lahko prejeli honorarje.

Objavljeno
18. november 2011 19.04
Posodobljeno
18. november 2011 21.45
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Ljubljana - Predsedstvo Rokometne zveze Slovenije (RZS) je na današnji korespondenčni seji potrdilo cenik sodniških storitev in sestavo organov nove sodniške organizacije pod svojim okriljem. Bo to končno razpletlo sodniški vozel, ki je v zadnjih letih zaviral razvoj slovenskega rokometa in zniževal njegov ugled?

Cene sodniških storitev so na predlog združenja prvoligašev nekoliko znižali, v prvi ligi sicer nekoliko manj, kot je bilo predlagano. S tem, ko so znane tarife, pa bodo delivci pravice končno lahko prejeli honorarje na svoje račune in se posvetili poslanstvu.

Juratovec v obeh svetih

Novi sodniški steber sestavljajo strokovni odbor za sodniško organizacijo (Aleš Praznik, Samo Kuzma, Polde Kalin, Bor Rozman, Marta Bon, Tomo Vodopivec) ter dva sveta, in sicer svet za izobraževanje (Andrej Juratovec, Iztok Pirc, Janko Požežnik, Brstin Kavalar, Peter Ljubič) in svet za delegiranje (Juratovec, Pirc, Praznik, Tomislav Pajić, Jure Cvetko).

Ideja o t. i. tretjem sodniškem stebru obstaja, odkar sta se po ločitvi združenja prvoligašev (ZROPS) od RZS pred nekaj leti na nasprotnih bregovih znašli njuni sodniški organizaciji (ZDRSS in SDRS) ter si metali polena pod noge. Najprej je bil pri poskusu združevanja neuspešen nekdanji generalni sekretar Tomaž Jeršič, zatem še njegov naslednik Mitja Gobec. Oba sta se bolj naslonila na starejšo ZDRSS (Zveza društev rokometnih Sodnikov Slovenije), ki so ji nekateri klubi očitali, da je bila v preteklosti odgovorna za ničkoliko nečednosti pri trgovanju z razpleti tekem in prvenstev. Klubi, združeni v zdaj že razpadlem ZROPS, so zato najeli druge sodnike v SDRS (Slovensko društvo rokometnih sodnikov), po kakovosti morda nekoliko slabše, vendar njihove napake po splošnem konsenzu vsaj niso bile namerne ali dirigirane iz ozadja. V roke jih je vzel strokovni sodelavec za sodnike Andrej Juratovec in v zadnjih dveh sezonah je bilo državno prvenstvo precej korektno in pošteno.
Bobinac hitro z Dunaja

Juratovec je tudi po prebegu klubov nazaj pod okrilje RZS sčasoma vse bolj pridobival naklonjenost predsednika zveze Franja Bobinca, ki je naposled prevzel odgovornost za rešitev sodniških zapletov, pa četudi je tudi zavoljo tega izgubil nekaj pomembnih članov predsedstva. Omenjena sveta imata izvršilno funkcijo, odbor, ki mu poročata in ki potrjuje njune odločitve, pa je vezni člen med njima in predsedstvom oziroma Bobincem. Slednji je pokazal, kako veliko mu pomeni sprejetje nove sodniške zgodbe, ko se je 20. obletnice EHF v četrtek na Dunaju udeležil le za hip in odvihral v domovino zagotoviti sklepčnost predsedstva, namesto, da bi se udeležil gale večerje.

Svet za izobraževanje bo skušal čim prej zakrpati kadrovske luknje. K temu naj bi pripomogel program Mladi sodnik, s katerim želi idejni vodja Aleš Praznik zagotoviti zadostno bazo mladih mož v črnem, ki bi lahko čez čas zagotovili kakovosten servis tudi na najvišji ravni. Svet za delegiranje pa naj bi končal komunikacijske šume med vodstvi posameznih lig - Juratovec je bil doslej pristojen le za 1. ligo in 1. B moško ligo - in preprečil, da bi nezadovoljni sodniki zlasti pri mlajših kategorijah še naprej bojkotirali tekme, kot se je dogajalo v tej sezoni. Pred tedni je kar 30 nezadovoljnih sodniških parov zaradi zamud s plačili bojkotiralo tekme, kar je povzročilo veliko težav.

Cvijič vendarle v RZS

Zanimivo, iz dnevnega odločanja o sodniških zadevah so izločeni nekdanji glavni akterji, kot so denimo Vodopivec (predsednik ZDRSS), bivši mednarodni sodnik Darko Repenšek in Kuzma, dolgoletni vodja tekmovanj. Pomembna novost je tudi, da so člani predsedstva spremenili sistematizacijo delovnih mest in odprli novo, s čimer bo lahko rokometni novinar iz časnika Ekipa, Goran Cvijič, ki je bil sprva predviden za generalnega sekretarja, okrepil kadrovsko podhranjeno pisarno RZS in postal odgovoren za marketing in odnose z javnostjo. Generalni sekretar kot vršilec dolžnosti ostaja Polde Kalin in bo funkcijo opravljal vsaj do konca januarskega evropskega prvenstva, ko naj bi do njegovega naslednika prišli z razpisom. Bobinac bo moral zdaj zapolniti prazna mesta v predsedstvu in zakrpati finančni izpad. Potem bi veljalo razmisliti tudi o imenovanju direktorjev moške in ženske reprezentance.