Bolje krizni sestanek v garderobi kot v pisarni

Bojan Cizej, predsednik Celja Pivovarne Laško, si obeta zmago z Zagrebom, ki bi v hipu odpihnila nakopičene dvome.

Objavljeno
20. september 2016 22.27
SONY DSC
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Bojan Cizej ni bil edini, ki je na častni tribuni Zlatoroga zmajeval z glavo, ko so rokometaši Celja Pivovarne Laško prejeli 40 golov z Vardarjem. A predsednik verjame, da je šlo za splet okoliščin in da bo ekipa kmalu pokazala moč, najbolje že v soboto, ki bo na štartu lige prvakov gostila Zagreb.

Celje je doživelo že dva šoka v ligi SEHA, najprej z Veszpremom, nato na generalki pred LP z Vardarjem. Kakšne barve je alarm?

Ocenjujem, da ni razloga za preplah. Seveda smo bili vsi razočarani, saj je forma daleč od tiste, ki jo je ekipa kazala spomladi. Dejstvo je, da so bile priprave okrnjene, da nosilci igre niso imeli počitka od OI in da sta bili za njimi naporni gostovanji. Zato jim je ta prost teden prišel še kako prav.

Je bil krizni sestanek?

Všeč mi je bilo, ko sem izvedel, da so igralci brez trenerja ostali še eno uro v slačilnici in se pogovorili. Glavno besedo je imel kapetan Luka Žvižej. To nakazuje, da igralcem ni vseeno, vsekakor je bolje, kot da od vodstva poslušajo litanije in grožnje z ukrepi. Predstava z Vardarjem je bila pod kritiko, žal bo verjetno koga odvrnila od obiska derbija z Zagrebom. A najbolj zvesti navijači bodo podprli moštvo, ki potrebuje veliko zmago.

Z mnogimi akcijami ste obeležili 70-letnico rokometa v Celju, a vsi niso bili navdušeni nad slavnostno akademijo, čemu?

V veliko čast in hkrati odgovornost si štejem, da lahko to zgodbo peljemo naprej in nadaljujemo dobro delo predhodnikov. Ampak takšne stvari ni lahko organizirati, težko je določiti ločnico med najbolj zaslužnimi in vsemi ostalimi. Velika je verjetnost, da boš nekoga po krivici spregledal. Osnovna ideja je bila, da je klub nad vsemi in zato razen Pivovarne Laško nismo omenjali podjetij in posameznikov. Verjetno bi res morali izpostaviti Aero, kot so nam očitali, in ob tem se vsem prizadetim iskreno opravičujem za napako. Ni bilo namerno.

Dobro leto je naokrog, odkar je šla pivovarna v roke Heinekena. Imate že bolj otipljive informacije o načrtih novih lastnikov?

Odzivi so pozitivni. Če jih še nismo, jih bomo gotovo prepričali, da smo dober produkt, v katerega se splača vlagati. Zato smo tudi ojačali ekipo, ki se ukvarja s promocijo in marketingom. Zdaj veliko delamo na povečanju gledanosti.

Na TV Slovenija vas ni ...

Pogovarjali smo se z njim, toda žal ni bilo posluha. Moram reči, da Šport TV dela zelo profesionalno, težava je zgolj v dosegu.

Verjamete, da bodo Nizozemci podaljšali pogodbo s klubom, ko bo ta potekla čez tri leta?

Trdno verjamem. Dober znak za nas je, da je bilo pivo Zlatorog znotraj skupine Heineken prepoznano kot lokalni »brand« posebnega pomena. Seveda računamo, da bodo z nami ostali vsi sponzorji, ob tem pospešeno snubimo nove. Težava pa je dvemilijonski slovenski trg ...

SEHA pokriva veliko večje tržišče.

V tem vidimo novo priložnost.

Za vami je nekaj tekem v ligi SEHA, ste že strnili občutke?

Moram reči, da je liga še okrepila naše prepričanje, da smo storili pravi korak. Zelo dobro je organizirana, tekme so na visoki ravni.

Zakaj si v njej niste zastavili ciljev?

Ker je to prva sezona in še ne vemo natanko, kaj prinaša. Seveda bi radi ekipo videli na sklepnem turnirju, a ne za vsako ceno. Liga prvakov in državni naslov imata prioriteto.

V LP ste dvakrat zapored obstali v skupinskem delu, kakšno bi bilo razočaranje, če vas spet ne bo v top 16?

Razočaranje, kaj pa vem? Lepo bi že bilo, če bi prišli v izločilne boje.

Premore Celje dovolj kakovosti?

Če pogledate po igralnih mestih, imamo povsod igralca reprezentančnega kalibra, za njim pa mladinskega reprezentanta. Ekipa je še vedno mlada, ob tem pa bogatejša za sezono izkušenj iz lige prvakov.

Zdaj že ptički okrog Zlatoroga čivkajo, da bi vam prav prišel še en levoroki strelec. Ni denarja?

Pri nas kadrovanje ne gre tako, da nekdo pride z vrha in reče, tako bo in pika. Vedno se sestanemo trener, direktor in jaz, včasih še kapetan. Z denarjem, ki smo ga imeli na voljo, smo sestavili ekipo, za katero verjamemo, da bo uspešna.

Povratnik Borut Mačkovšek vas kar precej stane, a na začetku sezone še ni pravi ...

Z njim sva se pred podpisom pogodbe temeljito pogovorila in začutil sem, da fant misli resno in da se zaveda velike priložnosti. Prišel je dobro pripravljen, celotne priprave je opravil vrhunsko. Malce se še lovi, vendar mu zaupam, da bo pokazal ves potencial in se vrnil tudi v reprezentanco.

Celje še vedno nima športnega direktorja. Odkar je trener Branko Tamše, tudi ni odkrilo igralca, za katerega bi lahko rekli, da je bil zadetek v polno. Še vedno trdite, da ne potrebujete človeka, kakršen je bil Roman Pungartnik?

Morate priznati, da smo imeli tudi smolo, sploh z Arthurjem Patrianovo, ki je večino časa poškodovan. Naj poudarim, da smo načrtno spustili starostno mejo in ne iščemo več igralcev, ki bi takoj okrepili prvo ekipo, temveč mlade, ki se kalijo pri kadetih in mladincih, tudi tujce. Tam se dela z njimi odlično in tu je naša prihodnost.

Ste zadovoljni z delom direktorja Gregorja Planteuja?

Zelo. Prišel je stabilizirat klub, kar je storil, zdaj se vse bolje znajde tudi na športnem področju. Je mlad direktor in hitro napreduje.

V kolikšni meri se s klubom ukvarja predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko?

Je športna duša, zanima ga vse, kar se dogaja. Redno se posvetujeva, večino tekem si tudi ogleda.

Vam je 140.000 evrov za Blaža Blagotinška res tako veliko pomenilo, da ga niste mogli zadržati?

Blagotinšek je imel še enoletno pogodbo z nami in nikakor mu nismo mogli ponuditi niti približno podobne plače, kot jo ima v Veszpremu. To je bilo obenem priznanje za Celje in signal igralcem, da je še vedno odlična odskočna deska.

Včasih so se Madžari hvalili, če jim je uspelo prodati igralca v Celje …

To so bili drugi časi. Veszprem je državni projekt. Kupi vse, kar želi.

Pa bi si vi želeli, da bi bilo tudi Celje nekakšen državni projekt?

Saj vemo, kako je z državnimi projekti v tej državi. No, ne bi se branili večjega vložka državnih podjetij. Ne potrebujemo desetih milijonov. Zaradi naše odlične rokometne šole, ki nam jo zavida tudi Veszprem, bi bil že eden dodaten dovolj, da bi lahko merili celo na F4 v Kölnu. Za zdaj smo ponosni, ker je klub finančno zdrav, plače so redne, drugo leto naj bi bila sanacija končana in morda z dobrim delom vseh nas pridejo tudi ti časi.