Boris Denič odslej na trenerski klopi Dinama iz Minska

Predsedstvo RZS prižgalo zeleno luč dvojni vlogi selektorja Borisa Deniča. V Belorusijo tudi Bundalo in Miklavčič.

Objavljeno
08. maj 2013 22.15
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Rokometnemu selektorju Borisu Deniču se bo vendarle uresničila želja in bo prevzel delo v močnem evropskem klubu. Ob slovenski reprezentanci bo v prihodnji sezoni vodil tudi Dinamo Minsk, člana lige prvakov. Rokometna zveza Slovenije naj bi javnost o tem seznanila jutri, njeno predsedstvo je na korespondenčni seji že prižgalo zeleno luč.

Denič naj bi v Belorusijo s seboj odpeljal tudi dva reprezentanta – Uroša Bundala iz Cimosa in Davida Miklavčiča iz Gorenja. Že nekaj časa ni skrival, da pogreša več akcije, tj. dnevne trenerske rutine. Na srečo se je pred meseci prestop k zdaj že obubožanemu Cimosu izjalovil, ker predsednik RZS Franjo Bobinac tedaj ni želel, da Denič prevzame slovenski klub, saj bi to utegnilo porušiti harmonijo v izbrani vrsti, ki jo junija čakata zahtevni kvalifikacijski tekmi za nastop na EP z Romunijo in Belorusijo. Toda ker po jesenskem znižanju plače v Deničevi pogodbi z RZS - ta se je ob marčevskem podaljšanju sicer spet zvišala - ni več klavzule, po kateri ne sme hkrati voditi kluba, Bobinac ni imel več pravega razloga, da bi mu preprečil zagristi v mikaven in donosen izziv, ki bi hkrati nekoliko finančno razbremenil tudi krovno zvezo.

Denič seveda ni želel potrditi v rokometnih logih že precej razširjene novice, da odhaja v Belorusijo, saj je Bobincu obljubil, da ne bo dajal izjav, dokler stvar ne bo ad acta. Še zdaleč ne bo ne prvi ne zadnji, ki bi sedel na dveh stolčkih – nedavno je poljski selektor Michael Biegler podpisal z Leipzigom, Manolo Cadenas je pravkar prevzel špansko reprezentanco in bo deloval pri Wisli Plock, tudi Hrvat Slavko Goluža naj bi vodil makedonski Pelister ... Toda Bobinčeva skrb je več kot razumljiva. V Sloveniji so se vsi podobni poskusi izjalovili, najbolj pereča sta primera s Kasimom Kamenico in Noko Serdarušićem, za nameček Deničevima mentorjema. Ampak tokrat je stvar vendarle bistveno drugačna in kar nekaj argumentov lahko gre v prid Deničevemu odhodu na tuje. V prihodnji sezoni bo namreč le še peščica njegovih najboljših reprezentantov igrala v slovenski ligi, praktično vsi v Celju Pivovarni Laško (Žvižej, Skube, Marguč, Skok …), velika večina pa v tujini in kot udeleženec lige prvakov bo morda imel nekdanji vratar celo boljši vpogled v njihov razvoj.

Končno v urejen klub

Igralce iz domače lige bo imel medtem pod lupo njegov pomočnik Bojan Čotar, ki sicer deluje pri bodočem prvoligašu Slovanu. Tam se je Denič pred leti spoznal z vso krutostjo svojega poklica in zdaj bo končno dobil profesionalen klub, kjer so stvari urejene. Dinamo se je letos prebil v osmino finala lige prvakov in ima velike ambicije. Ljubljančan bo imel lepo plačo, res pa je, da so na vzhodu tuji trenerji pod posebnim drobnogledom in hitro zamenljiva roba, kar sta nedavno v Rusiji spoznala tudi Zdravko Zovko in Jure Zdovc. Člani predsedstva naj bi ob tem dobili zagotovilo, da Deničevo delu v klubu ne bo v nobeni meri vplivalo na selektorske obveznosti oziroma da mu bo Dinamo dovolil udeležbo na sleherni reprezentančni akciji.

Rutenka zastavil svoj glas

Sicer pa ima v beloruskem rokometu in športu nasploh izjemen vpliv nekdanji slovenski reprezentant in skorajšnji tekmec Slovencev v Stožicah Sergej Rutenka, član Barcelone. »Seveda so me poklicali iz kluba, kjer igra tudi moj brat Denis. Svetoval sem jim, naj le vzamejo Deniča. Ne vem, ali je moja beseda imela kaj vpliva, toda veseli me, ker bo Dinamo dobil sposobnega in marljivega trenerja. Zelo ga spoštujem in vesel sem, da ga bom odslej še večkrat srečeval tudi v domovini,« se je malce pošalil Rutenka, ki je prepričan, da je dogovor dober tako za klub kot trenerja: »Dinamo ni muha enodnevnica. Je zelo veliko športno društvo in ni odvisno od enega zasebnika ali politika. Res pa je, da v teh časih krize nobena služba ni povsem varna. Odločilni bodo pač rezultati.«

Rutenka se bo prvega junija s slovenskim kapetanom Urošem Zormanom iz Kielc pomeril še v polfinalu sklepnega turnirja lige prvakov v Kölnu. Tudi Zorman glede Deničevega odhoda nima nobenih pomislekov. »No, jaz seveda o vsem tem uradno ne vem nič. Če pa drži, kar pravite, je to super. Čas je že bil in Denič si zasluži priložnost tudi na tej sceni. Dinamo je resen klub s tradicijo, finančno je zelo močan. Denič bo imel kakovostno ekipo in jo bo lahko sam izbiral, s tem si bo samo še nabral novih izkušenj, ki jih kot relativno mlad trener potrebuje. To je prava stvar,« je povsem brez dvomov Zorman, ki tudi glede zadržanosti zaradi slabih izkušenj z dvojnimi vlogami v našem rokometu samo odmahne z roko: »To so bili časi, ko je vse obvladovala Pivovarna Laško. Ko si izgubil službo v Celju, si jo tudi v reprezentanci ali obratno. Zdaj je drugače. Belorusija in Slovenija sta različna svetova. Sem povsem na 'Bokijevi' strani. Nihče v tem športu ne živi od zraka, v Sloveniji in na zvezi pa še zdaleč ne cvetijo rožice. Privoščim mu vse najboljše.«