Boris Denič bo izganjal duhove iz Veszprema

Žreb za svetovno prvenstvo v rokometu 2015 je določil, da se bodo Slovenci junija dvakrat merili z Madžarsko.

Objavljeno
26. januar 2014 21.39
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Ljubljana – »Priznam, še vedno me preganja tisti zadnji napad v Veszpremu,« je poraz izpred štirih let prešinil Borisa Deniča, ko je izvedel, da se bo Slovenija v dodatnih kvalifikacijah za SP spet merila z Madžarsko. Junija bo selektor skušal popraviti napako vzornika Noke Serdarušića.

Žreb ob robu EP na Danskem je določil, da bosta odločilni tekmi z vzhodnimi sosedi 7. ali 8. junija na Madžarskem ter 14. ali 15. junija v Sloveniji. Zmagovalec bo januarja 2015 odšel na SP v Katar, poraženec bo ostal doma. Islandija in Belorusija bi res predstavljali idealno priložnost za maščevanje za dokaj sveže poraze v kvalifikacijah za EP, a motivacija proti Madžarski ne bo nič manjša. Tudi z njo ima Slovenija neporavnane račune in ob Deniču velika večina igralcev (od takrat v reprezentanci ni več le Pajoviča in Vugrinca) zelo dobro pomni popoln slovenski mrk v zadnjih desetih minutah povratne tekme v Veszpremu, kjer Slovenija ni zmogla doseči odrešilnega 26. gola, ki bi štel dvojno, ter se po 25:28 in skupnih 52:53 morala obrisati pod nosom za nastop na SP 2011. Za razliko od takrat bo tokrat druga tekma v Sloveniji, bržčas v Celju ali Stožicah, saj se obeta prihod armade madžarskih navijačev.

»Mislim, da ne igra nobene vloge, kje se igra druga tekma. Pred dvema letoma smo s Portugalsko igrali najprej doma, pa vseeno napredovali. Dvakrat bomo morali pokazati maksimum,« je iz Minska opozoril Denič, ki o žrebu ni hotel dajati vrednostne sodbe: »Žreb kot žreb, nanj nimamo vpliva. Vedeli smo, da ne moremo dobiti lahkega tekmeca.« Vseeno ga je z distance mogoče označiti za relativno ugodnega. Poljska, Islandija in Švedska imajo ta čas močnejše reprezentance od Madžarske, ki ni več v vzponu. To se je pokazalo tudi na EP, kjer je vpisala samo zmago proti Makedoniji ter si na koncu privoščila poraz z Avstrijo. Res pa je, da je vmes remizirala z Islandijo in dokaj tesno izgubila z Dansko. Še vedno je v ekipi Lajosa Mocsaija najboljši igralec 33-letni Laszlo Nagy, ki ga na Danskem zaradi poškodbe ni bilo. Uspešno pa je igral »Celjan« Mate Lekai in bil na trenutke boljši od prvega organizatorja Gaborja Csaszarja iz PSG.

Par Slovenija – Madžarska je drugi najmočnejši od devetih. V Katarju namreč ne bo bodisi Nemčije bodisi Poljske. Sloveniji igra Madžarske kar ustreza, kar se je pokazalo na EP 2012 v Srbiji, kjer so fantje v Novem Sadu zmagali z 32:30 in si priigrali pomembni točki. Od takrat se v madžarski vrsti ni veliko spremenilo. »Brez dvoma ima Slovenija hitrejše igralce, a hkrati tudi drži, da ima Madžarska telesno močnejše. V pozicijski igri bodo prišle do izraza njihove mišice. Zato jim moramo vsiliti boj, v katerem se bo bolje znašla naša 'lahka konjenica',« je glavno razliko med reprezentancama izpostavil Denič, ki Madžare spoštuje: »Imajo tradicijo in gojijo dober rokomet. V zadnjih letih so stalno na mestih med 5 in 10 na velikih tekmovanjih. Imajo kakovostno ekipo, a takšna je tudi naša. Mislim, da gre za dokaj enakovredni tekmici.«

Kljub temu je optimist in verjame, da bo Slovenija zmogla streti tudi ta oreh ter da se ne bodo ponovili šoki iz let 2008 (Slovaška), 2010 (Madžarska) in 2013 (Belorusija). »Cilj je uvrstitev na SP in tukaj ni prostora za veliko filozofijo. Na obeh tekmah bomo skušali zmagati,« ne bo taktiziral slovenski selektor. Njegov madžarski kolega Mocsai je bil v prvem odzivu dokaj previden. »Ne morem reči, da sem zadovoljen z žrebom. Slovenija je med štirimi reprezentancami, ki si jih nisem želel, poleg nje še Nemčije, Češke in Norveške,« je povedal Mocsai, ki bo imel mešane občutke tudi, ko bo spremljal sezono Veszprema: »Seveda mu privoščim, da se uvrsti na sklepni turnir lige prvakov. A to bi reprezentanco spravilo v kočljiv položaj, saj se bo F4 končal šele 1. junija, torej le nekaj dni pred prvo tekmo. Upam le, da bo takrat z nami tudi Laszlo Nagy, ki smo ga zelo pogrešali, pa vseeno osvojili osmo mesto na EP, kar je zame pravi mali čudež.«