Bombonjera lepo zavita, vsebina ostaja vprašljiva

Celje in Gorenje se na prvih tekmah v sezoni nista izkazala. Jutri že njun prvi derbi.

Objavljeno
06. september 2016 11.05
rokomet
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Prvi tekmovalni vikend ne bo ostal v najlepšem spominu rokometašem Celja in Gorenja. Prvi so si drugače predstavljali krstni nastop v ligi SEHA, Velenjčani so na Slovaškem izpustili lepo priložnost za vrnitev v ligo prvakov. Jutri bo na derbiju v Rdeči dvorani nekdo vsaj začasno zacelil rano, drugi si še natrl soli nanjo ...

Celjani in Velenjčani se bolj oklepajo reka, da dneva ne gre soditi pred večerom, kot tistega, da se dan pozna po jutru. Veliko promocijskih akcij so se ob štartu sezone lotili v obeh taborih, kar še posebej velja za Celjane, ki so obeležili 70. let igranja rokometa v mestu. Tudi vodstvu velenjskega kluba je s sodobnimi prijemi in lepotnimi popravki v dvorani v nekaj mesecih uspelo prepričati veljake na Dunaju, da so jim dodelili mesto v kvalifikacijah za ligo prvakov. A lepo zavita bombonjera še ne jamči, da se v njej skriva kaj zelo okusnega in zdaj je žogica pri igralcih in strokovnih štabih, ki morajo dokazati, da so iz pravih sestavin.

Celjanov ne peče poraz proti Veszpremu, skrb zbuja bled odpor. Slovenski prvaki so bili nemočni in so zaigrali šele, ko so Madžari potegnili ročno zavoro, čeprav ni bilo razloga za živčnost. Olajševalna okoliščina za Branka Tamšeta, ki že dolgo ni tako stoično prenesel poraza, je, da je bil večji del priprav brez glavnih adutov ter poškodovanih Mlakarja, Patrianove in Mačkovška. Pivovarji so pred tem odigrali eno resno tekmo in se namučili s Koprom v superpokalu, za Veszpremom so že štiri v domači ligi. Zanimivo, da so med kar 27 igralci, povečini gre za zvezdnike, ki jih ima trener Xavi Sabate, samo štirje sodelovali na OI v Riu. Prav toliko je bilo celjskih in na začetku sezone pri njih še ni prave svežine, če odštejemo Blaža Janca. Celjani sicer mednarodne ambicije povezujejo z ligo prvakov, ki jo bodo začeli 24. t. m. s pomembno domačo tekmo proti Zagrebu, neposrednemu tekmecu za osmino finala.

Vrata elitnega tekmovanja ostajajo zaprta za Gorenje, ki je na Slovaškem doživelo boleč poraz, čeprav ga želijo v klubu zaviti v celofan. V Prešovu so odigrali slabo, četudi je imel trener Marko Šibila ekipo na kupu šest tednov in jo »pilil« na desetih pripravljalnih tekmah. Da je v njej veliko novih obrazov, ni prepričljiv izgovor, nič drugače ni bilo pri Slovakih, ki so bili več kot premagljivi. A njihova vrata so bila za »ose« zakleta. Tudi če odštejemo obupen strelski dan Nika Medveda (1:7), je bil učinek igralcev, odgovornih za zadetke, mizeren – Vid Levc 0:2, Nejc Cehte 2:5, Matjaž Brumen 0:1 … Pohvaliti gre le Luko Mitrovića, ki bo očitno nadaljeval tradicijo kakovostnih organizatorjev igre v Velenju, in presenetljivo odločnega večnega rezervista Roka Golčarja. Zdi se, da je Velenjčane pokopala stara hiba: pomanjkanje poguma in samozavesti, ko gre za ključne evropske tekme. Podobno je bilo lani, ko so proti Holstebroju ekspresno sklenili nastope v pokalu EHF. Po moči in odmevnosti drugemu tekmovanju se bodo znova pridružili v novembrskem 3. predkolu, ko se bodo želeli uvrstiti v spomladanski skupinski del in nato ponoviti podvig izpred dveh let, ko so nastopili na sklepnem turnirju v Berlinu.